Az a legjobb ezekben a sütés nélküli receptekben, hogy azok is nyugodtan kipróbálhatják őket, akik egyébként nem szívesen sütögetnek, mert mindig kiszárad a sütijük, vagy egyszerűen csak nincs rutinjuk és türelmük. Ezekhez az édességekhez szinte csak kevergetni kell tudni, és a család, barátok odáig lesznek a végeredményért!
Epres sajttorta
Az alaphoz:
1,5 csésze grahamkekszmorzsa
2 ek. barna cukor
6 ek. vaj
A krémhez:
450 g krémsajt
400 ml sűrített tej
2 ek. frissen facsart citromlé
1 ek. vaníliakivonat
A tetejére:
sok eper
Elkészítés:
Aprítógépben dolgozzuk össze a kekszmorzsát, a cukrot és a vajat, majd béleljük ki vele egy kivajazott, 23 centi átmérőjű tortaforma alját és oldalát (2-3 centi magasan). 10 percre tegyük be a hűtőbe.
Közepes fokozaton verjük fel a krémsajtot, majd öntsünk hozzá a sűrített tejet, a citromlevet és a vaníliát. Nagyjából 2 percen át keverjük tovább, amíg teljesen sima nem lesz.
Öntsük a krémet a tortára, és egyengessük el egy spatulával a tetejét. Minimum 4 órára vagy egy egész éjszakára tegyük hűtőbe, és friss eperrel tálaljuk.
Majomkenyér
Hozzávalók egy 22 cm hosszúságú formához:
2 dl víz
20 dkg cukor
25 dkg vaj
5 dkg cukrozatlan kakaópor
10 dkg darált háztartási keksz
25 dkg háztartási keksz
15 dkg darált dió
10 dkg dióbél
Elkészítés:
A dióbelet durvára vágjuk, a háztartási kekszet kisebb darabokra tördeljük. A vajat egy lábasba tesszük, és közepes lángon megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a cukrokat, a vizet és a kakaóport, és közepes lángon kevergetjük, míg a cukrok is teljesen elolvadnak. Lehúzzuk a tűzhelyről, hozzáadjuk a darált kekszet és a darált diót, összekeverjük, majd beleszórjuk a durvára vágott diót és a kis darabokra tördelt kekszet. Jól összekeverjük, majd hűlni hagyjuk.
Folpackkal bélelünk ki egy 22 cm hosszúságú, kb. 10-12 cm mély formát (vagy püspökkenyérformát), és ha kihűlt a massza,belekanalazzuk. Jól elegyengetjük a tetejét, ráhajtjuk a lelógó folpackszéleket, majd hűtőbe tesszük néhány órára, vagy akár egy éjszakára. A hűtési idő leteltével a folpack segítségével kiemeljük a megdermedt édességet, és szeletelve tálaljuk.