Gasztro

Hétvégi menü, ha bejön az olasz konyha

Ezeket a recepteket akkor is elkészítheted, ha korábban a spagettifőzésen túl nem merészkedtél. Csupa könnyű, nyári fogás, persze azért a mascarpone is megjelenik.

Az NLCafé szerkesztőségében néha szeretjük végigböngészni a korábbi hétvégi menüajánlatainkat, mi az, amit szívesen megfőznénk újra. Most egy olaszos válogatással készültünk, mert odavagyunk az olyan konyháért, aminek lelke és íze is van.

Fetakrémes, paradicsomos bruschetta

Hozzávalók:

1-2 csipet só
ízlés szerint bors
4 kk. olívaolaj
pár levél bazsalikom
100 g feta
2-3 ek. mascarpone
1 kk. fehér borecet
1 baguette

Paradicsomos bruschetta

Elkészítés:

Vágjuk fel nagyon apróra a paradicsomot, locsoljuk meg borecettel és olívaolajjal.
Turmixoljuk össze a fetát, a mascarponét, és ízesítsük sóval, borssal, egy kevés citromlével. Pirítsuk meg a bagettszeleteket, majd kenjük meg a fetakrémmel, és tegyük rá a feldarabolt paradicsomot. Tálaláskor díszíthetjük friss bazsalikomlevéllel, és meglocsolhatjuk egy csöppnyi olívaolajjal is.

 

Bodzás sültparadicsom-leves

Hozzávalók:

ízesítéshez só
ízesítéshez őrölt bors
4-5 ek. olívaolaj
1 kg paradicsom
1 citrom leve
2 dl bodzaszörp

Bodzás sültparadicsom-leves

Elkészítés:

A paradicsomokat megmossuk, félbevágjuk, a csumáját kimetsszük. A paradicsomokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, meglocsoljuk az olívaolajjal, majd 180 fokos sütőben 30 percig sütjük. Ezt követően a citrom levével leturmixoljuk. Vízzel és a bodzaszörppel hígítjuk. Sózzuk, borsozzuk. Fogyaszthatjuk hidegen, langyosan, melegen. Nagyon pikáns, könnyű leves.

Olasz zöldséges, krumplis tészta (pasta e patate)

Hozzávalók 4 személyre:

35 dkg tagliatelle (szélesmetélt)
50 dkg krumpli 
25 dkg cukkini
1 fej vöröshagyma 
3 gerezd fokhagyma 
2-3 szál szárzeller
50 dkg paradicsom 
10 dkg szalonna
1 nagy csokor bazsalikom
5 dkg parmezán
extra szűz olívaolaj
só, frissen őrölt bors

Elkészítés: 

Az apróra kockázott hagymát dinszteljük meg olívaolajon. Adjuk hozzá a hámozott, kis kockákra vágott krumplit, az aprított fokhagymát. Pár perc dinsztelés után öntsünk alá 1 dl vizet, esetleg húslevest, ha van. Keverve pároljuk a krumplit. Mikor elfőtt a víz alóla, adjuk hozzá a felkockázott cukkinit, szárzellert, sózzuk, borsozzuk. Pároljuk ezzel is 10 percet. Adjuk hozzá a darabolt paradicsomot, az aprított bazsalikomot, forraljuk össze a mártást. Lobogó sós vízben főzzük ki a tésztát. Szűrjük le, keverjük el a mártással, tálaláskor reszeljünk rá parmezánt. 

Pohárkrém csokis meggylekvárral

 

Hozzávalók kb. 4 adaghoz:

A csokis meggylekvár:

20 dkg meggy
5 dkg cukor
5 dkg étcsokoládé
A krémhez:

20 dkg mascarpone
5 dkg porcukor
2 dl hideg habtejszín felverve

A díszítéshez:

2-3 kocka étcsokoládé
pár szem meggy

Elkészítés:

A meggyet megmossuk, kimagozzuk, és egy lábasba tesszük a cukorral együtt. Közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett 20-25 perc alatt sűrűre főzzük, majd hozzáadjuk az étcsokoládét, elkeverjük, lehúzzuk a tűzhelyről, és hűlni hagyjuk. Ha teljesen kihűlt, elkészítjük a krémet. A mascarponét kikeverjük a porcukorral, majd óvatosan összeforgatjuk a felvert tejszínhabbal. 1 dl-es poharak aljába kanalazzuk a kihűlt csokis meggylekvárt, és rákanalazzuk a mascarponekrémet. A pohárkémek tetejére csokoládét reszelünk, és 1-1 szem magozott meggyel díszítjük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top