Gasztro

Drágább lesz jövőre a kakaó

Kevesebb kakaóbabot fognak betakarítani, mint idén. A csokoládé és a kakaópor fogyasztói ára remélhetőleg nem nő jelentősen, csak kis mértékben.

Kevesebb kakaóbabot takarítanak be előreláthatólag jövőre, mint 2017-ben. „A mostani tonnánkénti 1900 dollár körüli szintről nagyon hamar 2000 dollár fölé mehet az ár, és onnan akár 2300 dollárig is emelkedhet. A legnagyobb termelő Elefántcsontpart a legutóbbi szezonban több mint kétmillió tonnát takarított be, de ez a 2017–2018-as szezonban várhatóan csak 1,7-1,9 millió tonna lesz” – idézi Michaela Kuhlt, a Commerzbank elemzőjét a Világgazdaság.

Kakófarm Nyugat-Afrikában (fotó: Jürgen Bätz/dpa)

Kakófarm Nyugat-Afrikában (fotó: Jürgen Bätz/dpa)

Azt írják, a drágulás a csokoládé kiskereskedelmi árában várhatóan alig lesz észrevehető, mert a gyártási költségek kisebb hányadát teszi ki a kakaóbab. A kakaó ára idén az 1850–2100 dolláros sávban mozgott. „Az elmúlt hónapokban stagnált az árfolyam, most impulzusokra vár a piac. Az enyhe elmozdulások mögött elsősorban spekulációk állhatnak, komolyabb ármozgást kiváltó hírek nem érkeztek” – nyilatkozta Prohászka Ottó, a holland kakaópor legnagyobb hazai forgalmazójának ügyvezetője.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top