Cyprien Verseux francia asztrobiológus többek között azt kutatja, hogyan lennénk mi, emberek képesek alkalmazkodni a Marson vagy a Holdon uralkodó körülményekhez. A kutató ezért költözött az Antarktiszon található Concordia állomásra, ahol nemcsak dolgozik, hanem blogot is vezet tapasztalatairól.
Hogy szórakoztassa magát és követőit, Cyprien kipróbálta, milyen lenne, ha a szabad ég alatt, -70 fokos hidegben próbálna meg főzni, netán piknikezni. Hát ilyen:
70, esetleg 80 fokkal fagypont alatt nem könnyű összeütni egy rántottát:
És a Nutellás kenyér is megfagy, mielőtt az ember a szájához emelné:
Az Antarktiszon tartózkodó kutatócsoport egyébként legutóbb augusztusban látta a Napot pár pillanatra, akkor is 3 hónap után. Bár a levegő hideg, száraz és oxigénszegény, a hőmérséklet pedig a már említett -70-80 fok körül mozog, a Concordia állomás elég vonzó a tudósok körében: asztronómusoktól kezdve pszichológusokon át sokan szeretnék kipróbálni az életet extrém körülmények között.