nlc.hu
Gasztro

Mire jó a kapor?

Sósan és édesen is imádjuk: a kapor a nyár jolly jokere

Igen, tudjuk, hogy megosztó fűszerről van szó. De tegye fel a kezét, aki nem kívánja egy tányér paprikás krumplihoz a kovászos uborkát! Na ugye.

Ha egyetlen ízt kellene mondanom, ami a nyárhoz tartozik, az számomra csak és kizárólag a kapor lehet.  Kevés jobb kaját tudok elképzelni forró, nyári napokon, mint egy jó kapros tökfőzeléket apró fasírtgolyókkal. És kovezzetek meg, de nekem hidegen épp olyan jól tud esni, mint melegen. De most haladjunk túl a tökfőzeléken és a kovászos uborkán. Adunk pár ötletet, hogy ti is alaposan kihasználhassátok a kaporszezont.

Kezdjük egy jó levessel! Ha ősz lenne, akkor biztosan a palóc gulyást ajánlanánk, ha kapros leves a téma, de mivel egy tömény, egytálételnek is beillő leves ez, meg aztán aki kedveli a kaprot, az valószínűleg készített már otthon, inkább egy másik receptet hoztunk.

Kaporleves

Hozzávalók:

  • 2 csokor kapor
  • 3 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 deci főzőtejszín
  • bors
  • 4 db fürjtojás

Elkészítés:

A kaprot felaprítjuk, a vajat felolvaszjuk, majd zsemleszínűre pirítjuk rajta a lisztet. Hozzáadjuk a kaprot, és alacsony hőfokon 2-3 percig fonnyasztjuk. Aztán lassan felöntjük 6-7 deci vízzel, sózzuk, borsozzuk. Közepes lángon 15 percig főzzük, majd mérsékeljük a tüzet, és folytonos keverés mellett hozzácsorgatjuk a tejszínt. Még egyszer felforraljuk, és kész is van. Tálaláskor minden tányérba helyezzünk egy főtt, kettévágott fürjtojást, az lesz a levesbetét. Ha sikerül füstölt fürjtojást szerezni, akkor a gyönyör fokozhatatlan.

Hidegen és melegen is finom a kaporleves (Fotó: Profimedia)

Hidegen és melegen is finom a kaporleves (Fotó: Profimedia)

Húsgombóc kapormártással

Nézzétek el nekem, hogy kapros főételnek egy egyszerű fogást hoztam, de képtelen voltam ellenállni a kísértésnek, mivel gyerekkori kedvencemből van szó. Anyukám élelmiszerboltban dolgozott és egyszer hozott haza húsgombóc kapormártásban konzervet. A családi legendárium szerint, bár még csak pár éves voltam, egymagam megettem az egészet, így aztán anyu a későbbiekben rendszeresen készítette ezt az isteni ételt.

Hozzávalók, a gombócokhoz:

  • 1/2 kiló darált hús (szerintem pulykából vagy marhából finomabb, mint sertésből)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 tojás
  • 10 deka rizs
  • 1 gerezd fokhagyma
  • bors

A mártáshoz:

  • 1 evőkanál vaj
  • 1 csokor kapor
  • 2 deci tejszín
  • 1 húsleveskocka vagy egy adag alaplé
  • bors
  • liszt
  • pici ecet
  • 1 csapott evőkanál cukor, vagy annak megfelelő mennyiségű édesítő

Elkészítés:

A darálthúst összekeverjük a rizzsel, a felaprított hagymákkal és a fűszerekkel, majd pingpong labda nagyságó golyókat formálunk a masszából, és forró, sós vízben fedő alatt puhára főzzük őket. Mindeközben egy másik edényben a vajat felolvaszjuk, 2 evőkanál lisztet megpirítunk rajta, majd a húsgombóc főzővizéből öntünk hozzá kb. 3 decit, és beleszórjuk a felaprított kaprot. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a cukrot és pár csepp ecetet. Felforraljuk, aztán alacsonyabbra vesszük a hőfokot és hozzákeverjük a tejszínt. Aztán beletesszük a mártásba a megfőtt húsgombócokat és 10 percig együtt főzzük. Ha kész, köretnek remek hozzá a köles, a bulgur, de köret nélkül, magában is remek étel.

Aki ennél elegánsabb kapros főételre vágyik, annak ajánljuk ezt a finom kapros-lazacos tojáslepényt, ha pedig valami gyorsat szeretnétek összedobni, akkor a kapros pulykaragu is remek választás.

Ecet helyett adhatunk citromlevet is a mártáshoz, és akár egy kis citromhéjat is reszelhetünk bele. (Fotó: Profimedia)

Ecet helyett adhatunk citromlevet is a mártáshoz, és akár egy kis citromhéjat is reszelhetünk bele. (Fotó: Profimedia)

Kapros-túrós háromszögek

És persze egy falat édesség is kell a végén. Ha a nagyanyám lennék, akkor biztos, hogy hosszan kelesztett kapros-túrós lepény receptjét varázsolnám ide. De mivel én csak egy elfoglalt 21. századi nő vagyok, sokkal megúszósabbra veszem a figurát. Azt már rég megtanultam, hogy ha bolti leveles tészta van a hűtőben, akkor sima ügy egy gyors vacsi vagy édesség, úgyhogy most is ezt a megoldást javaslom.

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta
  • pici tej a végén a kenéshez

A töltelékhez:

  • 1 csokor kapor felaprítva
  • 25 dkg túró
  • 1 evőkanál búzadara
  • 1 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 tojás

Elkészítés:

A töltelékhez a hozzávalókat összekeverjük, majd fél órára a hűtőbe rakjuk, hogy a gríznek legyen ideje kicsit megdagadni. A tésztát nagyjából 5×5 centis kockákra vágjuk, minden kocka közepére teszünk annyi túrót, hogy még félbe tudjuk hajta anélkül, hogy kifolyna belőle, és az így keletkező kis háromszögek oldalait alaposan összenyomkodjuk. Végül a háromszögek tetejét megkenjük egy kis tejjel, aztán sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket, majd 20 percre 180 fokos sütőbe toljuk. Vigyázat, pillanatok alatt eltűnik!

Ha leveles tészta van otthon, meg vagyunk mentve (Fotó: Profimedia)

Ha leveles tészta van otthon, meg vagyunk mentve (Fotó: Profimedia)

Ha szeretnél még nyári receptötleteket:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top

Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A hét legizgalmasabb cikkei!
Friss sztárhírek itthonról és külföldről
Tudd meg, mit mond a horoszkópod!
Regisztráció

Elfelejtett jelszavad helyett könnyen tudsz új jelszót megadni, ehhez az alábbi lépéseket kell csak követned:

  1. Add meg az alábbi beviteli mezőben az e-mail címed vagy felhasználóneved
  2. A hozzád tartozó címre kiküldünk egy levelet a jelszócseréhez. Ellenőrizd a SPAM mappádat is, ha nem látod pár percen belül a levelet a beérkezettek között.
  3. A levélben kapott linket 24 órán belül lekattintva eljutsz egy felületre, ahol megadhatod az új jelszavad
  4. Jelentkezz be a friss jelszóval

Fiókod törléséhez add meg a jelszavadat:

Itt tudod a jelszavadat megváltoztatni:

Új jelszó mentése