A külföldi gasztroblogokon számtalan posztot és videót találni a scoop cookie-nak nevezett sütikről, amelyek nevét magyarra leginkább gombócsütiként lehetne fordítani, mivel pontosan úgy néznek ki, mint egy-egy gombóc fagyi, amit épp most kanalaztak ki a tartójából.
A finomságot rendkívül egyszerű elkészíteni, emellett pedig óriási mozgásteret enged a kísérletező kedvű főzőcskézőknek, ami az ízesítést, na meg persze a színeket illeti. Nem véletlen, hogy a gombócsüti egyre népszerűbb az Instagram-felhasználók között is, hiszen a látványos édességekről remek fotókat lehet készíteni a követők, rajongók legnagyobb örömére.
A süti elkészítése pofonegyszerű, csupán pár összetevőre van hozzá szükség, a pontos receptet a cikk végén közöljük. Ez adja a tészta alapját, amelyet kézzel és egy habverővel kell összedolgozni.
Ezután szedjük szét a nyers tésztát annyi adagra, ahányféle ízesítéssel dolgoznánk. Itt szinte minden ér a csokireszeléktől a gyümölcsökön át a színes szirupokig, de némi ételfestékkel akár még extrémebb változatokat is előállíthatunk.
A színezett tésztát gyúrjuk össze, majd fagylaltoskanál segítségével formáljunk belőle gombócokat, amelyeket helyezzünk egy sütőpapírral bevont tepsire. Ezután helyezzük be a 200 fokra előmelegített sütőbe, ahol 15 percig süssük. A tökéletes illúzió érdekében fagyistölcsérben tálaljuk, de akár egy tálkában is elhelyezhetjük, 1-2 gombóc valódi fagyi kísérőjeként.
Gombócsüti (Scoop Cookie) recept
Hozzávalók:
- 8 evőkanál olvasztott vaj
- 10 evőkanál étolaj
- 2 bögre kristálycukor
- 1 evőkanál vanília
- 2 evőkanál sütőpor
- 4 tojás
- 4,5 bögre liszt
- ételfesték
- ízesítő „betétek”, ízlés szerint
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, közben keverjük össze a vajat, az olajat és a cukrot egy nagy tálban. Adjuk hozzá a vaníliát és a tojásokat, minden tojást alaposan keverjünk el. Adagoljunk hozzá annyi lisztet és sütőport, amíg rendesen összeáll a tészta. Ha már könnyedén gyúrható, osszuk szét annyi részre, ahányféle színt/ízt szeretnénk használni. Ezeket adjuk hozzá – kivéve, ha csokidarabokat vagy csokireszeléket használunk, ezt csak a gombóc kialakítása után tegyük rá az adagokra – majd egy fagyiskanállal adagoljuk sütőpapírra. Az így elkészült csomagot egy órán át pihentessük a mélyhűtőben. Ha ez megvolt, 200 fokon 15 percig süssük. Fagyistölcsérben vagy kehelyben tálaljuk!