nlc.hu
Gasztro

Mentes és hagyományos menü hétvégére

Okos menü hétvégére: így főzz egyszerre „mentesen” és hagyományosan!

Lélekmelegítő téli menü hétvégére úgy, hogy az ételallergiával vagy -intoleranciával élő családtag is jól lakhasson. Kezdjük is!

Tucatnyi szempont szerint készülhetnek az úgynevezett mentes ételek. Mindenféle allergiára, intoleranciára nem lehet felkészülni, így az alábbi menüben a hagyományos készítési módok mellett gluténmentes, laktózmentes, szójamentes és cukormentes recepteket mutatunk a levestől egészen a desszertig.

Mindezek ötvözete is megalkotható, ha valaki tejet például fogyaszt, de glutént nem (vagy fordítva vagy ezek kombinációi). A szezon terményeire, ízeire koncentráltunk: a fűszeres almaleves például egy klasszikus karácsonyi fogás, de miért is nem készítjük ilyenkor is?

Nem mindegy, milyen növényi tejjel pótoljuk a tejszínt

A zsírszegényebb zabtejjel vagy mandulatejjel soha nem lesz olyan ízletes a tejszín pótlása, mint egy magas zsírtartalmú kókusztejjel vagy zabtejszínnel. Ne féljünk a kókuszos felhangtól, nagyon jól illik a tárkonyos raguleveshez és a rizskoch-hoz is! A szintén jó választásnak számító zabtejszín semlegesebb ízű.

Lélekmelegítő: tárkonyos csirkeraguleves tejszínnel vagy kókusztejjel

A tárkonyos raguleves készülhet pulykából és sertésből is. Valójában nem lehet elég zöldséggel megpakolni – csak finomabb lesz tőle! –, a leves teltségét pedig tejszín vagy növényi tej adja. Rántással sűrűbb, laktatóbb lesz a leves, nélküle viszont egészségesebb és garantáltan gluténmentes.

Tárkonyos csirkeraguleves

Tárkonyos csirkeraguleves Gerzsenyi Flórától / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd zúzott fokhagyma
  • 50 dkg csirkemellfilé
  • 2 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 közepes fej karalábé
  • 1 db kisebb zeller
  • 15 dkg zöldborsó
  • 15 dkg szeletelt gomba
  • 2 dl tejszín vagy 2 dl zsíros kókusztej, vagy zabtejszín
  • 2 db babérlevél
  • olívaolaj
  • 1 teáskanál tárkony
  • 1 db citrom leve
  • só, bors

Elkészítése:

  • A csirkemellet vágjuk kockákra, de ne nagyoljuk el, inkább kisebb darabokra szeljük. Ezután aprítsuk fel a vöröshagymát, és zúzzuk össze a fokhagymát. Az előkészületeket folytassuk a zöldségek megtisztításával és felkockázásával.
  • Fogjunk egy fazekat, öntsünk bele olajat, és dobjuk bele a felaprított vöröshagymát, majd dinszteljük meg.
  • Amikor a hagyma már üveges, adjuk hozzá a húst, sózzuk, borsozzuk és pirítsuk fehéredésig. Ezután jöhetnek a zöldségek: a sárgarépa, fehérrépa, karalábé és zeller – körülbelül 5 percet adjunk nekik, miközben párold őket folyamatos kevergetés közben.
  • Ezt követően fűszerezzük: adjuk hozzá a tárkonyt, ismét sózzunk, borsozzunk, majd kanalazzuk bele a zúzott fokhagymát. Hagyjuk, hogy az ízek kicsit összeérjenek, és pár perc után öntsük fel körülbelül 2 liter vízzel, és adjuk hozzá a babérleveleket.
  • Mivel folyamatosan pótolni kell majd a vizet, ne felejtsünk el kóstolni, és szükség esetén sózni, borsozni!
  • Miután felforrt a tárkonyos raguleves, utoljára adjuk hozzá a zöldborsót, valamint a gombát, és főzzük addig, amíg a zöldségek és a hús meg nem puhulnak. Ha nem szeretjük a gombát, ki is hagyható belőle, nem fogja különösebben befolyásolni a leves ízét.
  • Utolsó mozzanatként, kevergetés közben öntsük a levesbe a tejszínt/kókusztejet és a citromlevet, aztán főzzük újraforrásig.
  • Tálaláskor szórjuk meg a leveset egy kis tárkonnyal és/vagy petrezselyemmel!

Édes indítás: fűszeres almaleves

A nyári, hűsítő gyümölcslevesek téli verzióit se feledjük! Minden gyümölcs közül ilyentájt leginkább kézre álló az alma, amiből nem csak remek köreteket és persze édességeket süthetünk, hanem levest is főzhetünk belőle. Nem csak karácsonykor!

Fűszeres almaleves

Fűszeres almaleves / Fotó: ALLEKO, Getty Images

Hozzávalók:

  • 4 nagy, édesebb alma (pl. Starking vagy Jonagold)
  • 2 dl tejszín vagy zsíros kókusztej vagy zabtejszínt
  • méz ízlés szerint
  • fél citrom frissen facsart leve
  • ½ teáskanál őrölt fahéj
  • 1 csillagánizs
  • 1 csipet só

Elkészítése:

  • Az almák héját tisztítsuk meg, és vágjuk fel gerezdekre.
  • Öntsük fel annyi vízzel, hogy egy ujjnyira ellepje.
  • Facsarjuk hozzá a citrom levét, tegyük bele a fahéjat, a csillagánizst, ízesítsük mézzel, és főzzük puhára.
  • Turmixoljuk össze a levest, és amikor kicsit hűlt, keverjük bele a tejszínt vagy a zsíros kókusztejet, vagy zabtejszínt.
  • Melegen és hidegen is finom!

Brassói aprópecsenye kockakrumplival vagy édesburgonyával

A brassói amilyen egyszerű, olyan nagyszerű húsétel. Ha nincs kedvünk bonyolult beszerzőkörúthoz, a brassói örök jolly joker. Ha a diétánk nem engedné a krumpli fogyasztását, az édeskrumpli és/vagy sütőtökkockák is illenek a húshoz. Arra kell csak vigyázni, hogy a sütőtökkockák sokkal gyorsabban puhulnak és esnek szét, mint a burgonyák.

Szaftos brassói aprópecsenye

Szaftos brassói aprópecsenye / Fotó: Nemes Nóra – Dacota, Nosalty Ételfotó

Hozzávalók:

  • 1,5 kg burgonya vagy 1,5 kg édesburgonya (esetleg sütőtökkel vegyesen)
  • 40 dkg sertéslapocka vagy -tarja
  • 40 dkg sertéscomb
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • sertészsír vagy más állati zsiradék a serpenyőbe
  • 2 nagy fej vörös hagyma
  • 6-7 gerezd fokhagyma
  • 2 csapott teáskanál édes-nemes pirospaprika
  • 2 csapott teáskanál majoranna
  • ízlés szerint só, bors
  • savanyúság, amit szeretünk

Elkészítése:

  • Megpucoljuk és kockákra vágjuk a krumplit vagy édesburgonyát. 10 perces főzési idővel sós vízben előfőzzük, lecsepegtetjük, félretesszük.
  • A húst hasonló méretű kockákra vágjuk, mint a krumplit.
  • A füstölt szalonnát, a vöröshagymát és a fokhagymát szintén apróra vágjuk.
  • Egy nagy serpenyőben vagy vastag falú lábasban megpirítjuk a szalonnát, majd rátesszük a vöröshagymát, és együtt üvegesre pároljuk őket.
  • Fokozatosan, kb. 10-15 dekagrammos adagokban hozzáadjuk a sertéshúsokat, és fehéredésig sütjük.
  • Közben mehet bele az apróra vágott vagy zúzott fokhagyma is.
  • Ezután sózzuk, borsozzuk és megszórjuk a majorannával és pirospaprikával.
  • Fedő alatt kis vízzel pároljuk a brassóit, fokozatosan pótolva a vizet, amíg a hús megpuhul.
  • Ha túl száraz, tegyünk alá egy kis zsírt és vizet is!
  • Serpenyőben vagy tepsiben, sütőben megpirítjuk az előfőzött krumplit vagy édesburgonyát.
  • Ha sütőtököt is teszünk bele, kimagozzuk a sütőtököt, és ugyanakkora kockákra vágjuk, mint a krumplit, és a nyers sütőtököt együtt sütjük az édeskrumplival.
  • Az aprópecsenyével bekeverjük a krumplit vagy édeskrumplit és sütőtököt a serpenyőben vagy lábasban.
  • Savanyúsággal az igazi!

Télen-nyáron rakottas: szaftos rakott kel

A rakott savanyú káposzta és rakott karfiol mellett méltán nagy kedvenc a rakott kel is. A téltűrő kelkáposzta adja magát ilyenkor, és a szaftos húsraguval, jó tejfölösen egyszerűen mennyei fogás. Könnyű eltenni a hétköznapokra is belőle: vágjuk kockákra és hűtsük vagy mélyhűtsük is akár.

Házi rakott kel

Rakott kel / Fotó: Sós Borbála, Central Archív

Hozzávalók:

  • 1 fej kelkáposzta
  • 70-80 dkg darált hús lapockából
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 szelet füstölt szalonna
  • sertészsír vagy olaj a hús alá
  • 1 pohár rizs
  • ízlés szerint só, bors, fűszerpaprika
  • 450 g tejföl + a tálaláshoz

Elkészítése:

  • Felteszünk egy nagy fazék sós vizet forrni, közben leveleire szedjük a kelkáposztát.
  • Amikor felforrt a víz, 4-5 levelet beledobunk, blansírozzuk, vagyis megvárjuk, míg egy kicsit megpuhulnak, de még ropogósak maradnak, majd kiszedjük. Ezt addig folytatjuk, amíg a kelkáposzta végére nem járunk. Közben a vastag, makacs ereket kivágjuk.
  • Menet közben éppen van időnk elkészíteni a húst. Zsírt vagy olajat melegítünk, beledobunk egy szelet kockákra vágott füstölt szalonnát, és megvárjuk, míg kisül a zsírja.
  • Közben kockára vágjuk a hagymát, rádobjuk, megdinszteljük.
  • Adunk hozzá fűszerpaprikát, majd beletesszük a fazékba a darált húst, és addig keverjük, amíg szét nem esik morzsáira. Sózzuk, borsozzuk.
  • Közben felteszünk főni egy bögre rizst két bögre vízben, sózzuk. Lehetünk kicsit slendriánok, ha úgy jön ki az idő, nem baj, ha a rizs még nem puhult meg teljesen, lesz majd ideje a sütőben.
  • Kizsírozunk egy tepsit és a kelkáposztalevelek felével kibéleljük úgy, hogy az edény oldalára is jusson. A húst és a rizst összekeverjük, megkóstoljuk, hogy elég sós-e, ha igen, még adunk hozzá egy kicsit, ami a tejföl miatt kell.
  • Ezt az elegyet ráegyengetjük a tepsiben a káposztalevelekre, szépen elsimítjuk. A tejföl felével megkenjük, majd betakarjuk a kelkáposzta másik felével.
  • A tetejére rákenjük a tejföl másik felét, majd betoljuk a sütőbe. 200 fokon, alul-felül sütéssel addig sütjük, amíg gusztusos színt nem kap.
  • Szeletelés előtt hagyjuk kicsit hűlni, különben szétesnek a kockák, és a tányéron kanalazzunk rá még tejfölt!

Ilyenkor legolcsóbb a citrom, jöhet a habos citrompite

Édesség mindenevőknek. Egy francia klasszikus, ami üdeségével, egyszerre édes és savanykás ízvilágával télen-nyáron jóleső desszert. Elsőre talán bonyolultnak tűnik, de ha követjük lépésről lépésre a receptet, sikerülni fog. Bátran fogjunk hozzá!

Citrompite

Egy szelet nyár: citrompite / Fotó: LauriPatterson, Getty Images

Hozzávalók a tésztához:

  • 300 g liszt
  • 180 g vaj
  • 1 tojássárgája
  • 60 g porcukor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 70 g liszt
  • 200 g cukor
  • 6 egész tojás
  • 70 ml tej
  • 3 citrom leve
  • 2 citrom reszelt héja
  • 2,5 dl habtejszín
Citrompite

Citrompite / Fotó: Max Claux Freitas / 500px, Getty Images

Elkészítése:

  • Összekeverjük egy tálban a lisztet, cukrot, szódabikarbónát.
  • Hozzámorzsoljuk a vajat és a tojássárgáját, majd összegyúrjuk kis gombócba. Előfordulhat, hogy 1-2 evőkanál víz szükséges lehet, ha nem áll össze a tészta. Ha ez kész, fél órára betesszük a mélyhűtőbe.
  • Mikor letelt az idő, lisztezett pulton kinyújtjuk, és egy piteformában (26-30 cm-es) elegyengetjük, az oldalán is.
  • Ehhez a pitéhez magasabb falú forma megfelelőbb, hogy ne folyjon ki a krém. Vakon, még krém nélkül sütjük 180 fokos, előmelegített sütőben 20 percig.
  • Míg sül, elkészítjük a krémet. Robotgéppel elkeverjük a tojásokat a cukorral. Dolgozhatunk a legmagasabb fokozaton kb. 7-8 percig, ezalatt szép habos lesz.
  • Alacsonyabb fokozatra állítva, kanalanként hozzáadjuk a lisztet, majd a citromok héját, levét, végül a tejet. Még egy perc keverés, és készen is van.
  • Mikor letelt a tészta sülési ideje, azon nyomban ráöntjük a citromos krémet, és visszatoljuk a sütőbe. A sütőt levesszük 160 fokra, és újabb 20 percig hagyjuk sülni.
  • Mikor kihűlt, a tetejére kanalazzuk a felvert tejszínhabot.

Karácsonyillat februárban: házi mézes puszedli

Szintén mindenevők számára hoztuk el ezt az édességet. Egy egészen puha puszedli, amitől készítés közben is karácsonyillat lesz a lakásban. Ha megy már az alap puszedli, legközelebb jöhet az aszalt szilvás extra is!

Pihe-puha mézes puszedli

Pihe-puha mézes puszedli / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó

Hozzávalók:

  • 20 dkg méz
  • 15 dkg olvasztott vaj
  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 1 egész tojás
  • 2 tojássárga
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 tojásfehérje a mázhoz
  • 10 dkg porcukor a mázhoz

Elkészítése:

  • A mézet langyosra melegítjük,  majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, és jól elkeverjük.
  • A lisztet keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a cukrot, a szódabikarbónát, a fahéjat és a szegfűszeget, a reszelt citrom héját, elkeverjük, majd hozzáöntjük a vajas mézet, valamint a tojásokat, és kézzel simára összegyúrjuk. 10–15 percet a hűtőben pihentetjük.
  • Közben egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A masszából diónyi golyókat formázunk, és a tepsire rakosgatjuk egymástól viszonylag távolabb, mert sülés közben meg fognak nőni.
  • 170 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 10–12 perc alatt megsütjük.
  • Hagyjuk langyosra hűlni.
  • A mázhoz a tojásfehérjét a porcukorral alaposan elkeverjük, hogy krémes állagú legyen, majd vagy megmártjuk benne a puszedliket, de ecsettel is lekenhetjük őket egyenként.
  • Amint megszáradtak és teljesen kihűltek, fémdobozba tesszük őket, vagy ha utolsó pillanatban jutott rá időnk, tálalhatjuk is, szerencsére pár óra alatt omlósra megpuhul.

Fahéjas-diós „mindenmentes”, vegán puding

Egy fantasztikus nyers vegán recept puding liszt, tej, hozzáadott cukor nélkül, sőt még a tűzhelyet sem kell bekapcsolni. Annyira egyszerű és finom, hogy igazán jó ötlet akár hétköznapi reggelinek is elkészíteni.

„Mindenmentes" vegán diós puding

„Mindenmentes” vegán diós puding / Fotó: Lakos Benedek, Nosalty Ételfotó

Hozzávalók:

  • 150 gramm dió + néhány szem a tálaláshoz
  • 1 nagy méretű érett banán
  • 4-5 db aszalt datolya
  • 120 ml víz
  • 1 evőkanál frissen facsart citromlé
  • ½ teáskanál őrölt fahéj
  • 2 csipet só

 Elkészítése:

  • Néhány szem kivételével (ez lesz a dekoráció) egy éjszakára áztassuk vízbe, majd csepegtessük le a diót.
  • Az aszalt datolyákat kevesebb ideig, kb. 30 percig áztassuk vízbe.
  • A diót és az aszalt datolyát egy kis áztatólével, a nagyobb darabokra vágott banánnal, a fűszerekkel és citromlével teljesen simára turmixoljuk.
  • Kis tálkákba öntjük a pudingalapot, majd hűtőben dermesztjük. Dióval dekorálva tálaljuk.

Egy édes főétellel felér: a Nosalty „mindenmentes”, vegán rizskochja

A Nosalty receptje tökéletes, hiszen mindenkinek kedvez, egyszerre vegán és „mentes”. A piros bogyós lekvárhoz kevert gránátalmamagokkal pedig nagyot dobhatunk a rizskochon.

Szuperegyszerű mentes rizskoch

Szuperegyszerű mentes rizskoch / Fotó: Kristyán Fanni, Nosalty Ételfotó

Hozzávalók:

  • 250 g rizs (arborio)
  • 800 ml kókusztej
  • 200 ml víz
  • 40 g nyírfacukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 citromból nyert citromhéj
  • 6 evőkanál cukormentes lekvár (csökkentett cukortartalmú)

Elkészítése:

  • A rizst egy nagyobb méretű, sűrű szemű szűrőbe öntjük, majd jó alaposan átmossuk, egy kis időre félretesszük.
  • Egy közepes méretű edényben elkezdjük melegíteni a vizet és a kókusztejet. Ízesítjük a nyírfacukorral, a vaníliás cukorral, a vaníliakivonattal és egy citrom reszelt héjával, majd összeforraljuk őket.
  • A keverékhez hozzáadjuk az előzetesen átmosott és lecsepegtetett rizst, és lassú tűzön kb. 15 perc alatt összefőzzük vele. Amikor a rizs már megpuhult, hozzáreszeljük egy citrom héját és jól elkeverjük.
  • Az összeállt rizses keveréket egy hőálló, sütőpapírral kibélelt magasított tepsibe öntjük és szépen elegyengetjük. Ha nem akarunk sütőpapírt használni, akkor kenjük ki a tepsit vastagon margarinnal, egy keveset adhatunk a keverékhez is.
  • Előmelegített 180 C°-os sütőben 25 percet sütjük, majd az utolsó 5 percre átkapcsolhatjuk felül sütésre, grill fokozatra, hogy a teteje szépen megpiruljon.
  • Amikor elkészült, kivesszük a sütőből, hagyjuk egy kicsit hűlni. Felszeletelve, lekvárral a tetején, gyümölcsdarabokkal megszórva fogyasszuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top