nlc.hu
Gasztro

Tökfőzelék fagyasztott tökből

Fagyasztottból is tök jó lesz – éljen a tökfőzelék!

Ha szeretnéd a nyár ízét konzerválni, most van itt az idő, hogy tököt fagyassz, és akkor a zord novemberben is ehet a család finom tökfőzeléket.

Ha nyári ízek, akkor kapor – erről már korábban hosszan értekeztem. Ha pedig nyári kaja, akkor biztos, hogy elsőként a tökfőzelék jut eszembe, ami nagyon hálás étel, több okból:

  • gyorsan elkészül, és kinek van kedve 40 fokban órákig állni a tűzhely mellett
  • finom, feltéve, ha nem főzitek rommá
  • melegen és hidegen is élvezhető
  • kiváló nyáridéző lehet hűvös, őszi-téli napokon, hiszen a tök remekül fagyasztható.

Így tedd el a gyalult tököt télire

Nem kell nagy varázslás a dologhoz. Végy egy nagyobb méretű (úgy másfél kilós) főzőtököt, vágd ketté, távolítsd el a héját, evőkanál segítségével kapard ki a magjait majd durva lyukú reszelőn reszeld le a zöldség húsát. Ezután tedd zacskóba egy csokor kaporral, zárd le, és mehet is a fagyasztóba. Amikor aztán felhasználod, kiolvasztani sem kell, lehet rögtön főzni a fagyasztott tököt. Persze kaprot sem kötelező bele tenni, ha valaki irtózik tőle a családban, de a mi véleményünk szerint az adja a dolog lelkét. Legalábbis a hagyományos receptét, amit most a rend kedvéért ideteszünk, aztán mutatunk egy másik lehetséges készítési módot is, ha unod már a hagyományos tökfőzeléket.

Kapros-tejfölös tökfőzelék

Hozzávalók:

1 nagyobb főzőtök, vagy a nyárról eltett fagyasztott tök
1 kis fej vöröshagyma
1 csokor kapor
3 deci tejföl
kb. másfél dl víz
1 evőkanál vaj
só, bors
2-3 evőkanál liszt, ha egészségesebbet szeretnétek, próbáljátok ki a barna rizslisztet

Elkészítés:

A frissből készítjük, akkor a fenti módon a tököt legyaluljuk. A vajat felolvasztjuk, rádobjuk az apróra vágott vöröshagymát és üvegesre pároljuk. Ha ez megvan, rátesszük a gyalult tököt – ha pedig fagyasztottból dolgozunk, akkor a mirelitet, felengedés nélkül. Önts hozzá annyi vizet, ami a tököt még nem lepi el. Egy ujjnyi nyugodtan kandikáljon ki a vízből, főzés közben úgyis levet fog ereszteni, és nem jó, ha túl híg. A vízzel együtt adjuk hozzá a felaprított kapor kétharmadát, sózzuk, borsozzuk és addig főzzük, amígy a tök kissé üveges lesz. Ez gyorsan bekövetkezik, nem kell szomorú cérnametéltté párolni. Ha a tök megfőtt, a liszttel és a tejföllel készítsünk habarást, adjuk a főzelékhet, és a maradék kaprot is tegyük hozzá. Ezután egyet rottyantunk rajta és kész. Ha savanykásabban szeretjük, akkor egy fél citromot is belefacsarhatunk, vagy rakhatunk az ételbe egy evőkanál ecetet. Fasírt és pörkölt is tökéletes hozzá feltétként.

A kapros tökfőzelék a nyár legfrissítőbb étele (Fotó: Nosalty)

A kapros tökfőzelék a nyár legfrissítőbb étele (Fotó: Nosalty)

Tökfőzelék édesköménnyel és paradicsommal

Ha egy kicsit szeretnénk a hagyományos főzelékek kereteiből kimozdulni, érdemes meglesni Szatmári Feri blogját, aki vitathatatlanul új szintre emelte a főzelékkészítés mikéntjét. Mi most egy paradicsomos megoldást választottunk tőle, amit az idehaza méltatlanul kevéssé használt édeskömény tesz pikánssá.

Hozzávalók:

80 deka gyalult tök
egy édeskömény gumó negyede-fele, attól függ, mennyire szeretjük az ízét
4 szál felkarikázott újhagyma
3 evőkanál olíva olaj
1 evőkanál vaj
3 deci paradicsomlé
só, bors

Elkészítés:

Felolvasztjuk a vajat, közben hozzáöntjük az olajat és megpároljuk rajta a hagymát. Jöhet rá a só, bors, a felkockázott kömény, majd 2-3 perc pirítás következik – közen élvezzük az illatfelhőt.Ezután hozzáadjuk a gyalult tököt, óvatosan átforgatjuk, majd mehet rá a paradicsomlé, és ízlés szerint egy kis chilivel is gazdagíthatjuk. Fedő alatt 7-8 perc alatt puhára párolódik az étel. Tálaláskor pedig érdemes az édeskömény zöldjével, az ánizskaporral díszíteni. Aki igényel hozzá feltétet, az fasírttal vagy főtt tojással fogyaszthatja.

Nyári ételekből nincs hiány nálunk:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top