Ennek a retró sütinek a mami volt a mestere. Ma is imádjuk!

nlc szerk | 2018. Május 12.
Nem volt olyan családi összejövetel, amikor ne sütött volna a mami egy nagy adagot ebből a linzerből. Ma már sokszor a retró sütik között emlegetjük, és ritkábban is készül, de amikor készül, ugyanolyan sikere van, mint régen.

Gyerekkorunk egyik kedvenc sütije, igazi retró kedvenc, amiből soha nem lehet eleget sütni.

Retró süti: klasszikus linzer (Fotó: NLCafe)

Hozzávalók:

30 dkg liszt
20 dkg hideg vaj
10 dkg porcukor
1 tojássárgája
baracklekvár
A lisztet egy tálba mérjük, és hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat.  Fontos, hogy a vaj hideg legyen!

Elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a porcukrot és a tojássárgáját, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Nem szabad sokáig gyúrni a tésztát!

Cipót formázunk a tésztából, folpackba csomagoljuk, és 1 órára hűtőbe tesszük. Ez fontos lépés, nem szabad kihagyni!

A tésztát lisztezett gyúródeszkán  3-5 mm vékonyra nyújtjuk, és párosával mintákat szúrunk ki belőle úgy, hogy minden második darab közepére egy lyukat is szúrunk.  Nem érdemes vékonyabbra nyújtani, mert akkor a tészta is könnyebben szakad, és a sütemény is el fog törni, de vastagabb se legyen, hogy ne legyen a linzer púpos.

Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a darabokat, és 180 fokra előmelegített sütőben 8-12 percig sütjük. Nem kell barnára sütni!!

Ha kihűlt, egy teli és egy lyukas közepű darabot baracklekvárral ragasztunk össze. 

 

Exit mobile version