Ha már fürdeni vagy kirándulni nem tudsz ezen a hétvégén, akkor legalább azzal segítünk neked, hogy a főzésen ne kelljen sokat gondolkoznod, csak vedd elő a bevásárlólistát, és írd fel a hozzávalókat. Egy klassz, forró leves és egy pikáns húsgolyó nemcsak laktató finomság, de át is melegít. Végezetül a desszert egy habkönnyű krém, amit néhány perc alatt elkészíthetsz, és nemcsak a családnak, hanem vendégváró finomságnak is tökéletes.
Burgonyakrémleves kukoricával és sonkával
Hozzávalók 4 személyre:
- 40 dkg krumpli
- 10 dkg füstölt, nyers sonka
- 2 dl tejföl
- 20 dkg kukorica (konzerv)
- 2-3 szál újhagyma
- só,
- frissen őrölt borspár
- csepp frissen facsart citromlé
- friss korianderzöld (helyettesíthető petrezselyemmel)
- extra szűz olívaolaj
A hámozott, kockázott krumplit a darabolt újhagymával együtt tegyük fel főni 1 liter sós vízben. Ha megfőtt a krumpli, turmixoljuk össze a levest a tejföllel, sózzuk, borsozzuk, pár csepp citromlével ízesítsük, keverjük el benne a lecsöpögtetett kukoricát. A vékonyra szelt, majd kockázott sonkát kevés olívaolajon süssük ropogósra. A forró levest tálaláskor csepegtessük meg olívaolajjal, szórjunk bele sült sonkát és vágott koriander- vagy petrezselyemzöldet.
Csípős húsgolyók vörösboros mártásban
Hozzávalók:
- 50 dkg darált marhahús
- 2 szelet fehér kenyér
- 1 tojás
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 csípős, szárított erős paprika
- 1 mk. fahéj
- 1 csokor petrezselyem
- 2 paradicsomkonzerv (darabos, 400 grammos)
- 3 dl száraz vörösborsó, borsolaj a sütéshez
Adjuk a húshoz a vízbe áztatott, majd kifacsart kenyeret, a tojást, a lereszelt vöröshagymát, egy gerezd felaprított fokhagymát, az erős paprikát, a fahéjat, sót, borsot. Gyúrjuk össze a masszát, formázzunk belőle kis gombócokat, majd forró, bő olajban süssük ki őket. A kisült fasírtokat szedjük egy tepsibe.
Keverjük el a paradicsomot a borral, sózzuk, borsozzuk a keveréket, öntsük a húsra. 220 fokos sütőben süssük 30-35 percig. A petrezselymet és a maradék fokhagymát aprítsuk fel, majd keverjük el a kész húsgombóccal.
Citromos „tiramisu”
Hozzávalók 4 személyre:
- 25 dkg babapiskóta
- 5 dl tejföl
- 15 dkg porcukor
- 1 citrom (bio)
A tejfölt keverjük el a porcukorral, a megmosott citrom lereszelt héjával és a kifacsart levével. Rétegezzük tálba a citromos tejfölt és a babapiskótát. Tegyük 4-5 órára a hűtőszekrénybe. A citromtól kicsapódott savó megpuhítja a piskótát, olyan szaftos lesz, mintha belocsoltuk volna sziruppal, a tejföl pedig szinte vághatóvá sűrűsödik.