Búfelejtő finomságok, amiket csak a nagymamám tudott tökéletesen elkészíteni

Sz.N. | 2018. Július 19.
Biztosan veletek is sokszor előfordul, hogy megéreztek egy illatot, és egy csomó minden eszetekbe jut róla, egyszerűen tódulnak az emlékek. Én legtöbbször a nagymamámra gondolok, aki fantasztikus ember volt, és mindig, mindenre tudta a megfelelő választ. Vagy ha mégsem, akkor elkészítette a megfelelő vigaszt, valamilyen étel, ital vagy süti formájában.

Mindenki szomorú olykor, és sokszor bizony komolyan fáj a szíve is. Ilyenkor sokat segít egy ölelés, gyógyír lehet néhány együtt érző szó, és bármilyen meglepő, néhány szeretettel készített finom falat is gyógyítja a sebeket. Ebben mindig a mama volt nálunk a világbajnok, aki imádott nevetni, gyönyörűen énekelt, és sosem volt rest meghallgatni engem, az unokáját, vagy vigyázni rám, vagy egyszerűen csak velem lenni. Sosem volt olyan fáradt vagy öreg, hogy egyetlen pillanat alatt ne tudta volna kitalálni, mi az, ami a legjobb lenne nekem adott pillanatban. Néha ez valamilyen finomság volt, és ripsz-ropsz, már csináltuk is. És láss csodát, mire elkészült, és megkóstoltuk, addigra kibeszélgettük magunkat, a könnyek felszáradtak, és újra mosolyogtunk. Mert a mama varázsló volt, az nem kérdés.

Egy habos kakaó mindenkinek jól jön!

Szó sem volt azonnal oldódó granulátumról, szigorúan csak felfőzött kakaó kapott helyet a mama apró konyhájában, kellett hozzá még finom, zsíros tej, cukor és a legvégén előkerült a habverő is, hogy tökéletesen habos legyen a gondűző kakaó. Mire elkortyolgattuk, és szuper kakaóbajszot növesztettünk, addigra általában helyre is állt a lelki békém. Ha nem, akkor valami nagyobb dolgot kellett bedobni, és sütni kezdtünk.

Nincs akkora bánat, amire ne lenne gyógyír néhány finom falat (fotó: Thinkstock)

Kókuszkockát süss, amikor szomorú vagy!

Egy sanda oldalpillantás a mufurc arcomra, és már mehettem is az üzletbe a hozzávalókért. Kis bajra kókuszkocka dukált, a mama szerint a legjobb ugyanis elterelni a gondolatainkat, amikor valami bajunk van, és a sütés tökéletes elfoglaltság ilyenkor. Mire végzünk, addigra kitisztul az ég, a finom falatok pedig segítenek a legjobb megoldás megtalálásában. Így aztán nekiláttunk, és a nagymamámnak volt igaza, mikor már majszoltuk a kókuszos sütit, addigra nem is voltak már annyira borúsak a fellegek.

Ha te is elterelnéd a figyelmedet valami rossz dologról, akkor süsd meg a nagymamám kókuszkocka receptjét. Szerintem tutira boldogabb leszel utána.

Kókuszkocka

Hozzávalók  a mézes piskótához

Hozzávalók a mázhoz:

Hempergetéshez:

Elkészítése:

Az egész tojásokat tálba ütjük, magas fokozaton géppel kifehéredésig (sokszorosára nő a térfogata) keverjük. Cukrot kanalanként kell adagolni, csipet sót, mézet pedig lassan belecsorgatni. Mikor már krém sűrűségű a tojáshab, akkor kell beleszitálni a lisztet, utána a sütőport belekeverni. Kisebb tepsit (23×32 -es ) sütőpapírral kibéleltük,és beleöntöttük a piskótát. Előmelegített, 180 fokos sütőben kell sütni, félidőben kisebbre kell állítani a sütőt. Kb. 30 – 35 percet kell sütni, majd rácsra téve hűteni.

A mázhoz a tejet vagy vizet elkeverjük a kakaóporral, cukorral és kb. 8 kocka étcsokival, alacsony lángon elkezdjük melegíteni, vajat is beletesszük, amint elolvad a vaj, el lehet zárni a gázt. Alaposan elkeverjük, langyosan már lehet belemártani a felvágott piskótakockákat és kókuszreszelékbe forgatni.

Ha nagy a baj, akkor jöhet a női szeszély!

A mama akkor állt neki a női szeszélynek, ha sírásra görbült a szám. Hiába bizonygattam, hogy nem vagyok éhes, egy falat sem menne le a torkomon, ő csak mosolygott és azt mondta, hogy megcsináljuk, de egyáltalán nem kötelező enni belőle, álljunk neki, és közben meséljek. Így készült el a kedvenc sütim, és a mire megvolt, addigra felderengett az első apró mosoly is. Akkora baj és fájdalom nem lehet, hogy a női szeszély ne csökkentse!

Női szeszély:

Hozzávalók

A tésztához:

A habhoz:

Elkészítése:

Az élesztőt langyos, cukros tejben megfuttatjuk. A lisztből, vajból, tojás sárgájából, por és vaníliás cukorból és a felfuttatott élesztőből tésztát készítünk. A kinyújtott tésztát sütőpapírral fedett 25×39 cm-es tepsibe helyezzük. 1 órás kelesztés után 180 fokra melegített sütőben halványsárgára sütjük.

A tojásfehérjéket a cukorral, csipet sóval, citromlével jó kemény, fényes habbá verjük. A sütemény tetejét megkenjük baracklekvárral és a tetejére simítjuk a citromos, cukros tojásfehérje habot. A sütőben inkább szárítjuk, mint sütjük még egy kicsit.

Tojásos krumpli, ha vacsoraidőben ütött be a krach

Mielőtt még bárki is azt hinné, hogy az egész családunk kövér volt, és mindenre az evés volt a válaszunk, igyekszem sietve elmondani, hogy nem. Nem ettünk többet vagy mást, mint egy átlagos család, és egészen biztos vagyok abban, hogy mindenkinek lapul a fiókjában vagy az emlékei között néhány családi finomság, amelyhez sok-sok történet tartozik. Vagy jusson eszetekbe az, hogy ha átjön egy barátnőtök beszélgetni, akkor egy pohár finom bor és némi rágcsálnivaló mellett mennyivel jobban lehet csacsogni, mint ezek nélkül.

Sokszor előfordult, hogy oltári igazságtalanság történt velem, én legalábbis úgy éltem meg, és ha mindez vacsoraidőben esett, akkor jött a mama tojásos krumplija. Ilyenkor csak annyit mondott, hogy amíg megpucolok néhány szem burgonyát, addig mondjam el, mi a gond, és mire megesszük a vacsorát, addigra meglesz a megoldás is. Mivel az étel pofonegyszerű, ezért 10 perc alatt összedobtuk, és mindig mennyei lett. Egyszerűen néhány szem pucolt krumplit összevágtunk karikára, forró olajban pirosra sütöttük és a végén ütöttünk rá néhány tojást. Ízlés szerint sózni, borsozni is lehet, és egy paradicsomsalátával mennyei vacsora.

Exit mobile version