nlc.hu
Gasztro

Birsalmás csirke recept

Birsalma, mit kezdjünk vele, ha már beszereztük?

Birsalma. Az ősz sztárja is lehetne, ám sokan tartanak tőle, mert mégis mit lehet kezdeni a birsalmával?
birsalma ételek

Még élénken él a fejemben az emlék, ahogyan a tél közeledtével édesanyám, és a nagymamám levonultak a pincébe, hogy elkészítsék a legfinomabb téli csemegét: a hordós savanyú káposztát. Nálunk bizony mindig került bele birsalma is, de bevallom, ezenkívül sok emléket nem őrzök róla. Másoknak persze azonnal a birsalmasajt ugrik be, aminek pontos elkészítéséről már ódákat zengett néhány hete a kolléganőm. És lassan-lassan, de kezd elterjedni a téli birsalma chutney is, persze a népszerűsége meg sem közelíti a szilvás, vagy a hagyományos almás verzióét.

Oké, akkor mégis a mi a túróra használjuk a birsalmát? Bármennyire is szeretné elhitetni velünk az Internet, hogy ha birsalmánk van, akkor aztán a világ legsokszínűbb menüjét tudjuk az asztalra tenni, ez kamu. Trumposan mondva: fake news. A „30 szuper recept birsalmával” cikkek többségében 20 chutney, lekvár, vagy egyszerű kompót, ami soha nem lesz olyan finom, mintha sima almából készülne. De az mégsem járja, hogy a birsalmát csak lekvárokra, és „sajtra” használjuk?!

Olga kolléganőm szerinte, azért lett hányatott sorsú étel a birs, mert nyersen nem ehető, ezért aztán nem ismerjük, nem fogyasztjuk. Márpedig a gyümölcsöket azért szeretjük, mert édesek, mert könnyű bedobni a gyereknek egy almát az uzsonna mellé, vagy tévézéshez megpucolni 2 narancsot és egy banánt. A birsalma pedig kakukktojás, mert ahhoz a konyhába kell menni, nincs mese!  És szívás is elkészíteni, hiszen nehéz megpucolni (főzve már könnyebb), beletörik a bicskánk szó szerint. Szóval mi nem keressük, mert macera, János gazda nem termeli meg, mert nem keressük, és itt be is zárult az a bizonyos ördögi kör.  És kijelenthetjük, hogy a birsalmát már csak a nagyik meg a nagyon elszántak használják.

Legyen a birsalma újra szexi! Ne szorítsák ki az őszi menüből holmi mangók meg maracuják! A birsalmának jól áll a hús, például a csirke. Ráadásul 1 óra alatt elég ínyenc vacsorát rittyenthetünk belőlük.

Hozzávalók:

  • 1 db birsalma
  • 1 db citrom
  • 100 g vaj
  • 1 csirke összedarabolva
  • 1 fej apróra vágott vöröshagyma
  • 60 g mandula
  • 1 rúd fahéj
  • 1 evőkanál méz
  • 1/2 teáskanál gyömbér (reszelt)
  • 1/2 teáskanál kömény (őrült)
  • ízlés szerint: sáfrány, bors, só, citromlé
  • köretnek rizs

Elkészítése:

  1. Hámozzuk meg és vágjuk cikkekre a birsalmát. Tegyük vízzel teli edénybe, és körülbelül 20-25 perc alatt pároljuk puhára. Majd hagyjuk kihűlni. 
  2. A citromot facsarjuk ki, és dörzsöljük át a levével a húst. A vaj felét hevítsük fel egy közepes serpenyőben, majd 5-7 percig pirítsunk rá benne a csirkére. Vegyük ki a húst, és adjuk a vajhoz a hagymát, időnként megkevergetve süssük aranybarnára. Szórjuk hozzá a mandulát és a fahéját, és 5 percig süssük. Ezt követően mehetnek bele a fűszerek és a rakjuk vissza a csirkét is. Öntsük fel sáfrányos vízzel és első forralástól számítva, közepes lángon, fedő alatt pároljuk puhára a húst. 
  3. Egy másik serpenyőbe dobjuk be a vaj másik felét, adjuk hozzá a mézet, és hevítsük addig, amíg karamellizálódni nem kezd. Adjuk hozzá a kihűlt, megpuhult birset és időnként megforgatva 2-4 perc alatt süssük aranybarnára. 
  4. Ha a csirke megpuhult, a karamellizált birsalmát is adjuk hozzá és 20 percig főzzük őket együtt. Rizzsel tálaljuk.

Akit ez sem győzött meg, annak rögtönzött Facebook-felmérésem eredményeként még felsorolnám, hogy miket készítenek birsalmából, a gyümölcs legszenvedélyesebb rajongói: kacsa mellé, héjastól megsütik gyökérzöldségekkel; állítólag lencsével is finom; és néhányan a sütőtökkrémlevesbe is pattintanak belőle.  Még mindig meg kell győznöm valakit arról, hogy Isten okkal teremtette a birsalmát? Pálinka.

Nem tökölünk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top