Hétvégi menü, mert enni a forróságban is jó

nlc szerk | 2018. Augusztus 10.
Sok-sok folyadékot, rengeteg friss gyümölcsöt és zöldséget kell fogyasztani a nyári hőségben. Ezért igyekeztünk a hétvégi menüt is e szerint összeállítani. Ha vendéget vársz, vagy egyszerűen csak kedved szottyant főzni, akkor ne habozz, válogass kedvedre!

Nyáron igyekszünk egy kicsivel több zöldséget és gyümölcsöt enni, egyrészt mert ilyenkor mindig van valamilyen finomságnak szezonja, másrészt pedig azért, mert a melegben az ember ritkábban vágyik valamilyen kiadós, laktató pörköltre. Viszont főtt ételt érdemes naponta egyszer legalább enni, úgyhogy a főzést nem nagyon lehet megúszni, még a melegben sem. Ebben a hétvégi menüben nem csalódsz, próbáld ki bátran!

Málnás-fahéjas kása

Hozzávalók:

A tetejére:

Egy serpenyőben olaj nélkül forrósítani kezdjük a zabpelyhet, és addig forgatjuk, amíg aranybarna nem lesz. Ekkor hozzáöntjük a tejet, és pár percig kevergetjük, amíg a zabpehely tulajdonképpen megfő benne. Hozzáadjuk a cukrot. Tálalás előtt keverjük el hideg joghurttal, darabokra vágott friss gyümölccsel. Ízlés szerint mézzel is ízesíthetjük.

Gyömbéres–mentás sárgadinnyeleves kókusztejjel

Hozzávalók 4 adaghoz:

A vizet és a cukrot egy lábasba tesszük, addig melegítjük, amíg a cukor el nem olvad a vízben. A sárgadinnyét feldaraboljuk, és egy nagyobb tálba tesszük. Ráöntjük az elkészített szirupot, hozzáadjuk a reszelt gyömbért, a lime levét és a héját, a mentaleveleket, végül a kókusztejet. Az egészet botmixerrel pürésítjük. Hidegre hűtve tálaljuk.

Csirkehúsgolyók kápiás majonézzel

Hozzávalók 4 személyre:

A darált húst keverjük össze a fűszerpaprikával, kevés sóval és borssal. Adjuk hozzá a kukoricadarát és a tojást, majd reszeljük hozzá nagy lyukú reszelőn a sajtot. Dolgozzuk jól össze, hagyjuk 15 percet állni, majd formáljunk belőle kis gombócokat, és kevés olajon kb. 6-8 perc alatt süssük készre. A megmosott kápia paprikákat kevés olajon süssük minden oldalukon 2-3 percig. Szedjük ki egy tálra őket, és 2 percre takarjuk le fóliával, hogy felpuhuljon a párától a bőrük. (Ezután könnyen tudjuk majd meghámozni őket.) Szedjük ki a szárát és a magházát is, majd a majonézzel együtt turmixoljuk össze a paprikahúst. Kínáljuk a csirkegolyók mellé, adhatunk mellé főtt krumplit, rizst.

Olasz zöldséges, krumplis tészta (pasta e patate)

Hozzávalók 4 személyre:

Az apróra kockázott hagymát dinszteljük meg olívaolajon. Adjuk hozzá a hámozott, kis kockákra vágott krumplit, az aprított fokhagymát. Pár perc dinsztelés után öntsünk alá 1 dl vizet, esetleg húslevest, ha van. Keverve pároljuk a krumplit. Mikor elfőtt a víz alóla, adjuk hozzá a felkockázott cukkinit, szárzellert, sózzuk, borsozzuk. Pároljuk ezzel is 10 percet. Adjuk hozzá a darabolt paradicsomot, az aprított bazsalikomot, forraljuk össze a mártást. Lobogó sós vízben főzzük ki a tésztát. Szűrjük le, keverjük el a mártással, tálaláskor reszeljünk rá parmezánt. 

Pisztáciafagyi

Hozzávalók:

Daráld a pisztáciát durvára, vagy késsel vagdosd darabokra.Tűzálló edényben tedd föl melegedni a tejet és a tejszínt. Lassú tűzön forrásig hevítsd, közben fakanállal gyakran keverd meg. Amint felforrt, vedd le az edényt a tűzről, és keverd el benne a fölaprított pisztáciát és a vaníliát. Ha kihűlt a keverék, tedd egész éjszakára a mélyhűtőbe. Másnap a tojássárgákat keverd világosra a cukorral. A mélyhűtőből kivett tejszínes keverékhez óvatosan fakanállal add hozzá a tojássárgás cukrot. Nagyon lassan kezdd el ismét hevíteni a fagyit. Közben folyamatosan kevergesd, sűrűsödésig főzd. Vedd le az edényt a tűzről, hűtsd ki, majd legalább 2 órára tedd vissza a fagyasztóba. Fagylaltkészítő géppel is készítheted, akkor nincs szükség a fagyasztásra. A pisztáciafagylaltot tejszínhabbal, csokoládéreszelékkel kínálhatod, de természetesen önmagában is kitűnő.

 

fotó: thinkstock

Kókuszos-citromos joghurttorta (sütés nélkül)

Hozzávalók 6 szelethez:

A kókuszreszeléket keverjük el az őrölt mandulával, adjuk hozzá az olvasztott vajat. Gyúrjuk össze a morzsás keveréket, majd lapogassuk a 18 cm-es kapcsos tortaforma aljába. Tegyük hűtőszekrénybe. A joghurtot keverjük el az édesítőszerrel és a citrom héjával. A lapzselatinokat áztassuk 2-3 percet hideg vízben, facsarjuk ki, majd 4-5 evőkanál vízzel melegítsük olvadásig. Keverjük el fokozatosan, de gyorsan a joghurttal. Öntsük a joghurtot a kókuszos alapra, tegyük 3 órára, szilárdulásig a hűtőszekrénybe.

Egy szelet szénhidráttartalma 6,4 g.

Exit mobile version