2 birsalmás recept, amit ki kell próbálnod

Németh Orsi | 2018. November 18.
A birsalma a Kaukázus vidékén őshonos gyümölcs, egy igazi őszi íz, amit sokféleképpen felhasználhatunk a konyhában.

A birsalmát fanyar íze és kemény húsa miatt nyersen nem fogyasztják, és bár kemény állaga miatt kicsit időigényes a tisztítása, megéri a fáradságot, mert különleges fűszeres íze nagyon sokoldalúan felhasználhatóvá teszi. Készülhet belőle gyümölcslé, kompót, befőtt, gyümölcsleves és gyümölcszselé, de főzhetünk belőle lekvárt is.

Birsalmás grízpuding

Hozzávalók 4 személyre:

A hideg tejbe beletesszük a búzadarát, az őrölt fahéjat, a vaníliarúd kikapart belsejét, csipet sót, majd az egészet elkezdjük felmelegíteni. Amikor kezd besűrűsödni, hozzáadjuk a mézet, majd az egészet kis poharakba szedjük, és hagyjuk kihűlni. A birsalmát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, majd a barna cukorral és a vörösborral feltesszük főni. Egész fahéjat és csillagánizst adunk hozzá, és addig főzzük, amíg a birsalma leve szirupszerű lesz. Kihűtjük, kivesszük belőle a fűszereket, majd a darapudingra kanalazzuk, és tálaljuk.

Birsalmás csirkemell

 
 Hozzávalók:

Elkészítés:

Először egy lábosban felforrjunk fel vizet, tegyünk bele  citromlevet és pici mézet. A birsalmát négyfelé vágjuk, és úgy, ahogy van, magostul, héjastul azonnal betesszük a vízbe. Roppanósra főzzük, azaz puhuljon meg, de ne legyen pépes, maradjon meg a formája. Mialatt fő, falatnyi darabokra szeleteljük fel a csirkemellet. A gyümölcsnek a vízből kivéve vágjuk ki a magházát és a csirkével azonos méretű kockákra vágjuk. Egy serpenyőben vajon pároljuk meg a karikára szeletelt hagymát, adjuk hozzá az őrölt fahéjat, gyömbért és dobjuk rá a csirkemellet, sózzuk, borsozzuk, pirosra sütjük. Félrehúzzuk, amíg karamellizáljuk a birsalmát: ehhez egy másik serpenyőben egy diónyi vajat és egy teáskanálnyi mézet felolvasztunk és rádobjuk a kockázott gyümölcsöt. Átforgatjuk amíg szép piros, ragacsos nem lesz (1-2 perc). A legvégén adjuk hozzá a húshoz, ha kell, még egy pici mézet csurgatunk rá.

Exit mobile version