nlc.hu
Gasztro

Görögdinnye és paradicsom két jóbarát: nyári leves főzés nélkül

Itt a piros! A világ legegyszerűbb hűsítő levese kánikulára egy meglepő hozzávalóval

Ez a hideg nyári leves nemhogy főzőtudást nem igényel, de tűzhelyet sem. A nyár két piros kincse a főszereplő – egy meglepetésvendéggel.

A nyári levesek fogyasztását kár is időponthoz kötni. A nap bármely szakában jól esnek, és felesleges túlgondolni őket. A hangsúly a friss, ízgazdag, vitamindús terményeken van, és persze a hűsítő hatáson. Ez a leves azért is kéredzkedhet be a nyári kedvenceink közé, mert ilyenkor legízesebb a paradicsom, és a görögdinnye is egy új arcát mutatja meg benne.

A hagyományosan magában, édes gyümölcsként fogyasztott dinnye, ha olyan pezsdítő savakkal találkozik, mint a frissen facsart citromé és a vörösbor- vagy sherryeceté, máris izgalmasabb alapanyag szimpla nyári nassolnivalónál.

Nem uborka: dinnyehéj!

Gazpacho vagy nem gazpacho? – merülhet fel a kérdés a hideg paradicsomos leves alapján. A görögdinnyés gazpacho szintén nyári sláger, de ezúttal nem követjük a spanyol receptet, amibe kenyér, hagyma és kígyóuborka is kerül. Akkor hát mi látható a képen levesbetétként? Nem más, mint a dinnye héja.

Görögdinnyés gazpacho

Görögdinnyés gazpacho / REDA&CO Getty Images

Tudjuk már évezredek óta, hogy nem csak a görögdinnye pirosló húsa, hanem a világoszöld-fehéres széle is ehető (amit most az egyszerűség kedvéért a héjának nevezünk). Érdemes tudni azt is, hogy maga a sötétzöld, kemény héja is ehető. Ezt kandírozni szokták.

A kabakosok, azaz tökfélék (Cucurbitaceae) családjába tartozó növény tehát nem is annyira gyümölcs, mint elsőre gondolnánk, a héja pedig nem éppen hörcsög- vagy lóeledel. Nyaranta jó pár kiló élelmiszer-hulladékkal kevesebbet termelhetünk, ha adunk egy esélyt a héjnak is. A frissítő ízű, savanykásabb (de nem savanyú!) részből pedig készíthetünk télire savanyúságot, lekvárt vagy szirupot is. Most azonban úgy fogyasztjuk, ahogy a természet adta. Nyersen, vitaminjainak és ásványi anyagainak teljében.

Görögdinnyeszelet az asztalon

A görögdinnye valójában a héjától a magjáig fogyasztható / Fotó: by vesi_127, Getty Images

Mire figyeljünk a készítésekor?

  • Akár magkipiszkálósok, akár magpártiak vagyunk, ezúttal magozzuk ki a levesbe kerülő dinnyekockákat, hogy valóban egy selymes, könnyen fogyasztható levest kapjunk.

A leves nagy előnye, hogy akár savanykásabb dinnyét kaptunk, akár már kicsit kásásabb, jó érett, úgy is jól működik a levesben. A zamatos, érett paradicsom helyett viszont ne használjunk sápadt, vízízűt, hiszen a paradicsomnak is érvényesülnie kell benne.

  • Ha nagy teljesítményű géppel dolgozunk, nem szükséges megpucolni a paradicsomokat, szépen le fogja turmixolni a gép. Ha botmixerrel dolgozunk, és nem szeretnénk héjdarabokkal találkozni benne, leforrázhatjuk és meghámozhatjuk előtte a paradicsomokat.
  • A spanyol gazpacho levesnek tartalmat, sűrűséget ad a kenyér. Ebben a levesben nincsen sűrítőanyag, ezért csak óvatosan adagoljunk hozzá vizet, hogy ne egy gyümölcslészerűséget kapjunk.
  • Víz helyett tehetünk bele jégkockát is, ehhez szintén nagy teljesítményű turmixgép szükséges.
Görögdinnye és koktélparadicsom a piacon

Piros x piros / Fotó: Dave G. Houser, Getty Images

Görögdinnyés paradicsomleves (4 főre)

Hozzávalók:

  • 1 kg felkockázott görögdinnye
  • a dinnye megmaradt zöldesfehér része a héj és a piros hús között
  • 25 dkg paradicsom, amilyet csak szeretünk!
  • 2 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • 1 evőkanál frissen csavart citrom leve
  • ízlés szerint só, bors
  • friss bazsalikom
  • annyi víz, amilyen hígra/sűrűre szeretnénk
  • opcionális: 1-2 teáskanál vörösbor- vagy sherryecet
Brutus paradicsom, friss petrezselyem, olívaolaj, görögdinnye, vörösbor

Brutus paradicsomok felkockázva, készül a leves / Fotó: Photo and Co, Getty Images

Elkészítése:

  • Felkockázzuk és kimagozzuk a görögdinnyét.
  • Turmixgépbe tesszük a nagyobb kockákra vágott görögdinnyét, paradicsomot, citromlevet (és ecetet) és az olívaolajat, és elegyítjük az összetevőket.
  • Ha gyorsan fogyasztanánk, kerülhet bele jég is. Jég nélkül egy kis hűtést igényel majd.
  • Apró kockákra vágjuk a dinnye héj melletti, zöldesfehér részét, ami a levesbetét lesz.
  • Ha van friss bazsalikomunk, szórjuk meg vele. Zsenge rozmaringágacskákkal vagy tépett mentalevéllel is érdemes megkóstolni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top