Ámulatba ejtő hétvégi menü

nlc | 2018. Október 05.
Ezen a héten beleadtunk apait, anyait a hétvégi menübe, hogy ezeken a hideg őszi napokon legalább a bendőd tele legyen. Van finomság, van halászlé, és a legjobb hír az, hogy nem is tart sokáig elkészíteni!

Naná, hogy lehet a vasárnap reggelt egy finom házi, áfonyás péksütivel indítani, és a világon senki sem akadályozhat meg téged abban, hogy egy kis halászlevet főzz ebédre, halpucolás nélkül. Ha nem akarsz húst enni, akkor is találsz kedvedre valót, mi úgy készültünk, hogy ezen a hétvégén is mindenki jól lakjon. Szóval, hétvégi menüre fel!

Ezt az áfonyás süteményt egy nem is annyira titkos hozzávaló, az író teszi mennyeivé. Bónuszpont, hogy a tésztát előre elkészítheted, és berakhatod a mélyhűtőbe, így reggelre már csak a sütés marad.

Házi áfonyás sütemény

Hozzávalók (8 darabhoz):

Elkészítés:Keverd össze a lisztet, a cukrot, a sütőport, a citromhéjat és a sót egy nagy tálban. Dolgozd bele a vajat is, gyúrd össze, majd keverd bele az áfonyát. Ezután add a tésztához az írót, és alaposan dolgozd össze. A kész tésztát nyújt nagyjából 1,5 centisre, majd szeleteld fel 8 háromszögformára. A sütiket ezután 15 percre tedd be a fagyasztóba. Amíg a mélyhűtőben dermed a tészta, melegítsd elő a sütőt 200 fokra. 25 percig süsd a süteményt, majd 30 percet hagyd hűlni. A tetejére készíthetsz egy cukormázat is, ehhez nincs más dolgod, mint összekeverni a porcukrot a citromlével, és a kihűlt sütemény tetejére locsolni.

the kitchn

Gyors halászlé

Nem kell a harcsa- és a pontyszeletek tisztításával, passzírozásával, a gyerekek miatti szálkamentesítésével foglalkoznunk, ugyanakkor benne van a halászlé lényege, a „sűrűje”, a közkedvelt ikra és tej.

Hozzávalók:

Elkészítés:Egy nagy lábosban tedd fel a vizet főni. Amikor már melegszik, dobd bele a halászlésűrítményt és a halászlékockát. Hagyd forrni, tedd bele a halbelsőségeket is. További 25-30 perc főzés után tálalható.

 

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Mascarponés csirkemell

Hozzávalók:

Elkészítés: A vöröshagymát és a fokhagymát felaprítjuk, és kevés olívaolajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a hámozott paradicsomot, a nagyobb darabokat szétnyomkodjuk, enyhén sózzuk, borsozzuk, és 15-20 perc alatt sűrűre főzzük. Közben egy serpenyőben kevés olívaolajon megpirítjuk a félbevágott csirkemelleket, majd egy sütőtálba tesszük őket. Ha besűrűsödött a szósz, beletépkedjük a bazsalikom felét, és hozzákeverjük a mascarponét. A paradicsomos szószt a csirkemellekre öntjük. 180 fokos sütőben kb. 25-30 percig sütjük, majd friss bazsalikommal megszórva tálaljuk. Köretként polentát, főtt tésztát vagy rizst kínálunk hozzá.

Pácolt-sült sütőtök és cékla

Hozzávalók (1 személyes tál):

A tálaláshoz:

Az elkészítés menetét a Rizsázzunk blogon olvashatod.

fotó: thinkstock 

Tejmentes sajttorta

Hozzávalók:

Elkészítés: A kesudiót öntsd fel vízzel, és 4 órán át hagyd ázni. A pekándiót, a mandulalisztet, a datolyát, fahéjat, a sót és 2 evőkanálnyi kókuszolajat keverj össze aprítógépben. Addig keverd, míg összeálló masszát nem kapsz, majd ezzel béleld ki egy tortaforma alját. Csepegtesd le a kesudiót, és tedd aprítógépbe. Aprítsd morzsásra, majd add hozzá a kókusztejet, a citromlevet, a kókuszolajat, a juharszirupot és a vaníliát. 5-7 percen át keverd. Az így kapott krém 2/3-át oszlasd el a torta alapján. Tedd be 10 percre a mélyhűtőbe, amíg összeállítod az utolsó réteget. Az utolsó réteghez keverd össze a krém maradékát az eperrel, majd kend a torta tetejére. Végül díszítsd eperszeletekkel, majd hagyd 4 órát dermedni a mélyhűtőben. Mielőtt felvágnád, adj neki 10 percet szobahőmérsékleten. 

buzzfeed

 
 

Gyors mexikói egytálétel

Hozzávalók:

Elkészítés:
Vegyünk egy közepes lábost, és melegítsük fel az olajat. Dobjuk bele a hagymakockát. Pároljuk 3-4 percig, rakjuk bele a husit, és egy fakanál segítségével nyomkodjuk szét a forró olajon. Kavargassuk, hogy mindenhol egyenletesen megpiruljon. Ha színt kapott, szórjuk bele a fűszereket, és öntsük fel egy fél pohár vízzel (csak hogy oda ne kapjon). Megrottyantjuk, és nyakon öntjük a paradicsomkonzervvel. Letakarjuk egy fedővel, és lassú tűzön forraljuk 15 percig. Ez pont elég ahhoz, hogy a husi kellemesen megpuhuljon, és a paradicsom átvegye a fűszerek ízét. Majd beleöntjük a leszűrt kukorica- és babkonzervet. Egy nagy forralás, és már kész is!

Exit mobile version