A hétvége a húsvéti sonkáról, a tojásos receptekről és a húsvéti kalácsról fog szólni. Készülünk is már nagyon, de valamit azért addig is kell enni. A bonyolult, időigényes recepteket most félre is tesszük, gyors, egyszerű ételeket hoztunk a hétvégi menühöz, amivel jól is fogtok lakni, és a húsvéti készülődésre is marad időtök.
Mandulás avokádópuding
Hozzávalók:
- 1 dl tej
- 1 ek. méz
- kevés mandula (aprított)
- 1 avokádó (érett)
Turmixoljuk össze az avokádót, a tejet és a mézet, majd szórjuk meg mandulával.
Joghurtos-narancsos édesburgonya-krémleves
Hozzávalók 2-3 adaghoz:
- 1 tk. só
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- pár csipet bors
- 1 ek. vaj
- 1 ek. olívaolaj
- ízlés szerint koriander (friss)
- fél narancs
- 2 cm reszelt gyömbér
- 1 dl natúr joghurt
- 7 dl alaplé
- fél kk. őrölt római kömény
- ízlés szerint csilipor
- 1 ek. pisztácia
- 60 dkg édesburgonya
A finomra aprított hagymát a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén üvegesre dinsztelem, finoman sózom. Ráreszelem a fokhagymát és a gyömbért, fűszerezem a köménnyel, ráborítom a burgonyát majd 1-2 percig kevergetve tovább pirítom. Hozzáöntöm az alaplevet, sózom, borsozom majd fedő alatt 12-14 perc alatt puhára főzöm. Ezalatt megpirítom a pisztáciát vagy bármilyen más magot, és durvára aprítom. A megfőtt levesalapot botmixerrel pürésítem, majd a narancs levével, reszelt héjával és a kikevert joghurttal dúsítom. Forralásig melegítem, ha kell sózom, borsozom és friss korianderrel, pirított magvakkal tálalom.
Langyos burgonyasaláta fűszeres csirkemellel
Hozzávalók:
- 0,5 dl olaj
- fél kk. kakukkfű
- 0,5 kg csirkemell
- 1 csipet fűszerpaprika
- késhegynyi csilipaprika
- 0,4 kg burgonya
Dresszing:
- fél csokor petrezselyemzöld
- 3-4 ek. olívaolaj
- fél citrom leve
- fél kk. mustár
A sütőt melegítsük elő 180-190 fokra. A burgonyának tegyünk fel vizet melegedni, ha felforrt, tegyünk bele fél teáskanál sót és főzzük puhára. Lefedve a forrástól számítva 8-10 perc. Vigyázzunk, hogy ne főjön szét, maradjon harapható. Közben a fél deci olajat keverjük össze a paprikával, friss zöld fűszerrel, csilivel és forgassuk meg benne a filéket. Egy vastag falú serpenyőt (lehetőleg olyat, amit betehetünk a sütőbe) forrósítsunk fel, csepegtessünk rá pár csepp olajat, és 2-3 perc alatt süssünk rá kérget. Kanalazzuk rá a maradék fűszeres pácot és tegyük be sütőbe 13-14 percre. A dresszinghez egy nagyobb keverőtálban (amibe a burgonyasaláta elfér) keverjük el a citromlevet a mustárral. Ezután csepegtessük hozzá az olajat, miközben folyamatosan keverjük. Sózzuk, borsozzuk. Borítsuk rá a burgonyát, szórjuk meg a petrezselyemmel, és óvatosan forgassuk össze. Langyosan, a frissen kisült csirkemellel tálaljuk.
Körtés morzsasüti
Hozzávalók:
- 3-4 körte
- fél citrom reszelt héja és kifacsart leve
- 1 ek. cukor
A morzsához:
- 10 dkg vaj
- 1 ek. cukor
- 5 dkg darált mandula
- 5 dkg aprószemű zabpehely
A körtét meghámozzuk, és felkockázzuk (kb. 1×1-es kockákra), és egy kb. 20 cm átmérőjű sütőtálba tesszük, meghintjük 1 evőkanál cukorral, ráreszeljük a citrom héját és ráfacsarjuk a levét és összeforgatjuk. A vajat felkockázzuk, a mandulát összekeverjük egy evőkanál cukorral és a zabpehellyel és aztán összemorzsoljuk a vajjal. A morzsát a gyümölcsre szórjuk, kanalazzuk és 190 fokos sütőben kb. 25-30 percig sütjük.
Tészta vöröslencse-szósszal
Hozzávalók:
- 1 csokor petrezselyem
- ízlés szerint őrölt bors
- 3 dl tejszín
- 2 ek. olívaolaj
- 15 dkg vörös lencse
- 1 citrom leve
- 1 csokor újhagyma
- 40 dkg farfalle
- pár csipet só
A vörös lencsét megfőzzük annyi vízben, hogy elfedje. A hagymát megmossuk, apróra vágjuk, majd az olajon megfonnyasztjuk, hozzáfacsarjuk a citrom levét, felöntjük a tejszínnel, hozzáadjuk a vörös lencsét, sózzuk, borsozzuk, és apróra vágott petrezselymet adunk hozzá.