nlc.hu
Szabadidő

A görögdinnye-fogyasztás egészségügyi előnyei

5 ok, amiért egészséges görögdinnyét fogyasztani

A görögdinnye a nyár egyik legnagyobb kedvence. Nem csupán finom és hűsítő, de kifejezetten egészséges is. Soroljuk, mi mindenre van jó hatással a szervezetedben.

1. Hidratál 

A hidratáltság megőrzése fontos a szervezet megfelelő működéséhez. A testhőmérséklet szabályozása, a normál szervműködés, a sejtek tápanyagellátása és az éberség csak néhány a megfelelő hidratáción alapuló testi folyamatok közül. Mivel a görögdinnye 92%-ban vizet tartalmaz, így nagyszerű választás a napi szükséges folyadékbevitel fedezésének egyik forrásaként. Ráadásul a magas víztartalom miatt alacsony kalóriatartalommal rendelkezik, vagyis teljes tömegéhez képest nagyon kevés kalóriát tartalmaz.

2. Értékes tápanyagok

A görögdinnye számos értékes tápanyagot tartalmaz, köztük káliumot, magnéziumot, valamint A- és C-vitamint. 

1 csésze (152 gramm) nyers görögdinnye tápanyagtartalma: 

  • Kalóriatartalom: 46
  • Szénhidrát: 11,5 gramm
  • Rost: 0,6 gramm
  • Cukor: 9,4 gramm
  • Fehérje: 0,9 gramm
  • Zsír: 0,2 gramm
  • A-vitamin: az ajánlott napi érték 5%-a
  • C-vitamin: az ajánlott napi érték 14%-a
  • Kálium: az ajánlott napi érték 4%-a
  • Magnézium: az ajánlott napi érték 4%-a

A görögdinnye emellett bőséges forrása a citrullinnak, vagyis egy olyan aminosavnak, amely javíthatja a teljesítményt fokozott fizikai igénybevételkor például testedzésnél. Ezenkívül antioxidánsokban is gazdag, beleértve a C-vitamint, karotinoidokat, likopint és cucurbitacin E-t. 

Görögdinnye evés

(Fotó: Getty Images)

3. Támogatja a szív egészségének megőrzését

A görögdinnyében található likopin csökkentheti a koleszterinszintet és a vérnyomást és segíthet megelőzni a magas koleszterinszint által okozott oxidatív károsodást is. 

A citrullin növelheti a nitrogén-monoxid szintjét a szervezetben, mely elősegíti az erek kitágulását, ami csökkenti a vérnyomást- 

A szív egészségének megrzéséhez hozzájárulnak továbbá a gyümölcsben megtalálható olyan vitaminok és ásványi anyagok is, mint a magnézium, a kálium, valamint az A-, B6- és C-vitamin. 

4. Segíthet a rák megelőzésében

Számos, a görögdinnyében található növényi vegyület, köztük a likopin és a cucurbitacin E hozzájárulhat egyes ráktíousok megelőzéséhez.

Egyes vizsgálati eredmények szerint a rendszeres likopinbevitel többek között a prosztatarák és a vastagbélrák kialakulásáának kockázatát csikkenti. 

Ezenkívül a cucurbitacin E gátolhatja a daganat növekedését azáltal, hogy elősegíti a rákos sejtek autofágiáját, vagyis azt a folyamatot, amelynek során a szervezet eltávolítja a sérült sejteket. 

5. Egészségesebbé teszi a bőrt

A görögdinnyében található A- és C-vitamin fontos a bőr egészsége szempontjából. A C-vitamin serkenti a kollagén termelődését, mely rugalmassá teszi a bőrt és erősíti a hajat is. Az A-vitamin segíti a bőrsejtek képződését és helyreállítását. 

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top