nlc.hu
Gasztro

Hétvégi menü: téli vitamindózis 6 finom fogásban levestől a desszertig

Hétvégi menü: vitamindózis 6 finom fogásban tél végi zöldségekből-gyümölcsökből

Naptár szerint már itt a tavasz, de a konyhában még váratnak magukra a tavasz terményei. Abból főzünk, amit a természet tél végén nyújt: az álmos március eleji szezon vitaminokban és tápanyagokban dús alapanyagai közül válogattunk!

Ez most nem az az időszak, amikor színpompás standokkal várnának a zöldségesek. Ládákban állnak a télálló gyümölcsök, zöldségek, és nagyböjt ide vagy oda, jól esnek ilyenkor a húsok és a nagy karéj kenyér a levesekhez.

Egy olyan hétvégi menüt állítottunk össze, amelyben tucatnyi szezonális zöldség szerepel, a két desszertben pedig egy-egy téli gyümölcs kapta a főszerepet. Babra, krumplira, édesburgonyára, káposztára fel!

Toszkán fehérbabos kelleves

A napfényes Toszkána levese a frankfurti leves távoli rokonának tűnik. Az olasz konyha nem erős a levesekben, de ez a kelkáposztaleves igazán jólesik az év ezen szakában. Egészséges fehérjeforrás benne a fehér bab, de a kolbásztól lesz igazán tartalmas. Vegák, vegánok és a nagyböjtöt tartók nyugodtan készítsék el kolbász nélkül, úgy könnyedebb és nem kevésbé finom.

nlc. tipp: A kelkáposzta torzsája is értékes

Ne dobjuk ki, főzzük bele a levesbe a káposzta torzsáját is a levesbe, jót fog tenni az ízének!

Toszkán kelkáposztaleves

Kolbásszal vagy anélkül / Fotó: LauriPatterson, Getty Images

Hozzávalók:

  • 75 dkg kelkáposzta
  • 25 dkg fehér bab
  • 20 dkg olasz (vagy magyar) kolbász, lehetőleg NE pirospaprikás
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 salotta (ennek híján vöröshagyma)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1,5 l víz és ha van, 3 dl zöldségalaplé
  • 1 evőkanál só, frissen őrölt bors ízlés szerint

Elkészítése:

  • A kelkáposztát megmossuk, kivágjuk a torzsát és vastag ereket, majd felcsíkozzuk.
  • Egy fazékban felhevítjük az olívaolajat, rádobjuk a kétféle, finomra vágott hagymát, és pároljuk.
  • A csíkokra vágott kelkáposztát is hozzátesszük, felöntjük vízzel és/vagy alaplével, sózzuk, borsozzuk.
  • Ha már nem nyers a káposzta, hozzáadjuk a paradicsompürét és a babot, és fedő alatt 35-40 percig kis lángon főzzük. Ha nem nyers, hanem konzerv babot használunk, még kevesebb idő szükséges.
  • Serpenyőben hevítve (zsiradék nélkül) pirítással adjunk egy kis kérget a kolbásznak, és adjuk a leveshez.

Triplán narancssárga krémleves

Csak ránézni is frissítő erre a kiváló krémlevesre. Összesen hatféle zöldség felhasználásával készül, és sült kolbászkarikákkal vagy szalonnacsíkokkal akár dögösebbé is tehetjük ezt az alapvetően vegetáriánus/vegán levest. A felhasznált zöldségeknek köszönhetően természetesen édes ízű, bababarát étel.

Sütőtökös, édesburgonyás, sárgarépás krémleves

Készíthetjük hígabban és egészen krémesre is / Fotó: pepmiba, Getty Images

Hozzávalók:

  • 0,5 kg édesburgonya
  • 0,5 kg sütőtök
  • 30 dkg sárgarépa
  • 2,5 dl tejszín vagy kókusztej
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 póréhagyma
  • 1,5 l víz – a legjobb, ha néhány dl belőle alaplé
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió
  • 1,5 mokkáskanál őrölt fehérbors
  • Ízlés szerint só, esetleg chili

Elkészítése:

  • Hámozzuk meg az édesburgonyát és a sárgarépát, hámozzuk meg és vájjuk ki a sütőtök magházas részét. Vágjuk fel őket nagyobbacska kockákra.
  • Hámozzuk meg a vöröshagymát, fokhagymát, majd vágjuk fel apróra. A póréhagymát vágjuk fel karikákra.
  • Hevítsünk olajat egy vastag falú edényben, adjuk hozzá a vöröshagymát, és kis-közepes lángon pároljuk üvegesre, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a póréhagymát.
  • Közepes lángon adjuk hozzá a háromféle narancssárga zöldséget, és futtassuk meg,
  • Adjuk hozzá a víz felét (és ha van, az alaplevet), és forraljuk össze.
  • Adjuk hozzá a többi vizet, majd forrás után fedjük le, és kis lángon főzzük tovább kb. 20 percig, zöldségpuhulásig.
  • A legvégén öntsük hozzá a tejszínt vagy kókusztejet, legvégül fűszerezzük.
  • Ha már nem forró, botmixerrel vagy turmixgépben turmixoljuk össze az alapanyagokat.

Tepsis csirkecombok színes zöldségekkel

Ennek a végtelenségig variálható egyben sült ételnek az egyetlen nehézsége, hogy úgy adagoljuk a tepsibe fokozatosan a hozzávalókat, hogy semmi ne maradjon nyers és ne is süljön túl. A pecsenyelében sült fűszeres zöldségek íze utánozhatatlan!

Tepsis zöldséges csirkecombok

Nem választhatunk rossz zöldséget! / Fotó: rudisill, Getty Images

Hozzávalók:

  • 6 csirkecomb, lehet alsó- és felső vegyesen
  • 3 kg zöldség vegyesen, az ízlésünk szerint: sütni való burgonya, sütőtök, lilahagyma, fokhagyma, sárgarépa, ceruzabab, brokkoli, padlizsán, cukkini, gomba
  • 1,5 dl olívaolaj vagy étolaj
  • Só, fűszerek: bors, rozmaring, bazsalikom, majoránna, tárkony ízlés szerint

Elkészítése:

  • A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
  • A tepsiben bőrével lefelé (!) elhelyezzük a besózott, fűszerezett csirkecombokat, leöntjük az olaj kb. harmadával. Alufóliaborítás alatt sütjük őket 15 percig.
  • 15 perc múlva átfordítjuk, és még 15 percig sütjük alufólia alatt a combokat.
  • Miközben elősütjük, meghámozzuk és 3-4 centis darabokra vágjuk a kiválasztott zöldségeket.
  • Először a nagyobb keményítőtartalmú zöldségeket sütjük a combokkal, mint a burgonya és a sárgarépa. Kivesszük a combokat, beleforgatjuk a pecsenyelébe a zöldségeket, sózzuk, fűszerezzük, majd mehetnek vissza együtt a sütőbe, alufólia alatt.
  • Ha megpuhultak a keményebb zöldségek, a lágyabb szerkezetű zöldségeket fokozatosan adagoljuk hozzá: először jöhet a padlizsán, a hagymák. Legvégül a cukkini, gomba. Mindegyik zöldség kapjon egy kicsi sót és fűszert.
  • Amikor már minden megpuhult, a végén grill funkción pirítsunk rá.

Szaftos C-vitamin bomba: rakott savanyú káposzta

A tepsis rakottas mindig jó ötlet, és évszakhoz igazíthatjuk, hogy mivel süljön a darált hús és rizs alapú fogás. Ebben a szezonban biztos befutó a savanyú káposzta, ami nem mellesleg a most elérhető egyik legegészségesebb hozzávaló. És micsoda isteni, szaftos és laktató egytálételt készíthetünk belőle! A nagy pohár tejföl le ne maradjon.

Rakott savanyú káposzta

Tejfölt rá! / Fotó: nlc. archív, Belső Olga

Hozzávalók:

  • 1 kg vágott savanyú káposzta
  • 50 dkg darált sertéslapocka
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 nagy szelet füstölt szalonna
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • Fél teáskanál köménymag
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 bögre rizs
  • 2 bögre víz
  • 450 ml tejföl (egy nagy pohár)
  • Étolaj
  • Ízlés szerint só

Elkészítése:

  • Először megpároljuk a rizst: kimérjük egy bögrébe, alaposan megmossuk, majd olajat hevítünk egy fazék alján és megfuttatjuk rajta.
  • Amikor nagyjából kifehéredett, két bögre forró vízzel felöntjük, sózzuk, lefedjük és kis lángon kb. 15 percig pároljuk.
  • Elkészítjük a húst: a füstölt szalonnát kis kockákra vágjuk és egy nagy serpenyőben kisütjük a zsírját. Félúton megszórjuk a köménymaggal, majd hozzátesszük az apróra vágott hagymát és hagyjuk, hogy takaréklángon együtt dinsztelődjenek.
  • Amikor a hagyma megpuhult, rászórjuk a fűszerpaprikát, majd beletesszük a darált húst és addig kevergetjük, amíg morzsáira nem hullik. Ha szükségesnek tartjuk, tehetünk alá pici vizet, hogy meg ne égjen a paprika. Amikor kész, sózzuk, majd összekeverjük a párolt rizzsel.
  • Bekapcsoljuk a sütőt 220 fokosra.
  • Megkóstoljuk a káposztát. Ha nagyon savanyú, kimossuk hideg vízzel, én nem tudtam eldönteni, hogy nagyon savanyú-e, így a felét kimostam, a másik felét meg savanyún hagytam, és jól tettem.
  • Most zsírral kikenünk egy megfelelő méretű tepsit, és a tepsi aljára leterítjük a káposzta felét (mosottat és savanyút vegyesen), majd rátesszük a rizses húst. Rákenjük a tejföl felét, majd ráterítjük a káposzta másik felét, rákenjük a tejföl másik felét és betoljuk az előmelegített sütőbe.
  • Addig sütjük, amíg meg nem pirul a teteje, ez nálam 30 percig tartott. Ennyi idő alatt a káposzta is megpuhult annyira, hogy kellemes legyen, de még jó, rágni való állaga maradt és pont annyira lett savanyú a rakott káposzta, amennyire a legfinomabb.

Panna cotta – téli kiadás: gránátalmával

Két sütés nélküli desszertet hoztunk el, amelyben egy-egy téli gyümölcs a főszereplő. A csodálatos gránátalma roppanós, fanyarkás ízű magjai és szép színe feldobja a hófehér panna cottát. A pohárdesszert mutatós és sokkal egyszerűbb az elkészítése, mint egy hagyományos süteményé. A panna cotta gluténmentes és cukorhelyettesítővel cukormentessé is tehetjük.

Gránátalmás panna cotta

Akár sokkal több magot is halmozhatunk a panna cotta tetejére! / Fotó: elena_hramowa, Getty Images

Hozzávalók 6 pohárhoz:

  • 500 ml min. 30% zsírtartalmú tejszín
  • 100 ml min. 3,5%-os zsírtartalmú tej
  • 70 g kristálycukor
  • 1 rúd vanília vagy 1 teáskanál tiszta vaníliakivonat
  • 7 g lapzselatin
  • 2 gránátalma
  • Ha szeretnénk édesebbre: ízlés szerint gránátalmaszirup

Elkészítése:

  • A zselatinlapokat 10 percre hideg vízbe áztatjuk.
  • A tejszínt és a tejet egy lábasba öntjük. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliarúd kikapart magocskáit és magát a rudat is, majd az egészet forráspontig hevítjük. Vaníliarúd híján adjuk hozzá a vaníliakivonatot.
  • Ezután belehelyezzük a beáztatott, majd lecsöpögtetett zselatint, és folyamatosan kevergetve 2-3 percig hűtjük.
  • A panna cottát poharakba/formákba töltjük, és legalább 4-5 órán keresztül hűtőszekrényben hagyjuk dermedni.
  • A gránátalmákat frissen pucoljuk meg tálalás előtt, és ha nem szeretnénk túl sok cukrot fogyasztani, nyugodtan hagyjuk ki belőle a gránátalmaszirupot!

Így pucold meg a gránátalmát, hogy ne öntsön el mindent a piros lé!

Két kedvenc egy desszertben: citrompite x sajttorta sütés nélkül

Egy igazi tél végi vitaminbombát hoztunk el egy fantasztikus nyers vegán desszert formájában. A citrompite és a sajttorta szerelemgyereke lisztmentes, nem csak laktóz-, hanem teljesen tejmentes, és finomított cukor sincsen benne. Az erejét az adja, hogy sütés nélkül készül, így megőrzi a gyümölcs(ök) vitamintartalmát. Igazi egészséges ínyencség.

nlc. tipp, hogy még vitamindúsabb legyen:

Friss vagy fagyasztott gyümölccsel díszíthetjük a citrompite formába öntött sajttortánkat. Ehhez fontos, hogy szépen megdermesszük hűtőben a desszertet. Ha fagyasztott gyümölcsöt teszünk rá, előtte teljesen csepegtessük le, hogy ne áztassa el a tortát. A citromhoz szinte minden gyümölcs illik, bátran kísérletezzünk!

Nyers vegán citrompite

Ha szeretjük, elrejthetünk a krémjében mazsolát vagy aszalt áfonyát / Fotó: manyakotic, Getty Images

Hozzávalók:

A „tésztaréteghez”:

  • 220 g kimagozott datolya
  • 60 g dió vagy mandula (keverhetjük is)
  • 2 evőkanál kókuszolaj

A citromos töltelékhez:

  • 2 citrom kifacsart leve
  • 2 citrom reszelt héja
  • 280 g kesudió
  • 75 g kókuszolaj
  • 4 evőkanál juharszirup
  • 0,5 teáskanál kurkuma

Elkészítése:

  • Áztassuk be a kesudiót egy éjszakára hideg vízbe. Csöpögtessük és öblítsük le másnap.
  • Az aszalt datolyát, a mandulát és/vagy diót a két evőkanál kókuszolajjal tegyük turmixgépbe, és turmixoljuk össze ragacsos masszává.
  • Egy piteformába nyomkodjuk bele kézzel a tésztát helyettesítő masszát úgy, hogy tésztaalapot formázzon.
  • Tegyük be a formával együtt a fagyasztóba, hogy megdermedjen, míg a töltelék készül.
  • A töltelék összes hozzávalóját tegyük turmixgépbe, és egészen addig turmixoljuk, amíg selymes és sima krémet kapunk. Ez a turmixgépünk teljesítményétől függően időigényes lehet.
  • A fagyasztóból kivett piteformába öntsük a „tésztakéregre” a krémet, szépen egyengessük el, és tegyük hűtőbe megdermedni legalább hat órára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top