Gasztro

Hétvégi menü: whiskys csirkemell és mandulás süti

Vichyi leves után whiskys csirke, Váncsa-receptek után Váncza-süti. Véletlenül alakult így, de nem bántuk meg. Elő a csirkemellfilével és a mandulával!

Hétvégén kaptunk egy palack jóféle ír whiskyt, és nem is kerülhette el a sorsát: amíg mások az ilyesmit megisszák, addig mi természetesen iszunk, és főzünk is belőle valami jót. Ebből következik, hogy a hétvégi menü receptjét a whisky és más alkoholos italok gasztronómia célú hasznosításának hazai nagymestere, Váncsa István egyik legkorábbi szakácskönyvéből lestem el, egész jól haladunk, hogy megfőzzük végül mind az ezeregy receptet.

Persze mindig próbálok az egyszerűbb megoldások irányába menekülni, végül is senkitől sem várhatom el, hogy a hétvégi menü kedvéért recehájért rohangáljon, szuvidáljon vagy egész éjjel konfitáljon, úgyhogy

megint olyan ételeket választottam, amelyek simán vállalhatók mind alapanyagban, mind időben, és még a technikájuk sem kíván különösebb konyhai jártasságot.

A menüt a viccesen egyszerű, ám annál finomabb vichy-i krémlevessel kezdjük, sajnos szükség lesz hozzá kész szárnyaslevesre, amit én rendszerint a mélyhűtőből szoktam elővenni. Másik megoldás, hogy főzünk egyet, aminek hátránya, hogy némiképp lelassítja a procedúrát, előnye viszont, hogy a mélyhűtőben lévő alaplé készleteinket nem hogy apasztanánk, hanem éppen ellenkezőleg, gyarapítjuk vele, ha okos előrelátással jó sokat főzünk.

A főétel whiskys-mustáros csirke lesz, amihez vajon párolt csicsókát készítettem, de csak azért, mert megláttam a piacon, és még a krumplinál is olcsóbb volt. Ha neked nincs ilyen szerencséd, használj nyugodtan krumplit vagy édesburgonyát. A desszert pedig farsangi szelet lesz, sok-sok mandulával.

Vichy-i krémleves

fotó: Getty Images

Váncsa István, tőle nem annyira idegen módon, ehhez a recepthez nem ad meg pontos mennyiségeket, amit kétféleképpen lehet értelmezni, az egyik, hogy mindenki azt csinál, amit akar, és amit az ízlése diktál, a másik meg, hogy feltételezi, hogy egy gyakorlott háziasszony meg tudja saccolni, hogy lesz jó az étel. Utóbbi esetre itt állnak az én nagyvonalúan megsaccolt mértékeim:

Hozzávalók

  • 2 l kész szárnyasleves
  • 3 szem krumpli
  • 1 fej vöröshagyma
  • fél szál póré
  • 1 babérlevél
  • bors
  • 2 dl tejszín
  • 10 dkg parmezán reszelve

Elkészítés

  1. Apróra vágjuk a hagymákat, kockára a krumplit, majd beledobjuk a levesbe, és elkezdjük főzni. Hozzáadjuk a babérlevelet és a borsot is.
  2. Ha minden puha, a babérlevelet kihalásszuk, és botmixerrel pépesítjük a levest.
  3. Tálaláskor tejszínt adunk hozzá, megszórjuk apróra vágott zöldpetrezselyemmel és reszelt parmezánnal.

Whiskys-mustáros csirke

Mint általában az édes-sós húsok, ez az étel is nagy népszerűségnek örvendett a családom körében, de annyira, hogy még ebéd előtt lopkodni kezdték a gyerekek a tálból, ahogy a palacsintát szokták. A csicsókával már nem voltak ilyen bizalmas viszonyban, de szerencsére végül mégiscsak ráéreztek az ízére, és főleg a harmóniájára.

Whiskys-mustáros csirkemell (A szerző fotója)

Hozzávalók

  • 2 egész csirkemellfilé
  • 5 csapott ek. barna cukor
  • 5 ek. dijoni mustár
  • 5 ek. ír whisky
  • 1 ek. worcester szósz
  • 2 szál zöldhagyma

A sütéshez

  • 3 dkg vaj
  • 4 ek. olaj

A körethez

Elkészítés

  1. A csirkemellfiléket felszeleteljük, vékonyra kiklopfoljuk. A páchoz összekeverjük az összes többi hozzávalót, bekenjük vele a húst, majd egy órára betesszük a hűtőbe pihenni. (Ez alatt az idő alatt elkészíthetjük a sütit és a levest is).
  2. A csicsókát egy tiszta mosogatószivacs dörzsi felével tisztára dörzsöljük, pucolni nem kell. Jól megmossuk, hogy ne maradjon homok a mélyedésekben sem.
  3. Egy fazékban vajat melegítünk, rádobjuk a darabokra vágott csicsókát, sózzuk, felöntjük kevés vízzel, és lefedve készre pároljuk.
  4. Amikor letelt az egy óra, egy forró serpenyőben, az olaj és a vaj keverékén, kisütjük a hússzeleteket.
  5. A visszamaradt zsiradékra ráöntjük a visszamaradt páclét, jól kiforraljuk, és ráöntjük a húsra.

Farsangi szelet

A minap ragyogó szemekkel érkezett haza a férjem a bolhapiacról, és átadott nekem egy hatvanas évek stílusában készült, apró receptes füzetet. A címe: Kincses receptkönyv, és a Váncza sütőpor promóciós recepttára lehetett valamikor, már amennyiben ismerhették akkoriban a promóció szót, de kétlem. A füzetke végén, kijelentő módban közlik, hogy „E Váncza Kincses receptkönyv nagy örömet szerzett önnek…” és valóban, kifogyhatatlan humorforrás azóta is, különösen a sütiket ábrázoló fantomképeken, meg a nevek után szereplő, visszatérő jelzőkön (finom, igen jó, rendkívül jó, sokáig eláll, stb.) röhögcsélünk. Ebből a füzetből származik a következő recept is. Ja, igen, tényleg gyors és finom volt.

Farsangi szelet (A szerző fotója)

Hozzávalók

  • 25 dkg vaj
  • 30 dkg liszt
  • 1 csomag (Váncza) sütőpor
  • 1 tojás
  • 2 ek. cukor

A töltelékhez

  • 25 dkg cukor
  • kb. 2 dl víz
  • 25 dkg őrölt mandula
  • 1/2 kk. őrölt fahéj
  • 5 dkg mazsola
  • 1 citrom héja

Elkészítés

  1. A hozzávalókból gyorsan tésztát gyúrunk, amit háromszor kell kinyújtani. Én megcsináltam ezt a háromszori nyújtást, de őszintén szólva nem tudtam mire vélni egy linzertésztánál, nem is különbözött végül semmiben azoktól a linzertésztákból, amiket csak egyszer nyújtunk ki.
  2. Végül két egyenlő részre osztjuk a tésztát és az egyiket kinyújtva egy tepsi aljára fektetjük.
  3. Közben a vízből és a cukorból szirupot főzünk, majd belekeverjük a többi hozzávalót. Ez a töltetlék kerül a két tésztalap közé.
  4. A felső tésztalapot megkenjük tojással, villával megszurkáljuk majd beküldjük a sütőbe. Azt írja, hogy magas hőmérsékleten égetjük, én feltekertem 220 °C-ra, és jó lett. Hamar megsült, nagyjából negyed óra alatt, de a színét néztem inkább, nem az órát.

Jó étvágyat az ebédhez!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top