Gasztro

Igazi őszi süti pár perc munkával: sütőtökös-almás muffin

A sütőtök és az alma íze remekül kiegészíti egymást, pár perc munkát kell csak beletenni, és gyakorlatilag elronthatatlan.

Kétségkívül a legjobb része az ősznek, amikor a sütőtök- és az almaszezon találkozik. Olyan, mintha ezt a lédús, zamatos gyümölcsöt és a pazar, édes zöldséget egymásnak teremtették volna. Nem elég hogy egészségesek együtt, de tökéletes ízkombinációt adnak, ha pedig még megbolondítjuk őket egy csipet fahéjjal és gyömbérrel is, az már kész ízorgia.

Sütőtökös-almás muffin (Fotó: iStock)

Ha azt szeretnénk, hogy a muffin igazán ízletes legyen, a legjobb egy kicsit savanykásabb almát választani, mint például az idared, és egy igazán édes, karakteres ízű sütőtököt, mint a nagydobosi. Ha valaki elveszne a különböző sütőtökök útvesztőjében, annak az oldalt található cikkünk útmutatást ad, hogy melyikből a legjobb tököt faragni, és melyikből készül a legfinomabb süti.

Az almás-sütőtökös muffin tehát tökéletes választás, ha az egyre hűvösebb őszi napokon szeretnénk kényeztetni egy kicsit magunkat és az egész családot. Nem kell hozzá mesterszakácsnak lenni, hogy egy ínycsiklandó desszertet varázsoljunk az asztalra, ami akár ideális reggeli is lehet, vagy a gyerekek uzsonnásdobozába is remekül bepakolható, ha még este elkészítjük. Ha pedig melegében szeretnénk behabzsolni, remek hétvégi program a kis kuktákkal közösen elkészíteni az almás-sütőtökös csemegét.

Sütőtökös-almás muffin

Hozzávalók

  • 20 dkg sütőtök
  • 2 alma
  • 20 dkg finomliszt
  • 2 ek. olívaolaj
  • 15 dkg cukor
  • 2 tojás
  • Fél csomag sütőpor
  • 5 dkg mandula
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 0,5 tk. örölt gyömbér
  • 1 csipet só

Elkészítés

  1. A sütőtököt megpucoljuk és felkockázzuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben puhára sütjük. Akár párolhatjuk is, de sokkal finomabb, ha karamellizálódnak a darabkák. Amíg a tök elkészül, addig megpucoljuk és lereszeljük az almákat, majd kicsit kicsavarjuk a levüket. Az így kapott almalé isteni csemege, ki ne öntsük! A megsült sütőtököt kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni, majd egy botmixerrel pürésítjük.
  2. Ezután egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport, a cukrot és a vaníliás cukrot, a sütőport és a fűszereket. A mandulát durvára vágjuk és beleszórjuk a keverékbe. Ezután apránként hozzáadjuk a lereszelt almát, a sütőtökpürét, a tojásokat és az olajat. Az egészet egyenletesen összekeverjük és a muffinformáinkat háromnegyedig megtöltjük az így kapott masszával. Ha szeretnénk kicsit díszíteni a muffinokat, a tetejüket megszórhatjuk manduladarabkákkal, amik ropogósra sülnek majd.  Ezután tegyük a megtöltött formákat 180 fokra előmelegített sütőbe és süssük őket 25-30 percig.
  3. Mikor a muffinok feljöttek a formákban és aranybarna színt kaptak, egy hústűvel ellenőrizzük, hogy a közepük is jól átsült-e. Szúrjuk bele a tűt az egyik muffin közepébe és ha a azt tisztán húzzuk ki a süteményből, biztosak lehetünk benne, hogy kívül-belül elkészült a csemege.
  4. Vegyük ki az illatozó muffinokat a sütőből, és hagyjuk hűlni őket egy kicsit, mert úgy könnyebben kijönnek majd a formából. Tálalás előtt megszórhatjuk őket egy kevés porcukorral, de az igazán édesszájúak vaníliafagyival is megkoronázhatják az almás-sütőtökös muffinokat.

Egyetlen baj van ezzel a sütivel, mégpedig az, hogy mindig villámgyorsan elfogy és igazi függőséget okoz, így jobb ha betárolunk télire pár rekesz almát a pincében, és elteszünk pár üveg sütőtökpürét a spájzban, hogy mikor véget ér a sütőtökszezon, továbbra is bármikor hódolhassunk az új kedvenc desszertünknek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top