Gasztro

Eredeti olasz paradicsomszósz – ha csak egy dolgot teszel el télre, ez legyen az

Igaz, hogy több munka van vele, mint levenni a boltok polcairól a kész paradicsomszószt, de ha egyszer rászánod magad, rájössz, hogy nagyon is megéri a macera!

Amikor az olasz gyerekek megkezdik az óvodát és az iskolát, az anyukák előpakolják a tavalyról eltett befőttesüvegeket, és nekiindulnak a piacnak – ha nincs olyan szerencséjük, hogy a kertjükben elegendő teremjen –, hogy megtalálják a legzamatosabb paradicsomokat. Az olaszok szerint a házi paradicsomszószhoz a legjobb a San Marzano, a Corbarino vagy az itthon is kapható datolyaparadicsom. Jóval munkásabb ugyan, de az apróbb szemű koktélparadicsomot is eltehetjük, mindenképp megéri a bíbelődést – tartsa bennünk ez a lelket, mikor még a hámozás előtt állunk!

Azt nem mondjuk, hogy könnyű vagy gyors, de finom (Fotó: iStock)

Azt nem mondjuk, hogy könnyű vagy gyors, de finom (Fotó: iStock)

A klasszikus házi szósz fűszerezését nem bonyolítják túl: egy pici són, bazsalikomon és fokhagymán kívül más nem is kerül bele, de persze ízlés szerint lehet fokozni az élvezeteket frissen őrölt borssal vagy friss oregánóval. Az elkészült paradicsomszósz magában is csodás tésztaételek kísérőjeként, de az otthon készült ragunak is fontos hozzávalója lehet. Emellett kerülhet pizzára, bruschettára, de az elvetemültebbek magában is kanalazhatják.

Az eltevés procedúrája valamivel egyszerűbb, ha az üvegeket sütőben sterilizáljuk, a legutolsó főzési fázis azonban ebben az esetben sem hagyható el. Ha a paradicsomszósz készen áll arra, hogy a kamra polcára kerüljön, mindenképp címkézzük fel az üveget a készítés dátumával.

Sterilizálj sütőben!

  • Az üvegeket tökéletesen hőkezelheted 130 fokos sütőben is. Ne engedj a csábításnak, hogy ennél magasabbra állítsd a hőfokot, mert könnyen elpattanhat az üveg!
  • Egy tepsire teríts két réteg sütőpapírt, és állítsd rajta sorba az üvegeket nyitott felükkel felfelé úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. 
  • Csukd be a sütő ajtaját, és várj 20-25 percet, hogy az üvegek és a tetők sterilizálódjanak!
  • Ha eljött az idő, hogy megtöltsd, vastag fogókesztyűvel vedd ki őket, nehogy megégesd magad! Ha kicsit később használod az üvegeket, állítsd alacsonyabb hőfokra a sütőt, hogy melegben várakozzanak, ha viszont hideg vagy szobahőmérsékletű ételt tennél bele, akkor várd meg, hogy az üvegek is kihűljenek! 

5 tipp a bravúros befőzésért

  1. Sose tölts hideg eltennivalót forró üvegbe, és hideg üvegbe se kerüljön forró eltenni való – az ételek és az üveg hőmérséklete mindig legyen közel azonos!
  2. A befőttesüvegeket évről évre újrahasználhatod – sőt, kimondottan erre biztatunk! –, tetőkből, illetve a csatos üvegek légmentes lezáráshoz szükséges gumigyűrűből viszont jobb minden évben újat venni.
  3. A legjobb, ha a forró vízből vagy a meleg sütőből – attól függően, hogy hol sterilizálsz – csak akkor veszed ki a befőttesüveget, amikor a „belevaló” is elkészült, így lehetsz a legbiztosabb a higiéniában és a befőzés sikerében.
  4. Mindig legyen a kezed ügyében a tervezettnél több sterilizált üveg – plusz két-három biztosan elég –, hogy véletlenül se vesszen kárba az, amit befőzöl.
  5. Mielőtt légmentesen lezárnád az üvegeket, hagyd őket 10-15 percig állni. 

Klasszikus olasz paradicsomszósz

Hozzávalók 

  • 1 kg paradicsom (normál vagy koktélparadicsom)
  • friss bazsalikom
  • jó minőségű olívaolaj
  • fokhagyma
Elég lesz egy darabig (Fotó: Ulrike Leone / Pixabay)

Elég lesz egy darabig (Fotó: Ulrike LeonePixabay)

Elkészítés

  1. Alaposan mosd meg a paradicsomot, és szabadítsd meg a csumájától. Egy edényben forralj vizet, és kb. 40 másodpercre tedd bele a paradicsomokat, majd szedd őket jéghideg vízbe, így könnyen lehúzhatod a héjukat.
  2. A meghámozott paradicsomot tedd zöldségpasszírozóba (vagy sűrű lyukú szűrőbe) és nyomd át rajta, hogy megkapd a szószalapot.
  3. Ezt öntsd egy nagyobb edénybe, és közepes lángon, fakanállal gyakran kevergetve főzd 20 percig. Adj hozzá egy pici sót – nem baj, ha kevés lesz, később még tudsz korrigálni!
  4. Amikor már csak 5-6 perc van hátra a főzési időből, tegyél néhány friss bazsalikomlevelet a szószba (7-8-nál nem kell több), majd amikor letelt a 20 perc, vedd ki a bazsalikomot, és húzd félre a tűzről a paradicsomszószt.
  5. Egy nagy lábas aljába teríts egy tiszta konyharuhát, és helyezd bele a befőttesüvegeket a szájukkal felfelé. Az üvegek közé is bújtass konyharuhát, hogy ne ütődjenek egymáshoz, amikor a sterilizáláshoz használt víz forrni kezd. 
  6. Önts az üvegekre annyi vizet, hogy 3 cm-rel túlérjen rajtuk, és kezdd el melegíteni. A forrástól számítva 15 perc múlva szedd át tiszta és száraz konyharuhára, hogy egy kicsit kihűljenek, megszáradjanak.
  7. Közben kóstold meg a paradicsomszószt, és ha szükséges, adj hozzá még egy pici sót. 
  8. Merd az üvegekbe a paradicsomszószt, tegyél mindegyikbe egy gerezd meghámozott fokhagymát, önts a tetejére egy kis olívaolajat, végül kerüljön rá 1-2 friss bazsalikomlevél. Csavard rá az üvegekre a tiszta tetőket, és állítsd vissza a sterilizáláshoz használt edénybe – most is válaszd el őket egymástól konyharuhával.
  9.  Töltsd meg annyi vízzel az edényt, hogy ellepje az üvegeket, és közepes lángon forrald fel. Főzd 30 percig, majd húzd félre a tűzről, és hagyd a szószt a vízben szobahőmérsékletűre hűlni. Hűvös helyen kb. 10 hónapig áll el.

Extra tipp: Ha nagyon sok a paradicsom, és haladni szeretnél, felgyorsíthatod a dunsztolást úgy, hogy az utolsó forralás után az üvegeket újságpapírba csomagolva átteszed száraz dunsztba, a paplanok közé, és ott hagyod kihűlni. Így egészen gyorsan felszabadul újra a fazék, és mehet is bele a következő adag üveg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top