nlc.hu
Gasztro

Egy tepsi '90-es évek: a Fanta-szelet receptje

A Fanta-szelet nem tud kimenni a divatból – Készítsd el velünk!

A '90-es évek gyerekzsúrjain egymással versengett a Fanta és a Mirinda, és nem csak az egymásba tornyozott műanyagpoharak társaságában, hanem a sütis tálcákon is.

Egy igazi ’90-es évekbeli őrületet hoztunk el, amiről joggal hihettük akkoriban, hogy pár év, és lecseng az „újító” recept. Hát, nem! A Fanta-szelet évtizedek múltán is kelendő, legyen az vendégség vagy gyerekbuli, de a cukrászatokban is beszámolhatnak róla, hogy a 2020-as években is sikertermék a narancsos üdítő ihlette sütemény.

Jóllehet van abban némi bizarr, ha egy tepsi házi sütemény hozzávalói között négy deci Fanta (vagy Mirinda, legyünk igazságosak) a főszereplő. Szénsavas üdítőital egy süteményben? Úgy ám. Coca Cola-süti és Coca Cola-torta is létezik. A színét kitalálhatjátok. A Fanta-szelet báját a gyerekek körében menő üdítőitalon kívül a látványos trikolór adja: a sötétbarna piskótára hófehér krém, majd a pompás narancsréteg kerül.

Fanta-szelet és egy pohár presszókávé

Nem csak a gyerekzsúrok sztárja: Fanta-szelet egy pohár presszókávéval / Fotó: jordachelr, Getty Images

Azért is népszerű ez a süti manapság is, mert ez tulajdonképpen egy túrótorta kakaós tésztaréteggel, a túróhoz pedig közismerten remekül illenek a citrusfélék (még ha az egy műanyagflakonból is származik). Sőt, elárulunk egy titkot: ha igazi narancslével készítjük, akkor is jól fog sikerülni a recept. Akárhogy is döntsünk, a túróhoz azért adjunk frissen reszelt citromhéjat, igazán jót fog tenni az ízeknek.

Fanta-szelet recept

Mi a jó öreg recept szerint haladtunk, amit anno még kockás füzetből kitépett füzet cetlijein terjedt kézről kézre, és úgy kezdődött, hogy 3 evőkanál liszthez végy három tojást… Mi sütőpor helyett szódabikarbónával sütjük, íme!

Fanta-szelet stílusos retró tányéron

Fanta-szelet stílusos retró tányéron /
Fotó: Réthly Dávid, Nosalty Ételfotó

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 3 evőkanál finomliszt
  • 3 tojás
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 csapott teáskanál szódabikarbóna
  • Nagy csipet só

A krémréteghez:

  • 30 dkg tehéntúró
  • 12 dkg porcukor
  • 8 dkg vaj
  • Fél citrom reszelt héja

A fantás réteghez:

  • 4 dl Fanta vagy más narancsos szénsavas üdítőital
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 2 evőkanál porcukor

Elkészítése:

  • A tojásokat fehéredésig keverjük a cukorral, a lisztet elkeverjük a sóval, sütőporral és a kakaóporral, majd a cukros tojáshoz adjuk.
  • Csomómentesre keverjük, és egy sütőpapírral kibélelt 20×20 cm-es tepsibe öntjük.
  • 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.
  • Közben a vajat habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk az összetört túrót és az alaposan megmosott citrom reszelt héját. Ha a tészta megsült és kihűlt, rásimítjuk a túrós krémet.
  • A pudingport csomómentesre keverjük pár evőkanál üdítőitallal, hozzáadjuk a cukrot, és a Fanta maradékával együtt felforraljuk, amíg sűrű krémet nem kapunk. Még melegen ráöntjük a túrós rétegre, és pár órára a hűtőszekrénybe tesszük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top