Ez már az utolsó: télbúcsúztató hétvégi menü

nlc szerk | 2018. Március 23.
Ezzel a hétvégi menüvel részünkről lezártnak tekintjük a telet, és jövő héttől már tényleg csak a tavaszra szeretnénk koncentrálni. Van itt minden, amit szeretünk: melegszendvics, tömény csokis lávasüti, és isteni szűzpecsenye – jó lesz, meglátjátok!

Gondolatban már több hétre való tavaszi hétvégi menüt össze tudnánk állítani, de ha már az időjárás így alakult, mi is várunk egy kicsit a medvehagyma-retek páros bevetésével. Azért nagyon nem kell szomorkodni, jól fog esni ez a már-már hedonista hétvégi menü most, elvégre hét elején még havat sepregettünk. 

Füstölt sonkás-paradicsomos-rukolás toast

Hétvégi reggeli: rukkolás toast (Fotó: NLCafe)

Hozzávalók 4 személyre:

A kenyérszeleteket vajazzuk meg. Az alsó szeletekre halmozzuk rá a sonkát, a sajtszeleteket, 1-2 szelet paradicsomot és a rukolát. Tekerjünk rá egy pici őrölt borsot, majd fedjük be egy-egy kenyérszelettel. Forró paninisütőben süssük meg 4-5 perc alatt.

Citromos spenótleves fűszeres grízgaluskával

Hétvégi ebéd: citromos spenótleves (Fotó: NLCafe)

Hozzávalók 4 személyre:

A galuskához:

A vajon üvegesre dinszteljük az újhagymát. Felöntjük a leszűrt húslevessel, és kb. 10 percig főzzük. Beledobjuk a megtisztított, átöblített spenótot, sózzuk, borsozzuk, megvárjuk, amíg teljesen összeesnek a levelek. Turmixgépben vagy botmixerrel teljesen simára pürésítjük. Hozzáadjuk a citromlevet. A grízgaluskához felverjük a tojást, hozzáadjuk a darát és a fűszereket (úgy a legegyszerűbb, ha lemérjük a tojást, és ugyanannyi mennyiségű grízt adunk hozzá. Egy tojás súlya általában 5-6 dkg, ugyanennyi grízt adjunk hozzá.) Legalább tíz percig hűtőben pihentetjük. Evőkanállal lobogó, sós vízbe szaggatjuk, 15 perc alatt kifőzzük (kb. 10 darab lesz). A levest a grízgaluskával tálaljuk.

Mézes-szezámmagos sertésszűz szójás-gyömbéres mártogatóval

Mézes-szezámmagos sertésszűz (Fotó: NLCafe)

Hozzávalók 4 személyre:

Hozzávalók a mártogatóhoz:

A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A sertésszüzet sózzuk, borsozzuk, majd mindenütt bekenjük a mézzel. Egy lapos tányérra szórjuk a szezámmagot, belekeverjük a chilit, és a húst meghempergetjük benne úgy, hogy körben mindenütt rátapadjon, ez lesz a kérge. Sütőlapra helyezzük, 30 percig sütjük, a közepe maradjon kissé rózsaszínű. Szeletelés előtt legalább 5 percig pihentetjük, de hideg sültként is nagyon finom. A mártogatóhoz összekeverjük a hozzávalókat. A húst vékonyra szeleteljük, és salátaágyon (pl. bébispenót, rukkola vagy idényzöldségek), a mártogatóval tálaljuk.

Csokis lávasüti

Hétvégi édesség: csokis lávasüti (Fotó: NLCafe)

Hozzávalók 4 adaghoz:

A csokoládét és a vajat összeolvasztjuk. A 4 tojássárgáját a cukorral sűrű habbá verjük.
A 2 tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, majd összeforgatjuk a tojássárgájás masszával. Hozzáadjuk a lisztet, végül a vajas olvasztott csokoládét is. Két kávéscsészét vagy remaquin/szufléformát kikenünk vajjal és kakaóval, beleadagoljuk a masszát, majd legalább egy félórára behűtjük. 200 °C-ra melegített sütőben 12 perc alatt megsütjük. Ezután érdemes 1-2 percet várni, hogy ne égessük meg magunkat. A formát késsel körbevágjuk, majd kis tányérra borítjuk a süteményt. Porcukorral megszórjuk, kínálhatunk mellé savanykás lekvárt, gyümölcsöt vagy vaníliafagylaltot is.

Hagymás-baconös lepény

Gyors vacsora: hagymás-baconös lepény

Hozzávalók:

A bacont feldaraboljuk és megsütjük, majd kivesszük a serpenyőből és a zsírjában pár perc alatt megfonnyasztjuk a lila hagymát. A sütőt 200 fokra melegítjük. A leveles tésztát kinyújtjuk/hajtogatjuk, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük, a peremeit felhajtjuk. A krémsajtot elkeverjük a zöld fűszerekkel, megkenjük vele a leveles tésztát, aztán rászórjuk a hagymát, a bacont és végül a reszelt sajtot. 20-25 percig sütjük.

Exit mobile version