Gasztro

Hétvégi menü: vegyünk méltó búcsút a nyártól!

Először egy testes, zamatos almás zellerkrémlevest készítünk, a tetején mandulaforgácsokkal, utána mediterrán tepsis csirkét eszünk. A desszert sült barack lesz vaníliafagyi-ágyon.

Tessék, eljött az utolsó szép nyári hétvége is, többé már semmi sem lesz olyan, mint azelőtt. Azt persze nem mondom, hogy rosszabb lesz, sőt! Az ősz aztán végképp szinte befogadhatatlan gazdagságban ontja a terméseit, csak ezután nem harminc fokos konyhában kell izzadva ácsorogni és kitartóan ételt készíteni a szeretteinknek. Most még igen, viszont meg is éri.

Erre a hétvégére Váncsa István receptjeiből válogattam, a leves és a főétel is tőle származik. A menüt almás zellerkrémlevessel kezdjük, a tetején illatosra pirított mandulaforgácsokkal és petrezselyemzölddel, egyszerűen mennyei. A másodikféle pedig mediterrán tepsis csirke lesz sok paradicsommal, olajbogyóval, hagymával, méghozzá fehérborban párolva. Még a legválogatósabb gyerekek is lelkesen falták, hát még a felnőttek!

Ennyi jó után a desszert könnyű és pofonegyszerű: karamellás sült barack vaníliafagyi-ágyon.

Almás zellerkrémleves

Ez nem egy selymes leves, inkább olyan kellemesen rágni való, főleg akkor, ha a végén még a mandulát és a petrezselymet is beletesszük. Nálunk az utóbbi idők nagy felfedezettje, feltétlenül érdemes kipróbálni!

Almás zellerkrémleves (Fotó: Belső Olga)

Almás zellerkrémleves (Fotó: Belső Olga)

Hozzávalók

  • 5 dkg vaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 közepes zellergumó a zöldjével együtt
  • 3 nagyobb alma
  • só, bors
  • 1,5-2 l szárnyasalaplé
  • 1 dl tejszín
  • 1 marék mandulaforgács
  • pár szál petrezselyemzöld

Elkészítés

  1. A vöröshagymát apróra vágjuk, és megdinszteljük a vajon. Közben megpucoljuk a zellergumót és az almát, azokat is kockákra vágjuk.
  2. Amikor a hagyma kész, rádobjuk a zellert a zöldjével együtt, és az almát is, majd kevergetjük egy ideig. Nagy fazékra lesz szükség, mert ez így egy jó nagy adag hozzávaló, ám idővel össze fog esni. Sózzuk, borsozzuk.
  3. Felöntjük a szárnyasalaplével, és szűk fél órán át főzzük, majd hozzáadjuk a tejszínt és botmixerrel pépesítjük.
  4. A mandulaforgácsot száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, közben felaprítjuk a petrezselymet, ezek kerülnek majd a tányéron a leves tetejére. Nem ér elkummantani, ez nemcsak díszítés, hanem mindkettő szervesen hozzátartozik a leves ízéhez.

Mediterrán tepsis csirke

Ilyenkor nyáron különösen nagy rajongója vagyok a tepsis ételeknek, mert csak bele kell szórni mindent az edénybe, aztán rázárom a sütőajtót, felcsavarom a hőfokot, a többi pedig megtörténik magától odabent. Ez a mediterrán tepsis csirke is így készül, ráadásul csak néhány egyszerű hozzávalóból áll, mégis egészen csodálatos ízharmóniává áll össze.

Az eredeti recept szerint a paradicsomokat meg kellene hámozni és ki kellene nyomkodni, ám mivel nálunk most éppen koktélparadicsom érik a kertben, ettől érthető módon eltekintettem – és nem bántam meg egyáltalán. Kompenzációképpen mellé tettem pár szem napon aszalt paradicsomot, amit olívaolajban raktam el még a nyár közepén, és ez is jó döntésnek bizonyult.

Mediterrán tepsis csirke (Fotó: Belső Olga)

Mediterrán tepsis csirke (Fotó: Belső Olga)

Hozzávalók

  • 2 egész csirkemell
  • 2 löttyintés olívaolaj
  • 2 fej hagyma
  • fél kg paradicsom
  • 12 szem olajbogyó
  • só, bors
  • 2 dl fehérbor (én Irsai Olivért használtam, finom lett)
  • friss bazsalikomlevelek

Elkészítés

  1. A csirkemelleket nagyobb darabokra vágjuk a mélyen szofisztikált „ahogy esik, úgy puffan” módszer szerint, és betesszük egy kiolajozott tepsibe. (Én csontos-bőrös csirkemelleket vettem, a kimaradt részekből pedig menet közben alaplevet főztem, hogy pótoljam, ami belekerült az előbb a levesbe.)
  2. A hús mellé dobjuk a cikkekre vágott hagymát, a felezett koktélparadicsomot (vagy negyedekbe vágott, hámozott, kinyomkodott paradicsomot, ha tartjuk magunkat az eredeti recepthez), az olívabogyót, sózzuk, borsozzuk, majd ráöntjük a bort is, összeforgatjuk.
  3. Eredetileg alufóliával lefedve kell sütni, de annyi folyadék van alatta, hogy én megkockáztattam lefedés nélkül, és győztem: a hús nem száradt ki, hanem szép pirosra sült. Amikor kész, megszórjuk apróra vágott bazsalikomlevéllel.
  4. Köretként sütőben sült krumplit kínáltam: a krumplit felvágtam, és először félig megfőztem vízben, majd leszűrtem, áttettem egy tepsibe, meglocsoltam olívaolajjal, és betoltam a sütőbe a csirke mellé, hogy megpiruljon. Remekül felszívta a tepsis csirke szaftját, nagyon finom volt együtt a kettő.

Sült barack vaníliafagyi-ágyon

Mindenképpen őszibarackos desszertet szerettem volna, nehogy már ne használjuk ezt az ízes-zamatos gyümölcsöt, amikor itt van a szezonja! Viszont olyan megoldást akartam, ami könnyen csúszik a kiadós ebéd után, és nem az utolsó lélegzetünkkel tömjük magunkba.

A sült barack fagyiágyon éppen ilyen, ráadásul elkészíteni is csak percek kérdése, és mehet is be a sütőbe a többi étel mellé. A kihűlésre azért hagyjunk elegendő időt, nehogy gyorsan megolvadjon alatta a fagyi, amit ezúttal is készen vásárolunk. A vaníliafagyi egyébként is számtalan remek desszert alapja lehet, érdemes tartani otthon.

Sült barack vaníliafagyi-ágyon (Fotó: Belső Olga)

Sült barack vaníliafagyi-ágyon (Fotó: Belső Olga)

Hozzávalók

  • 2 szem őszibarack
  • 4 tk. vaníliakivonat
  • 4 mk. cukor
  • 4 gombóc vaníliafagyi

Elkészítés

  1. Komoly dilemma volt, hogy puha őszibarackot válasszak-e, aminek le lehet húzni a héját, de mivel félő, hogy az ilyen sütés közben szétesik, inkább keményebbet vettem, és késsel meghámoztam. Félbevágjuk, a magját kiszedjük, majd a vágott felükkel lefelé egy sütőpapírral kibélelt, tűzálló tálra fektetjük.
  2. Meglocsoljuk a barackokat vaníliakivonattal, majd a tetejükre szórunk 1-1 mokkáskanál cukrot, ez fog majd rájuk karamellizálódni. Betoljuk a sütőbe, és addig sütjük, amíg a gusztusos barna karamell meg nem jelenik a gyümölcsök tetején. Kivesszük, kihűtjük.
  3. Tálaláskor a kelyhekbe 1-1 gombóc vaníliafagyit kanalazunk, majd ráfektetjük a csodás fél barackokat, és már fogyaszthatjuk is.

Jó étvágyat hozzá!

(Az Almás zellerkrémleves és a Mediterrán tepsis csirke receptje a Váncsa István szakácskönyve – Ezeregy recept című könyvben jelent meg.)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top