Van, aki még ételfestékkel színezi a süteményeket 2018-ban? Ma már sokkal menőbb (és egészségesebb) a gyümölcsök vagy zöldségek természetes adottságait kihasználni, ha színes ételeket szeretnénk a tányéron látni.
Íme, egy epres pite, melynek a tésztája is csodás rózsaszínben pompázik, hála magának az epernek.
Duplán epres pite
Hozzávalók (10 adaghoz):
A tésztához:
- fél csésze fagyasztva szárított (liofilizált) eper
- 2 és fél csésze liszt
- 200 g vaj
- 1 ek. cukor
- fél tk. só
A töltelékhez:
- 5 csésze friss eper
- 1 tk. vanília kivonat
- fél csésze és 2 ek. cukor
- 1 tojásfehérje
- 1 ek. friss citromlé
- 1 csipet só
- 1/3 csésze kukoricakeményítő
- porcukor a díszítéshez
Elkészítés:
- A tészta elkészítéséhez tedd a szárított epret, a lisztet, a sót és a cukrot aprítógépbe. Alaposan keverd össze a géppel, majd keverd hozzá a kis kockákra vágott vajat is. Nem baj, ha csomós marad.
- A tésztát öntsd át egy tálba, és a tál közepén hagyj egy kis lyukat. Önts hozzá 1/4 csésze hideg vizet, és kézzel gyúrd össze a tésztát.
- Vágd félbe a tésztát, és nyújtsd 2,5 centis vastag koronggá. Csomagold szorosan folpackba, majd tedd be a hűtőbe min. 30 percre.
- A félbevágott epreket dobd egy tálba a citromlével, a vaníliával és a sóval. Egy másik tálban keverd össze a cukrot és a kukoricakeményítőt, majd keverd az eperhez.
- A tojásfehérjét egy evőkanál vízzel keverd össze, majd tedd félre.
- A tészta egyik felét nyújtsd vékonyra, és rendezd el egy piteforma aljában. Öntsd rá az epres tölteléket, majd az egészet tedd vissza a hűtőbe.
- A tészta másik feléből készítsd 3 centis csíkokat, melyeket rendezz el a pite tetején. Hagyd az egész pitét 20percet pihenni a hűtőben, mialatt a sütőt előmelegíted 220 fokra.
- Kend meg a pite tetejét tojásfehérjével, majd szórd meg porcukorral. 40-45 percig süsd. Tálalás előtt hagyd egészen kihűlni.