Gasztro

Sütőtökös latte: táplál és felpörget

Ráadásul még extra finom is, meleg és fűszeres, igazi téli kényeztetés.

Egyre rövidebbek a nappalok, és egyre hidegebb van, így nem csoda, ha úgy érezzük, hogy kezd lemerülni bennünk az elem. Reggel alig bírunk kikászálódni az ágyból, és mire beérünk a munkahelyünkre, már el is múlt a reggeli kávé hatása, mintha sosem lett volna. Az energiánk a béka feneke alatt, alig tudjuk magunkat végigvonszolni  a napon.

A sütőtökös latte nem elég, hogy finom, de táplál és felpörget (Fotó: iStock)

Kivéve akkor, ha a reggelt egy isteni sütőtökös lattéval indítjuk, ami garantáltan felturbózza a testünket és az agyunkat is. Ebben az őszi finomságban minden benne van, amire egy borongós reggelen szükségünk van: az alapja egy jó erős fekete, amit – ne döbbenjetek meg túlzottan – sütőtökpürével turbózunk fel. Így nemcsak hogy egészséges ez a kávékülönlegesség, de energiával is feltölt, főleg, ha még egy kevés mézzel vagy juharsziruppal is megbolondítjuk. Pontosan ez kell most nekünk, egy kényeztető, energizáló, tápláló és ínycsiklandó sütőtökös latte, amitől garantáltan jól indul majd a legszürkébb napunk is.

A latte a házi készítésű tökpürével lesz a legfinomabb, amit könnyedén eltehetünk télire, és amiből még egy ínycsiklandó almás-sütőtökös muffint is süthetünk a reggeli kávénk mellé.

Hozzávalók

A lattéhoz

  • 2,5 dl tej (használhatunk mandulatejet is)
  • 1 eszpresszó (1 dl)
  • 2 ek. sütőtökpüré
  • 1 mk. vaníliakivonat
  • 1 mk. pumpkin spice fűszerkeverék
  • méz vagy juharszirup ízlés szerint

A pumkin spice fűszerkeverék leginkább a mézeskalácsfűszerre hasonlít. Boltban is megvásárolhatjuk, de pofonegyszerű otthon is elkészíteni, így biztosan mindig kéznél lesz, mikor megkívánunk egy sütőtökös lattét, de remekül feldobja a süteményeket is.

A fűszerkeverékhez

  • 3 ek. őrölt fahéj
  • 2 tk. őrölt gyömbér
  • 2 tk. őrölt szerecsendió
  • 1 tk. őrölt szegfűszeg
  • 1 csipet só

Elkészítés

  1. Ha nincs otthon, akkor először készítsük el a fűszerkeveréket! A hozzávalókat keverjük össze alaposan egy tálban, majd tegyük légmentesen zárható üvegbe, így bármikor előkaphatjuk a spejzből, mikor megkívánunk egy téli hangulatú finomságot.
  2. A tejet melegítsük meg, majd öntsük a turmixgépbe.
  3. Adjuk hozzá a 2 evőkanál sütőtökpürét, a vaníliakivonatot és a fűszerkeveréket, majd ízlés szerint édesítsük mézzel vagy juharsziruppal.
  4. Főzzünk le egy erős eszpresszót, és adjuk a tejes keverékhez, majd turmixoljuk össze újra az egészet, hogy habos legyen.
  5. Öntsük egy bögrébe a sütőtökös lattét, és ha igazán szeretnénk kényeztetni magunkat, a tetejére nyomjunk egy kis tejszínhabot, majd hintsük meg még egy csipet pumpkin spice fűszerkeverékkel, így nemcsak finom, de még látványos is lesz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top