A Fanta-szelet nem egy narancsos csoki, mint arra a nevéből akár következtethetnénk is, hanem egy sütemény. Nem állítjuk, hogy világbajnok süti, hiszen mégiscsak egy előregyártott szénsavas, cukros üdítő az egyik alapanyaga, mégis itthon egyfajta kultusza van.
A ’90-es években még papírra írt receptként terjedtek kézről kézre a Fanta-szelet receptek, a Z-generációsoknak és a még fiatalabbaknak meséljük most, hogy bizony, az internet kora előtt így pörgött fel egy-egy tuti elkészítési mód.
Anno igen menő volt a Fanta-szelet: a szénsavas üdítők megjelenése Magyarországon már önmagában tiszta Amerika volt, és az élelmes magyar cukrászdák és háziasszonyok nem restellték felhasználni nem üdítő funkciójában is. A Pepsi mindig is egy lépéssel a Coca Cola Company mögött halad, és a két nagy kólagyártó verseny rivalizálása megjelent Fanta-szelet fronton is, a neve pedig így hangzott: Mirinda-szelet. A Mirinda-üdítő közkedveltsége ma már elhalványodott az üdítőitalok piacán, és valljuk be, ennek az italnak meglehetősen művi íze van még a Fantához képest is. Maradjunk tehát csak a „klasszikusnál”.
Fanta-kérdés: szénsavas üdítő egy süteményben?
Felmerülhet a kérdés, hogy egy szénsavas lé, mint alapanyag, jól tud működni a süteményben? Hogyan viselkedik majd a szénsav? És úgy egyáltalán, jól szuperál egy cukros üdítő?
A válaszok szép sorban: a szénsavasság nem zavaró a süteményben, mert az előkészítési és sütési folyamat során elillan. Az elkészült édesség nem fog pezsegni vagy bugyborékolni természetesen. A szénsav azonban hozzájárulhat a tészta könnyedségéhez – tudjuk ezt jól a palacsinta tésztája nyomán is, de piskóta tésztáját is szokás lazítani szódával vagy ásványvízzel annak szénsav-tartalma miatt.
A sütemény egészéhez pedig hozzátesz az üdítő magas cukortartalma, ami értelemszerűen jól jön egy édességhez. Akárcsak a narancs aromája, és persze a színe, habár nyilvánvalóan túl sok narancsot nem látott egy flakon Fanta. Mégis, a sütiben remekül mutat a barna, kakaós rétegen a hófehér túrós sáv, amit a narancsos borít be.

Fanta-szelet: trikolór narancsos-kakaós sütemény / Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó
Fanta-szelet recept
A recept egyszerű, hiszen egy kevert tészta az alapja, ami mindig a könnyebbik út, ha házi süteményt szeretnénk varázsolni. Túrós sütiből pedig rossz nem létezik!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 4 evőkanál finomliszt
- 4 tojás
- 2,5 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 4 evőkanál kristálycukor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 2 csipet só
A túrókrémes réteghez:
- 40 dkg tehéntúró
- 2 evőkanál tejföl
- 11 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- Egy citrom reszelt héja
A narancsos réteghez:
- 5 dl Fanta vagy más narancsos szénsavas üdítőital
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 2,5 evőkanál porcukor
Elkészítése:
- Először elkészítjük a kevert tésztás alapot.
A tojásokat fehéredésig keverjük a cukorral, a lisztet elkeverjük a sóval, sütőporral és a kakaóporral, majd a cukros tojáshoz adjuk.
Csomómentesre keverjük, és egy sütőpapírral kibélelt 20×20 cm-es tepsibe öntjük.
180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.
Közben a vajat habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk az összetört túrót, a tejfölt és az alaposan megmosott citrom reszelt héját. Ha a tészta megsült és kihűlt, rásimítjuk a túrós krémet.
A pudingport csomómentesre keverjük pár evőkanál üdítőitallal, hozzáadjuk a cukrot, és a Fanta maradékával együtt felforraljuk, amíg sűrű krémet nem kapunk. Még melegen ráöntjük a túrós rétegre, és pár órára a hűtőszekrénybe tesszük.