Gyereknapon mindent lehet: szuper édességek kicsiknek és nagyoknak

nlc | 2018. Május 26.
Gyereknapra isteni finomságokkal készültünk, bevetjük a legfinomabb édességeket. Nem félünk a Nutellától, a sok csokitól és a szórócukroktól sem. Holnap mindent lehet!

Ilyenkor, gyereknapon igazán engedhetünk egy kicsit. Az év többi napján odafigyelünk mindenre: kerüljük a gumicukrot, a csokimikulás a sütibe kerül, és általában igyekszünk odafigyelni az édességmennyiségre. Jól is van ez így, de holnap, gyereknapon lazíthatunk egy kicsit az elveken. Higgyétek el, a gyereknapi kirándulás és a legszuperebb Legó mellett a saját készítésű édességeknek is nagyon fognak örülni a kicsik és a nagyok is.

Csokis popcorn

Csokis popcorn (Fotó: NLCafe)

Hozzávalók:

Olvaszd meg a cukrot egy tálban a mikróban. Olyan tálra van szükséged, amelyben elfér egy adag popcorn. A cukrot közepes fokozaton tedd a mikróba 15 másodpercre, majd keverd meg, és rakd vissza újabb 15 másodpercre. Folytasd ezt mindaddig, amíg egészen el nem olvad a cukor, általában 1-2 perc alatt készül el. Ezután öntsd bele a popcornt, és óvatosan kavard össze úgy, hogy a lehető legjobban átjárja a cukor a kukoricákat. Locsold meg olvasztott csokival, és kész is!

Csupacsoki palacsinta

Csupacsoki palacsinta (Fotó: NLCafe)

Hozzávalók:

A cukorból 40 grammnyit keverj el a két tojássárgájával, majd önts hozzá 3,5 dl tejet. Ehhez forgasd hozzá a tojásfehérjehabot, majd a vajat és a vaníliát. A lisztet és a kakaót szitáld át egy tálba, add hozzájuk a sütőport. Erre öntsd rá a tojásos-cukros-tejes keveréket. Kézi habverővel keverd simára. Keverd el a tésztában az apróra vágott csokit is, majd tedd félre 15-20 percre.

A tejszínt forrald fel egy lábosban, majd öntsd egy tálban a csokichipsre. Keverd simára. Vedd újra elő a tésztát, és kezdd el kisütni serpenyőben a palacsintákat, körülbelül 1 centi vastagra. A kész palacsintákat pakold egymásra, locsold meg a csokiöntettel, majd szórd meg málnával. Jó étvágyat!

Zserbós sütinyalóka

Sütinyalóka (Fotó: Thinkstock)

Hozzávalók:

A diót ledaráljuk, az aszalt sárgabarackot aprítógépben vagy késsel felaprítjuk. Az alapanyagokat egy tálba mérjük és összegyúrjuk, majd kis gombócokat formázunk belőle, és sütőpapírral bélelt tálcára helyezzük őket. Hűtőbe tesszük fél-egy órára. Ha letelt a hűlési idő, vízgőz felett vagy alacsony lángon kis lábasban megolvasztjuk az étcsokoládét. Jégkrémpálcikákat és egy vastagabb hungarocell darabot készítünk elő (elektronikai eszközök dobozából érdemes kimenteni, ha nincs, kis poharakkal is próbálkozhatunk) és elővesszük a hűtőből a gombócokat. A pálcikát kb. 1 cm mélyen a csokiba mártjuk, beleszúrjuk a gombócba, majd egy kiskanálnyi étcsokoládéban megforgatjuk a gombócot, figyelve, hogy mindenhova jusson csokoládé, a felesleget pedig lecsepegtetjük. A pálcikát beleszúrjuk a hungarocellbe, majd ha megtelt a hungarocell, hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen a csokoládé.

Túró rudi torták

MIni túró rudi torta (Fotó: NLCafe)

Hozzávalók 6 darabhoz:

A kekszet erős műanyag zacskóba tesszük, a zacskó száját összefogjuk, a kekszet sodrófával morzsásra törjük. A kis darabokra tört 10 dkg csokoládét a vajjal megolvasztjuk, majd összeforgatjuk a kekszmorzsával. Azonnal sütőpapírral kibélelt kis piteformákba nyomkodjuk, kb. 6 adagra lesz elég. A tejszínt felmelegítjük a zselatinnal, kevergetve, amíg a zselatin feloldódik. Hozzáadjuk a cukrot, a reszelt citromhéjat és a túrót, alaposan összedolgozzuk. Hat részre osztjuk, majd a morzsára kanalazzuk. Néhány órára hűtőbe tesszük, amíg a zselatin megköt. Tálalás előtt a bevonathoz a 15 dkg csokoládét felolvasztjuk, és vékony rétegben a túró tetejére simítjuk. Még jobb, ha csak csurgatjuk, hogy ne képezzen egybefüggő réteget, így könnyebben fogyasztható. Amikor a csokoládé megszilárdult, tálalhatjuk.

Nutellás rolád

Nutellás rolád (Fotó: NLCafe)

Hozzávalók 1 rúdhoz:

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. A tejszínt az elektromos habverő lapátjaival együtt tegyük a mélyhűtőbe 10 percre.
A tojásokat és a cukrot habverővel keverjük fehéredésig. Apránként adagoljuk hozzá a lisztet. A tojásfehérjéket verjük kemény habbá a sóval, majd egy spatulával óvatosan kevergetve dolgozzuk bele a masszába. A tésztát öntsük sütőpapírral teljesen kibélelt, téglalap alakú tepsibe, és süssük 12–15 percig. A piskótát borítsuk nedves konyharuhára, fedjük le egy másik nedves törlővel, és hagyjuk kihűlni. Verjük fel a kihűlt tejszínt a porcukorral és a habfixszel. Adjuk hozzá a Nutellát, és verjük tovább. Amikor a piskóta kihűlt, spatulával kenjük rá a csokoládés habot, és tekerjük fel. Burkoljuk háztartási fóliába, és legalább 2 órára tegyük hűtőszekrénybe.

 

Roppanós csokismogyoróvajas bombák

Csokigolyó (Fotó: NLCafe)

Hozzávalók 40-50 darabhoz:

A vajat és a mogyoróvajat tedd egy hőálló tálba, majd tedd a mikróba 1 percre. Keverd össze, add hozzá a porcukrot és a rizspelyhet. Dolgozd össze alaposan, majd formázz belőle golyókat. Az így kapott golyókat pakold egy sütőpapírral borított tepsire és tedd be a fagyasztóba 15 percre. Ezalatt olvaszd fel az étcsokit, majd ha letelt a negyed óra, mártsd meg benne a golyókat. Tedd őket vissza a papírra, szórj rájuk még egy kis rizspelyhet, majd hagyd őket állni, amíg a csoki teljesen meg nem köt rajtuk. 

Kekszes túrófagylalt

Kekszes túrófagylalt (Fotó: NLCafe)

Hozzávalók:

A kekszeket durvára törjük, félretesszük. A tejet és a 3 dl tejszínt felforraljuk, a tojássárgáját fehéredésig keverjük a cukorral, majd nagyon lassan hozzákeverjük a meleg tejet, tejszínt. Az egészet visszaöntjük a lábosba, hozzákeverjük a vaníliakivonatot/a kikapart magokat, majd lassú tűzön folyamatosan kevergetve sűrű krémet főzünk belőle. Akkor jó, ha a fakanalat bevonja. Szoba-hőmérsékletűre hűtjük. A 2 dl hideg tejszínből robotgéppel közepesen kemény habot verünk. A túrót szitán áttörjük, belereszeljük a citrom héját, elkeverjük a citromlével, lazán összeforgatjuk a tejszínhabbal. A túrós masszát elkeverjük a vaníliás krémmel és az összetört keksszel. Az egészet hűtőszekrényben lehűtjük, majd fagylaltgépben krémesre fagyasztjuk. Fogyasztásig mélyhűtőben tároljuk. Gép nélkül is elkészíthető: a kész masszát egy lapos edénybe töltjük, majd félóránként néhányszor botmixerrel átkeverjük, hogy megfelelő állagú legyen.

Gyümölcssünik

Körtesünik (Fotó: Falusi libák)

Hozzávalók:

A szőlőszemeket rászúrjuk a fogpiszkálóra, majd a körtébe illesztjük. Szemei helyére nyomjuk az egész borsot, orra és a farka a szegfűszeg.

A receptet Fülöp Cecília, a Falusi libák blog szerzője készítette.

 

Gyümölcsjégkrém

Gyümölcsjégkrém (Fotó: NLCafe)

Hozzávalók:

A gyümölcsöket (ha kell) meghámozzuk, feldaraboljuk és egy álló jégkrémkészítő formába tesszük, jó sűrűn, majd felöntjük a hígított szörppel vagy almalével, és mélyhűtőbe tesszük. 2-3 óra múlva kivesszük, és kész is.

 

 
Exit mobile version