Szeretjük az egészséges dolgokat, de néha lehet bűnözni is, és nyugodtan indíthatjuk a napot egy klassz palacsintával. Ebédre lesz leves, meg kétfajta főétel, és persze a desszertet sem felejtettük el, mert az teszi fel a koronát az étkezésre. A vacsoraötletünkkel is elégedett leszel, mert gyors és finom, már csak be kell vásárolnod és felkészülni egy kuckózós, lustálkodós, főzős-evős hétvégére. Az e heti hétvégi menü se okoz csalódást, ezt megígérjük.
Túrós palacsinta csokoládéöntettel
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg túró
- 2 tojás szétválasztva
- 2,5 dl tej
- liszt
- 1 ek. cukor
- csipet só
- olaj a sütéshez
- 10 dkg étcsokoládé
A túrót villával törjük át, keverjük el 1 dl tejjel, 2 tojássárgájával, csipet sóval, a cukorral, a habbá vert tojásfehérjével és annyi liszttel, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk. Forrósítsunk fel egy tapadásmentes serpenyőt, kenjük meg kevés olajjal, majd evőkanállal formázzunk a forró olajba köröket a tésztából. Süssük meg az egyik oldalukat, majd fordítsuk meg, és a másik oldalt is süssük készre. A kockákra tört csokoládét kis lábosban a maradék 1,5 dl tejjel együtt nem túlhevítve, folyamatosan kevergetve olvasszuk fel, ezt az öntetet kínáljuk a palacsintához.
Kukoricaleves csirkemellel
Hozzávalók 4 személyre:
- 25 dkg csirkemellfilé
- 25 dkg kukorica (konzerv)
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 nagyobb kápia paprika
- 1 szem paradicsom
- 2 szál sárgarépa
- 2 dl főzőtejszín
- só, frissen őrölt bors
- negyed lime leve
- olívaolaj
- tortillachips
- friss koriander
- csilikrém a tálaláshoz
Az apróra kockázott hagymát dinszteljük meg kevés olívaolajon. Adjuk hozzá az apróra kockázott csirkehúst, a zúzott fokhagymát. Enyhén pirítsuk le. A paprikát kockázzuk, a tisztított répát csíkozzuk fel vékonyan, adjuk őket a húshoz a feldarabolt paradicsommal és a lecsöpögtetett kukoricával együtt. Öntsük fel 0,8–1 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk, forralva főzzük a levest 20 percet. Keverjük el benne a tejszínt, egyet forraljunk rajta, lime-lével ízesítsük. Aki szereti, tálaláskor keverjen bele csilikrémet, aprított koriandert, és kínáljon mellé tortillachipset.
Zöldborsós csirke krémsajtos-kapros krumplipürével
Hozzávalók 4 személyre:
- 60 dkg csirkemellfilé (szeletelve)
- 50 dkg zsenge zöldborsó (pucolt mennyiség)
- 20 dkg füstölt tarja/angolszalonna
- 2 dl főzőtejszín
- 2 gerezd fokhagymasó, frissen őrölt bors
- olívaolaj
- 80 dkg burgonya
- 20 dkg natúr krémsajt
- kb. 1,5 dl tej
- 1 csokor kapor
A hámozott, kockákra vágott burgonyát sós vízben főzzük puhára. Szűrjük le, villával törjük össze a tejjel és a krémsajttal együtt. Sózzuk, ha szükséges, keverjük hozzá az aprított kaprot. A sózott, borsozott csirkemell szeleteket egy nagy serpenyőben olívaolajon süssük oldalanként 5-6 perc alatt készre. Tegyük félre. A visszamaradt zsiradékon pirítsuk meg az apróra kockázott füstölt tarját. Adjuk hozzá az aprított fokhagymát, a zsenge borsót, egészen kevés vizet, és pároljuk a borsót puhára. Amikor a borsó megpuhult, öntsük fel a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk, szedjük a raguba a kisült hússzeleteket, végül forraljuk össze. Tálaljuk a krumplipürével.
Fokhagymás-morzsás tészta aszalt paradicsommal
Hozzávalók 4 személyre:
- 40 dkg széles metélt
- 15 dkg zsemlemorzsa
- 10 dkg olajban eltett aszalt paradicsom
- 2 nagy gerezd fokhagyma
- 2 ek. szárított kakukkfű
- 1-2 szardella (elhagyható)
- 1 kis csokor petrezselyemsó, frissen őrölt bors
- extra szűz olívaolaj
Serpenyőben melegítsünk fel 3-4 evőkanál olívaolajat, adjuk hozzá a zsemlemorzsát, sózzuk, borsozzuk (vagy só helyett dobjunk hozzá 1-2 darabka szardellát, így még finomabb lesz), a kakukkfüvet, az aprított petrezselymet és a feldarabolt aszalt paradicsomot. Kevergetve pirítsuk a morzsát aranyszínűre, a zúzott fokhagymát akkor adjuk hozzá, amikor a morzsa már majdnem kész. Nagy fazékban, lefedve tegyünk fel a tésztának egy adag vizet forrni. Ha forr, sózzuk, dobjuk bele a tésztát, főzzük meg. A leszűrt tésztát keverjük el a fűszeres, paradicsomos morzsával.
Narancsos-kókuszos sütemény
Hozzávalók 10 szelethez:
• 1 nagy narancs
• 20 dkg liszt
• 8 dkg cukor
• 1 dl étolaj
• 5 dkg kókuszreszelék
• 1 tk. sütőpor
• 1,5 dl tej
• 1 egész tojás
• 5 dkg étcsokoládé
• vaj és liszt a forma kikenéséhez
A sütőt melegítsük elő 180 ˚C-ra. A megmosott narancs héját reszeljük le, levét facsarjuk ki. Egy nagy tálban keverjük alaposan össze a hozzávalókat. Vajazzunk és lisztezzünk ki egy gyümölcskenyérformát. Szedjük át bele a tésztát, majd süssük készre 45 perc alatt. Hagyjuk a formában kihűlni, majd borítsuk ki. Csorgassuk meg a vízgőz felett megolvasztott étcsokoládéval, hagyjuk rádermedni.
Hasselback burgonya túrókrémmel
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg nagy szemű, sütni való burgonya
- 5 dkg vaj
- 2 ek. extra szűz olívaolaj
- 2 kis gerezd fokhagyma
- 1 csapott tk. tengeri só
A túrókrémhez:
- 20 dkg túró
- 10 dkg juhtúró
- 2 dl tejföl
- 1 kis csokor snidlingsó, bors
A burgonyákat hámozzuk meg, éles, vékony pengéjű késsel vagdossuk be őket vékony szeletekben körülbelül a 2/3 részükig úgy, hogy az aljuk egyben maradjon. Olvasszuk fel a vajat, keverjük el az olívaolajjal, az aprított fokhagymával és a sóval. Kenőtollal kenjük meg a vajas keverékkel a krumplikat, a rések között is, majd tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire. 230 ˚C-on, 40-45 perc alatt süssük készre. Időnként kenjük meg a krumplik tetejét a lecsöpögött vajjal. A krémhez a juhtúrót keverjük el a tehéntúróval, a tejföllel, a vágott snidlinggel, borsozzuk és sózzuk, ha szükséges. Kínáljuk a krumpli mellé.