Hétvégi menü: nem csak lecsórajongóknak

nlc szerk | 2018. Június 29.
Nem tudom, ki hogy van vele, de én imádom a lecsót. Mindig, de legfőképp nyáron, mert könnyű, gyors, és őrülten finom. Ez alkalomból pedig megosztom veletek a saját lecsóreceptemet, de lesz itt még pár más finomság is a nyár jegyében.

Nyár van, jöhet a zöldség, a gyümölcs, a könnyű és gyors fogások. Ha nem vagy strandon, akkor is elérheted, hogy úgy érezd magad, éppen ezért a lecsón kívül hoztunk egy klasszikus hamburgerreceptet is, némi vegeteránius ínyencséget, meg egy isteni citromos pitét. A könnyű reggeli után jöhet az ebédnek való, és ha a lecsóval esetleg nem laknál jól, akkor egy finom hamburgerrel folytasd, a desszertnek pedig mindenképpen hagyj egy kis helyet, megéri. Ha ezeket a fogásokat feltálalod, akkor nemcsak a napfényben fürödhetsz, hanem a rád záporozó dicséretek fényében is, az tuti.

Te is imádod, ha a joghurtodat vagy a zabkásád tetejét ropogós granola dobja fel? Sajnos a bolti müzlik és granolák sokszor annyi cukrot tartalmaznak, hogy egy adag az egész napi cukorbevitelünket fedezheti. Szerencsére azonban granolát készíteni a világ legegyszerűbb művelete. Most mutatunk egy isteni, tripla kókuszos változatot.

Tripla kókuszos granola

Hozzávalók (10-12 adaghoz):

Elkészítés:

1. 175 fokra melegítsük elő a sütőt, és készítsünk elő egy sütőpapírral borított tepsit.

2. Először a mandulát, a fahéjat, a sót és a gyömbér keverjük össze a zabpehellyel.

3.Ezután adjuk hozzá az olajat, a szirupot és a vaníliát. Alaposan keverjük el, majd öntsük át a tepsire.

4. Először 15 percre tegyük be a sütőbe, majd vegyük ki és keverjük hozzá a kókuszchipset és a kókuszreszeléket. 5-10 percre mehet vissza a sütőbe – vigyázzunk, nehogy túlpiruljon a kókuszchips.

5. Miután megsült, a tepsin hagyjuk teljesen kihűlni, anélkül, hogy hozzáérnénk – csak így marad ropogós a granolánk.

6.Tároljuk légmentesen 2 héten át, és adjuk joghurthoz, tejhez, zabkásához.

cookieandkate
 

Kolbászos, virslis lecsó

Hozzávalók:

A vöröshagymát kockázd apróra, majd párold üvegesre a fazékban felforrósított zsíron vagy étolajon. Dobd rá a felkarikázott kolbászt és a felvágott paradicsomot. Amikor a paradicsom már összeesett egy kicsit, akkor mehet hozzá a paprika is, ha erősen szereted, akkor csípős paprikát is válogass hozzá. Ízlés szerint sózd, és szoktam hozzátenni egy csipet cukrot is, hogy a paradicsom savasságát egy kicsit csökkentsem. Lefedve párold 10 percig, gyönyörű, sűrű levet fog ereszteni, ahhoz keverd hozzá a pirospaprikát, nehogy megégjen. Egy pici vizet is tehetsz hozzá, ha félsz attól, hogy odakozmál, de azzal hígítod a levét. A főzés befejezése előtt 5 perccel add hozzá a virslit, tedd vissza a fedőt, és pillanatok alatt kész lesz az isteni lecsód. Friss, puha kenyérrel tálald!

Klasszikus hamburger

Hozzávalók:

A húspogácsához:

A burgerhez:

A fokhagymát, a vöröshagymát, a petrezselymet és a kaliforniai paprikát apróra vágjuk, a citrom héját lereszeljük. A húspogácsa hozzávalóit összegyúrjuk, majd kevés olajon kisütjük. Minden húspogácsára édes chililekvárt kenünk, és a zöldségekkel kibélelt hamburgerbuci közepére rakjuk. Persze, senkinek sem kötelező ragaszkodnia a recepthez, lehet bele paradicsomot is tenni, egy szelet sajtot is, sőt, aki szereti, tegyen bele nyugodtan majonézt is.

Mascarponés rizottó

Hozzávalók 4 személyre:

A hagymákat megfonnyasztjuk az olajon és a vaj felén, majd ráöntjük a rizst, és átforgatjuk. Ezután apránként hozzáadjuk az alaplevet, miközben a rizst folyamatosan kevergetjük. Amikor már majdnem kész, hozzáadjuk a bort, a tejszínt és a mascarponét. Majd lehúzzuk a tűzről, és rátesszük a maradék vajat. 5-10 percig pihentetjük, majd rászórjuk a reszelt parmezánt. Citrom reszelt héjával és mentalevelekkel megszórva tálaljuk. Vegáknak grillezett gombával is beválhat.

Citromos pite

Hozzávalók

a tésztához:

a citromkrémhez:

a tetejére:

Összekeverem egy tálban a lisztet, cukrot, szódabikarbónát. Hozzámorzsolom a vajat és a tojássárgáját, majd összegyúrom kis gombócba. Előfordulhat, hogy 1-2 evőkanál víz szükséges, ha nem áll össze a tészta. Ha ez kész, fél órára beteszem a mélyhűtőbe. Mikor letelt az idő, lisztezett pulton kinyújtom, és egy piteformában (26-30 cm-es) elegyengetem, az oldalán is. Ehhez a pitéhez magasabb falú forma megfelelőbb, hogy ne folyjon ki a krém. Vakon, még krém nélkül sütöm 180 fokos, előmelegített sütőben 20 percig. Míg sül, elkészítem a krémet. Robotgéppel elkeverem a tojásokat a cukorral. Én a legmagasabb fokozaton dolgozom kb. 7-8 percig, ez alatt szép habos lesz. Alacsonyabb fokozatra állítva, kanalanként hozzáadom a lisztet, majd a citromok héját, levét, végül a tejet. Még egy perc keverés, és készen is van. Mikor letelt a tészta sülési ideje, azon nyomban ráöntöm a citromos krémet, és visszatolom a sütőbe. A sütőt leveszem 160 fokra, és újabb 20 percig hagytam sülni. Mikor kihűlt, a tetejére kanalazom a felvert tejszínhabot. Ez a pite süthető kerek vagy szögletes kapcsos tortaformában is. Esetleg kissé csökkentve a tészta mennyiségét úgy is, hogy csak az aljára kerül tészta.

(A receptet Fülöp Cecília, a Falusi Libák bloggere készítette.)

Exit mobile version