nlc.hu
Gasztro

Sütőtök sütése

Itt az idő: süsd meg az idei első tökéletes sütőtököt!

Az ősszel beköszöntött a sütőtökszezon, itt az ideje beizzítani a sütőket és sok sütőtököt sütni a családnak.

A sütőtököt nemcsak az íze miatt szeretjük, hanem azért is, mert rengeteg jó hatása van az egészségre. A sok tápanyag mellett persze leginkább azért remek ötlet gyakran sütni a sütőtököt, mert nagyjából bármilyen húsos étel mellé tökéletes köret, ha pedig édességre vágynánk este nyolckor, akkor azt is tudjuk helyettesíteni a sütőtökkel.

A sütőtök jótékony hatásai

Nagyjából húsz dekagramm sült vagy főtt sütőtök napi A-vitamin-szükségletünk több mint dupláját tartalmazza, ami hozzájárul a szem egészségéhez. A sütőtök antioxidánsai védenek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása ellen. Nyersen fogyasztva nagy mennyiségű C-vitaminhoz juthatsz belőle, és magas rosttartalma segíti a kiegyensúlyozott anyagcserét. Ráadásul a sütőtökben lévő béta-karotinnak a tudomány mai állása szerint rákmegelőző hatása van, így a fogyasztása erősen ajánlott.

Milyen sütőtököt kell sütni?

Természetesen nem azt a tököt kell megenni, amit faragni szoktunk halloweenre, az csak dísznek jó, hanem kétfajta sütőtök alkalmas arra, hogy sütőben sütve élvezzük az ízeit: a sonkatök (más néven: pézsmatök) és a nagydobosi tök. A sonkatök az ismertebb fajta, az a tipikus sárga, hosszúkás tök, a nagydobosi pedig a nagyobb, kerek, szürke héjú sütőtök, aminek olyan mézédes a húsa, hogy ha egyszer megkóstolod, csak ezt akarod enni onnantól kezdve.

Készíts tökéletes sütőtököt

Balra a sonkatök, jobbra a nagydobosi sütőtök látható (Kép: Getty Images/nlc)

Előkészítés

Ha kiválasztottad a szívednek kedves sütőtököt (vagy azt, amelyik épp kapható a zöldségesnél), akkor jöhet a sütés előkészítése. Az első lépés mindig az, hogy jó alaposan lesúrolod a tök héját, hogy ne maradjon rajta se föld, se kézlenyomat, majd szárazra törlöd, és így kerül a vágódeszkára, ahol a két végét levágod ujjnyi vastagon. Ezután vágható hosszában ketté, majd szedd ki belőle a magokat egy kanál segítségével. A magokat nem szabad kidobni, később remekül meg lehet sütni és elropogtatni az esti film mellé. Most már olyan vastag szeletekre vagdalhatod hosszában, ahogy tetszik, van, aki negyedekbe vágva süti meg, másik egészen vékony szeletekben szeretik.

Süss sütőtököt egyszerűen

Süsd a sütőtököt a csirkével együtt, szórd meg kakukkfűvel, dobálj rá vajat, és csodás vacsorát kapsz (Kép: Getty Images)

A sütés

Amíg vágod a sütőtököt, kapcsold be a sütőt 180 fokra, és ha már bemelegedett, egy sütőpapírral bélelt tepsiben sorakoztasd fel a szeleteket, majd told be a sütőbe úgy másfél órára. Amikor már megpuhult a húsuk, kapcsold feljebb a sütőt 220 fokra, és süsd pirosra a sütőtököt 15 perc alatt. Ha a nagydobosi tököt sütöd, annak adj több időt, legalább két órára lesz szüksége, hogy tökéletesen átsüljön.

A magot is süsd meg!

A sütőtökből megmaradt magokról mosd le a tök szálait, szárítsd meg szétterítve a magokat, majd 150 fokra előmelegített sütőben, sütőpapíron süsd meg mindet. Sütés előtt fűszerezd ízlés szerint, mi a sós-chilis változatot ajánljuk popcorn helyett a filmnézéshez, jó hatással lesz az egészségedre a benne rejlő antioxidánsokkal és telítetlen zsírsavakkal.

Kiemelt kép: Getty Images

Még több sütőtök!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top