Gasztro

Süss sütőtökből sütit – könyörögni fognak a receptjeidért!

Ha eddig nem használtad sütikhez a sütőtököt, akkor készülj fel rá, hogy egy teljesen új, isteni sütikben gazdag világ nyílik meg előtted. Ha már próbáltad, akkor valószínűleg pontosan tudod, hogy mennyire jót tesz minden sütinek egy kis sütőtök.

Kezdetben csak egyszerűen megsütöttük a sütőtököt, aztán kipróbáltuk a belőle készült levest, megszerettük, és ma már szinte minden napra jut egy új sütőtökkrémleves-recept. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a sütőtök milyen finom tészták, húsok kísérőjeként, pedig tényleg olyan sokoldalú, hogy szinte mindenhez jól illik. Nemcsak sós ételekhez, hanem az édességekhez is. Krémes állaga és édeskés íze miatt nagyon jót tesz a sütemények tésztájának, de készülhet belőle krém is, így akár egy komplett tortát is összeállíthatunk sütőtökös összetevőkből. Hoztunk is 10 isteni receptet, amelyet érdemes a sütőtökszezonban kipróbálni. 

Sütőtökös pohárkrém

Hozzávalók:

A morzsához:

  • 10 db grahamkeksz
  • 4 evőkanál olvasztott vaj
  • 2-2 evőkanál barna és fehér cukor

A krémhez:

  • 220 g krémsajt
  • 1 konzerv sütőtök vagy fél sütőtök húsa, pürésítve
  • 1/2 csésze cukor
  • 1 teáskanál sütőtök-fűszerkeverék
  • 1 teáskanál szerecsendió
  • 220 g tejszínhab

A kekszet morzsold szét, keverd hozzá a vajat és a cukrokat, majd oszd el 8 pohárkába. Robotgéppel keverd össze a krém hozzávalóit a tejszínhab kivételével. A tejszínhabot kézi habverővel vagy lapáttal dolgozd bele. Már púpozhatod is a krémet a kekszmorzsára, de ha van kedved, habnyomó tasakkal tedd rá, hogy még szebb legyen. A tetejére mehet még egy kis tejszínhab, fahéj vagy szerecsendió.

Sütőtökös amerikai palacsinta

Hozzávalók:

  • 2 bögre liszt
  • 1 kk. sütőpor
  • 3/4 bögre sütőtökpüré
  • 2 tojás
  • 1,5 bögre tej
  • mogyorónyi vaj
  • juharszirup

A sült sütőtököt turmixoljuk össze egy kanál tejjel. Tegyük egy tálba a lisztet, a sütőport, üssük hozzá a tojásokat (nem szoktam elválasztani), adjuk hozzá a sütőtökpürét, és a tej hozzáöntésével keverjük csomómentesre. Egy palacsintasütőt kenjünk ki kevés vajjal, és kisebb halmokban beleöntve a tésztát süssük ki a minipalacsintákat. Tálaláskor öntsünk rá juharszirupot.

 

Sütőtökös fánk

Hozzávalók:

  • 500 g sütőtök (tisztítva mérve, cikkekre vágva)
  • 3 tojás
  • 120 g nádcukor
  • 8 g sütőpor
  • 250 g liszt
  • 2 kezeletlen narancs lereszelt héja
  • 1 narancs frissen facsart leve
  • fél vaníliarúd kikapart belseje
  • porcukor a szóráshoz
  • napraforgóolaj a sütéshez

A sütőtökös fánkok receptje a Tavola in Piazza blogon olvasható.

Sütőtökkrémes torta

Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához: (a 26 cm átmérőjű formához az itt megadott mennyiségek dupláját kell venni)

A csokis alaphoz:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 12 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 10 dkg búzaliszt
  • fél mk. sütőpor
  • 4 dkg sütőtökpüré (sült tök botmixerrel pürésítve)

A sütőtökkrémhez:

  • 25 dkg sütőtökpüré
  • 1 dl tej
  • 5 dkg cukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • fél mk. őrölt fahéj
  • fél mk. őrölt gyömbér
  • 2 csapott ek. liszt

A csokis alaphoz a vajat egy lábasban megolvasztjuk, majd hozzákeverjük és megolvasztjuk benne a csokikockákat. Ha kész, lehúzzuk a tűzhelyről, és kicsit hűlni hagyjuk. A tojásokat kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az olvasztott csokoládét, a sütőtökpürét és végül a sütőporral elkevert lisztet.

A sütőtökkrémhez az alapanyagokat egy tálba mérjük, és alaposan összekeverjük. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és előkészítünk (kivajazunk, kilisztezünk ) egy 18 cm átmérőjű tortaformát. Beleöntjük a csokis masszát, majd óvatosan, kanalanként ráadagoljuk a sütőtökpürét. Sütőbe toljuk, és kb. 50 percig sütjük.

Sütőtökös cheesecake

A tésztához:

  • 2 bögre darált graham- vagy zabkeksz
  • 5 ek. olvasztott vaj
  • 1 ek. cukor
  • 1 tk. őrölt fahéj

A sajtkrémhez:

  • 1 bögre krémsajt (mascarpone, Philadelphia stb.)
  • 2 bögre sütőtök pürésítve
  • 1 1/4 bögre cukor
  • 1/2 bögre tejszín
  • 4 tojás
  • 2 tk. vaníliaaroma
  • 1 tk. mézeskalács-fűszerkeverék

165 fokra melegítsd elő a sütőt. Kapcsos tortaformát vajazz és lisztezz ki alaposan, vagy sütőpapírral béleld. Keverd a darált kekszhez a cukrot, a fahéjat, az olvasztott vajat. A masszát egyenletesen simítsd a tortaformába. Told a forró sütőbe, és 20-25 perc alatt süsd aranybarnára.

Közben készítsd el a sajtkrémet. Az előzőleg megpucolt, kockára vágott és kevés vízben 10-15 perc alatt puhára párolt és már kihűlt sütőtököt robotgéppel pürésítsd. Szintén a robotgép segítségével a sajtkrémet habosítsd a cukorral. Add hozzá előbb a tejszínt, aztán a sütőtökpürét, és keverd krémesre. Egyesével keverd a krémhez a tojásokat, majd a vaníliaaromát és a fűszerkeveréket is add hozzá. Öntsd a sütőtökös sajtkrémet a kihűlt tésztára. Helyezz a sütőbe egy forró vízzel megtöltött edényt, lehetőleg a sütőrács alá. A sütőrácsra a vizes edény fölé told a tortaformát, és süsd a tortát 1 óra 45 percen át. A sütési idő leteltét követően kapcsold ki a sütőt, de az ajtót csak résnyire nyisd ki, és így hagyd kihűlni a süteményt. Tálalás előtt szórd meg kevés fahéjjal vagy cukrozatlan kakaóporral.

Fűszeres sütőtökös süti

A tésztához:

  • 35 dkg univerzális liszt
  • 50 dkg megtisztított, felaprított sütőtök
  • 6 púpozott evőkanál barna cukor vagy nyírfacukor
  • 1 nagy tojás
  • 8 evőkanál olvasztott vaj vagy kókuszzsír
  • 3 evőkanál joghurt vagy kókusztej
  • 1 teáskanál szódabikarbóna vagy fél zacskó sütőpor
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • fél mokkáskanál őrölt szerecsendió
  • negyed teáskanálnyi reszelt gyömbér
  • 1 mokkáskanál vaníliakivonat
  • 1 evőkanál méz
  • fél mokkáskanál só, illetve ízlés szerint lehet több is

A cukormázhoz

  • 16 evőkanál porcukor
  • 2 tojásfehérje

Melegítsd elő a sütőt 175 fokra. A lisztben keverd el a szódabikarbónát vagy sütőport, a fűszereket, a sót és a cukrot. Add hozzá az előzőleg kevés vízben megfőzött és pürésített sütőtököt, a tojást, a vajat, a vaníliakivonatot és a mézet is. Alaposan keverd el az összetevőket. Kivajazott, lisztezett vagy sütőpapírral kibélelt piteformába, tepsibe öntsd a tésztát, majd told az előmelegített sütőbe, és süsd kb. 15 percig, illetve addig, amíg a sütőtöktorta teteje aranybarnára pirul. A cukormázhoz a porcukrot lassan adagolva verd föl a tojásfehérjét kemény habbá. A sütőből kivett és kihűtött torta tetejét vékonyan kend meg a cukormázzal, és hűvös helyre téve hagyd megdermedni. A maradék mázhoz hozzákeverhetsz 1-2 csepp ételszínezéket, amellyel meglocsolhatod, díszítheted a süteményt.

Sütőtökös csokis pite

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 1 csésze teljes kiőrlésű liszt
  • 1/2 csésze finomliszt
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 1/4 teáskanál só
  • 4 evőkanál hideg, sózatlan vaj
  • 2 evőkanál olaj
  • 3-5 evőkanál jeges víz

A töltelékhez:

  • 110 gramm étcsokoládé
  • 2 evőkanál sózatlan vaj
  • 1 csésze sötét juharszirup
  • 4 nagyobb tojás szétválasztva
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 250 gramm sütőtök megsütve és kikaparva
  • 1/2 csésze zsíros tej
  • 2 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék

A tésztához először szitáljuk össze a kétféle lisztet, a cukrot és a sót, kevergessük meg alaposan. Ezután morzsoljuk bele a hideg vajat, és gyúrjuk, amíg meg nem olvad benne. Adjuk hozzá az olajat, majd a vizet, és gyúrjuk sima tésztává. Csomagoljuk fóliába, és egy órát pihentessük a hűtőben. Melegítsük elő a sütőt 180-200 fokra, és a tésztát nyújtás után helyezzük egy nagyobb piteformába úgy, hogy a tésztából a forma falára is jusson. A töltelékhez olvasszuk meg a csokoládét és a vajat egy kis lábosban, gőz fölött, folyamatos kevergetés mellett. Vegyük le a tűzről, és keverjünk bele 1/2 csésze juharszirupot, majd egy tojás sárgáját és a kakaóport is. A pépesített sütőtököt verjük fel a zsíros tejjel, a mézeskalácsfűszerekkel, a maradék 3 tojássárgájával és a megmaradt 1/2 csésze juharsziruppal. A sütőtökös keverék 1/3-át keverjük a csokis masszába, a maradékot pedig töltsük a pite aljába. Majd jöhet rá a csokis keverék is – egy késsel kicsit keverjük meg, hogy szép, márványos mintázatot kapjon. 20-25 perc alatt süssük, majd alacsonyabb lángon további 20 percig, míg a tészta kicsit megbarnul.

 

Sütőtökös csokitorta

 
Hozzávalók a sütőtökös tortához:

  • 28 dkg liszt
  • 10 dkg barna cukor
  • 8 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 1 bögre sütőtök püré
  • 1,5 dl növényi olaj
  • 1-1 kk. őrölt fahéj és gyömbérpor

A kakaós piskótához:

  • 10 dkg liszt
  • 1 mk. sütőpor
  • fél kk. szódabikarbóna
  • 10 dkg cukor
  • 5 ek. keserű kakaópor
  • 1 dl író (házilag is készülhet)
  • 1 dl meleg főzött kávé
  • 1 tojás

Krémsajtos réteg:

  • 12 dkg puha vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 25 dkg mascarpone (vagy natúr krémsajt)

Csokoládés krém:

  • 12 dkg puha vaj
  • 25 dkg porcukor
  • 10 dkg kakaópor
  • 1,5 dl habtejszín

A sütőtökös csokitorta receptje a Marmalade blogon folytatódik.

Csokis-sütőtökös muffin

Hozzávalók:

  • 25 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 15 dkg stevia, eritrit vagy nyírfacukor
  • 5 dkg legalább 70 százalékos étcsokoládé
  • 5 dl sütőtökpüré
  • 1,5 dl görög joghurt
  • 1 dl tej
  • 1 tojás
  • 4 ek. holland kakaópor
  • 1 tk. sütőpor vagy szódabikarbóna
  • 1 tk. vaníliaroma
  • 1/2 tk. fahéj
  • 1/2 tk. só

A nagyjából 1 kilónyi sütőtököt hámozd meg, távolítsd el a magokat, vágd apró kockákra, és kevés vízben 15-20 perc alatt párold puhára, majd robotgéppel pürésítsd. Melegítsd elő a sütőt 170 fokra. Béleld ki a 12 mélyedéses muffinsütő tepsit papírkákkal. Keverőtálba mérd ki a lisztet, és egyesével add hozzá valamennyi száraz hozzávalót, így a cukrot, a kakaóport, a sütőport vagy szódabikarbónát, a sót, a fahéjat és az apró darabkákra vágott vagy darált csokoládét. Egy másik tálba öntsd a kihűlt sütőtökpürét, keverd hozzá a tejet, a vaníliaaromát, a joghurtot és a tojást, robotgéppel keverd krémesre. A lisztes keveréket kanalazva keverd a sütőtökös krémhez. A muffin tésztáját egyenletesen oszd el a mélyedésekben. Told a tepsit a forró sütőbe, és 20-25 percig süsd. Nyisd ki a sütő ajtaját résnyire, és hagyd még 5 percet a lekapcsolt sütőben pihenni a sütőtökös muffinokat. Langyosan kínáld.

Sütőtökös vegán brownie

 

Hozzávalók:

  • 300 g sült tök
  • 1/2 sült cékla
  • 100 g darált mandula
  • 50 g zab
  • 200 gramm datolya
  • 2 ek. olvasztott kókuszolaj
  • 6 ek. kakaópor
  • 6 ek. juharszirup 

Elkészítés:

1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

2. A sütőtököt, a céklát és a datolyát dolgozzuk össze (lehetőleg géppel) egyenletes masszává.

3. Adjuk a keverékhez a többi hozzávalót, míg egységes tésztát nem kapunk.

4. Sütőpapírral bélelt tepsiben 35-40 percig süssük. A kész brownie-t csokiszósszal vagy vaníliafagyival tálaljuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top