Gasztro

Nehogy már télen ne ehessünk sütőtökös ételeket!

A sütőtököt is lehet ám tartósítani: így készül a sütőtökpüré.

Nem győzünk betelni a jobbnál jobb sütőtökös receptekkel. Most, hogy dübörög a sütőtökszezon, érdemes minél több formában az asztalra varázsolni ezt az édes, tápláló és egészséges csemegét. A sütőtök nemcsak isteni, de magas A-vitamin-tartalma jót tesz a szemünk egészségének, a benne található karotinoidok pedig a bőrünk szépségéért felelnek, és mivel rostban is gazdag, fogyasztása a diétánkba is beilleszthető.

Sütőtökpüré (Fotó: iStock)

Egyetlen baj van csupán a sütőtökkel, mégpedig az, hogy nem terem egész évben. Éppen ezért ha szeretnénk a hideg téli napokon is élvezni ezt az ízletes zöldséget, most érdemes eltenni pár adag sütőtökpürét, amit aztán a levestől a süteményeken át egészen a reggeli smoothie-ig sok mindenhez vígan felhasználhatunk majd.

Rendkívül fontos feladat, mielőtt nekilátunk a sütőtök konzerválásnak, hogy válasszuk ki a legfinomabb darabokat a piacon. Ha azt szeretnénk, hogy a sütőtökpürénk igazán gazdag, édes és ízletes legyen, nem árt, ha el tudunk igazodni a számtalan fajta között. A sütőtökkisokosunkból kiderült, hogy amíg a Jack O’Lantern fajta a legmegfelelőbb a töklámpás faragásához, addig a nagydobosi kékből és a kiszomboriból készülnek a legfinomabb sütőtökös ételek.

Tehát nincs más hátra, mint beszerezni párat a fent említett fajták közül, és nekilátni a tökpürékészítésnek, ami végtelenül egyszerű művelet.

Így kell eltenni a sütőtökpürét télire

Hozzávalók

  • sütőtök
  • fűszerek tetszés szerint: őrölt szerecsendió, fahéj, szegfűszeg, gyömbér, de ezek el is hagyhatók

Elkészítés

  1. A sütőtököt megmossuk, majd nagyobb darabokra vágjuk, hogy könnyebb legyen meghámozni és kimagozni. Ezt követően érdemes kisebb darabokra vágni, hogy gyorsabban elkészüljön. A magokat ne dobjuk ki, mert azokból is remek ínyencségeket lehet készíteni!
  2. Két lehetőségünk van a sütőtökpüré elkészítése közben, az egyik egyszerűbb, a másik ízletesebb, mindenki döntse el maga, hogy melyikre szavaz. Az egyik opció, hogy a felkockázott tököt egy lábasba tesszük, és egy kevés víz hozzáadásával fedő alatt puhára pároljuk. Ha megpuhult, egy botmixer segítségével a lábasban összeturmixoljuk; ha szeretnénk, ezután hozzáadhatunk egy kevés őrölt fahéjat, szerecsendiót, gyömbért vagy szegfűszeget, majd forraljuk fel újra a pürét.
  3. A másik verzió, hogy a tökdarabokat sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük, és 180 fokra előmelegített sütőben puhára sütjük. Ebben az esetben a tökdarabok kissé karamellizálódnak, így sokkal édesebb és finomabb íze lesz a pürénknek. Ha megsült a tök, az egészet öntsük egy lábasba, majd botmixerrel turmixoljuk össze. Ha szeretnénk, ízlés szerint fűszerezzük, majd forraljuk fel a pürét. Ha nem tudjuk, hogy milyen ételekhez szeretnénk majd később felhasználni a sütőtökpürét, fűszerezni felhasználáskor is ráérünk.
  4. Miután elkészült a pürénk, még forrásközeli állapotban adagoljuk légmentesen zárható, steril befőttesüvegekbe. A felbontás után nem áll el sokáig, így érdemes kisebb üvegeket használni. Az üveget töltsük tele, majd tegyük rá a fedelet, és fordítsuk pár percre fejjel lefelé. Ezt követően száraz dunsztban érdemes nagyon lassan kihűlni hagyni őket.
  5. Ha menet közben kifogynánk a befőttesüvegekből, ne essünk kétségbe, ugyanis fagyasztva is prímán eltehető a sütőtökpüré. Akik szeretik reggelire vagy épp desszertként a hideg milkshake-et fagyasztott gyümölcsökből, legközelebb próbáljanak ki egyet egy adag fagyasztott sütőtökkel, garantáltan rákattannak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top