A csoki világnapján mindent elárulunk erről a mennyei finomságról

Sz.N. | 2018. Július 11.
Aki a csokit szereti, az rossz ember nem lehet. Sőt, a legtöbben Gombóc Artúrral értünk egyet, aki mindenféle csokiért rajongott, lyukas csokiért, kerek csokiért, mogyorós csokiért, válogatás nélkül. De hogy miért bűvöl el ennyi embert szerte a világon ez az édesség, az mindjárt kiderül.

Kakaóbabból készül, ezt a legtöbben tudják a csokiról, azt viszont már kevesebben, hogy maga az elnevezés a 16.században a hasonló hangzású navati indián kifejezésből terjedt el, szerte a világon. Már 1519-ben, amikor a spanyolok a mai Mexikó területére érkeztek, Montezuma xocolātllal kínálta Cortést, sőt, a kakaóbabot számos országban fizetőeszközként is használták, annyira értékes volt. A spanyol konkvisztádor hazájába visszautazva magával vitte a kakaóbabok titkát, így  Spanyolország a csokoládé világkörüli útjának első megállója lett.

A forró italból táblás csoki lett

A forró csokoládét az 1600-as években kezdték el inni Európában, II. Károly uralkodása idején vált divatos itallá Angliában, és az első csokoládét is kínáló londoni vendéglő, a Chocolate House, 1657-ben nyílt meg. A szilárd csokoládét 1842-ben kezdte árulni a Fry csokoládégyár, mely később a ma is létező Cadbury cégbe olvadt. A csokoládészeletet 1847-ben találták fel, a svájci Nestlé fivérek pedig 1876-ban készítettek először tejcsokoládé szeletet. Rodolphe Lindt berni csokoládégyárában 1880-ban felfedezte a mai élelmiszeriparban kenőgyúrásnak (vagy konsolásnak) nevezett csokoládéfinomítást, illetve a lágy fondant csokoládét. A módszerre egyébként véletlenül jöttek rá, miután Lindt egyik asszisztense egy egész éjszakán keresztül bekapcsolva hagyta az egyik gépet…

Csokit akár házilag is lehet készíteni, és könnyen formázható, ízesíthető (fotó: Thinkstock)

Nem csak étel, hanem…

Megválasztották a bölcsesség forrásának, serkentőszerként is használták szexhez és háborúk előtt, aztán luxuscikké vált. Nagy mennyiségben halálos, kis mennyiségben pedig jótékony hatása van az egészségre, ugyanis az étcsokoládéról bebizonyították, hogy fogyasztásával javítható a memória, a reakcióidő és a problémamegoldó készség is, mivel serkenti az agy vérkeringését. Javítja a látást rossz körülmények között, emellett csökkenti a vérnyomást, és pozitív hatással van a koleszterinszintre és a vérlemezkék mennyiségére. A csoki veszélyes is, teobromin tartalma miatt az állatainkra már kis mennyiségben is végzetes hatással lehet, de egy embert is képes megölni nyolcvanöt táblányi belőle. A teobromin görcsöket, kiszáradást és egyéb mérgezéses tüneteket okozhat.

Ezt tudtad a csokiról?

Csoki minden mennyiségben (fotó: Thinkstock)

Exit mobile version