A szár mindent elárul az érettségről
Ha a dinnye szára még zöld, inkább ne tedd a kosaradba. A valóban érett, természetes módon beérett dinnye szára mindig száraz és enyhén fonnyadt – ez az egyik legbiztosabb jele annak, hogy a gyümölcs a megfelelő időben lett leszedve – írka a Kert és recept.
Előfordulhat, hogy a dinnyét mesterségesen forgatják az érlelés során, hogy gyorsabban beérjen. Az így kezelt daraboknál a szár gyakran csavarodott – ilyeneket szintén érdemes kerülni.
A görögdinnye alakja
Mindig a gömbölyű dinnyét válaszd – ne a puhát, és ne a szabálytalant. A dinnyehéjra is figyelj, legyen sértetlen!

Fotó: Unsplash
A dinnye színe
A csíkos héjú fajtáknál érdemes a színre is figyelni, ugyanis a világosabb csíkoknál megjelenő halvány vajszín az érett állapotot jelzi – olvasható a Nébih oldalán.
Nem mindegy, milyen körülmények között tárolt dinnyét vásárolunk. A görögdinnye frissen a legfinomabb, ezért fontos, hogy betakarítás után mielőbb a vásárlókhoz jusson. Látszólag jól bírja a tárolást, mégsem helyes, amikor kánikulában a tűző napon halomba pakolva árulják a dinnyét, ugyanis, ha túl nagy a kupac, az alul lévő dinnyék megnyomódhatnak, amitől romlásnak indul – írják.
Hallgass a hangjára!
Az egyik legnépszerűbb módszer a kopogtatás. Ha mély, tompa, kongó, üreges hangot hallasz, akkor jó eséllyel egy érett, lédús dinnyét tartasz a kezedben. Ezzel szemben ha a hang túl magas, az arra utalhat, hogy a gyümölcs vagy még éretlen, vagy már túlérett és veszített a frissességéből.
+1 tanács: a sárgadinnye illata sokat elmond
Ha sárgadinnyét vásárolsz, ne félj megszagolni! Minél erősebben és édesebben illatozik, annál érettebb és zamatosabb a gyümölcs. Ebben az esetben tehát az orrodra érdemes hagyatkozni a választás során.