Gasztro

A 10 legfinomabb almás étel – nem csak sütik jönnek

Na jó, sütik is, de lesz saláta, zabkása, kompót meg almapüré is.

Megérett az alma, sőt már le is szüretelték. Sajnos idén nem lett valami jó a termés, de jelen pillanatban ez minket semmiben sem akadályoz meg, abban meg a legkevésbé, hogy finomabbnál finomabb ételeket készítsünk belőle.

Almás receptből nincs hiány, most összegyűjtöttük az nlc. sokéves terméséből a tíz legjobbat, hogy neked már csak rá kelljen böknöd a tutira. Meg persze elkészítened, vége a kanapé-főzésnek, irány a konyha, és süssél almás sütit!

Almás crumble  

Avagy morzsasüti. Bemelegítésnek kezdjünk egy végtelenül egyszerű és teljességgel hülyebiztos sütivel! Első ránézésre persze furcsa, hogy az ilyesmit sütinek hívják, hosszú távon viszont eléggé rá lehet függni, mind elkészítői, mind pedig fogyasztói oldalról, mert egyszerű, finom, és tényleg perceket kell csak dolgozni vele. A teendőnk annyi, hogy pillanatok alatt összemorzsoljuk a tésztát, ami néhány egyszerű hozzávalóból áll, majd rászórjuk a darabokra vágott gyümölcsre és összesütjük. Öt perc munka, nagy nyereség. Természetesen körtével, szőlővel meg minden más lédús, szaftos gyümölccsel is működik a recept, mentsétek is el gyorsan!

Almás crumble (Fotó: istock)

Klasszikus almás pite 

Természetesen az almás sütiről elsőre mindenkinek a hagyományos almás pite jut eszébe, ez azonban már egy jóval melósabb édesség, mint a crumble, ennek neki kell állni és némi technikai tudást is igényel. Megijedni persze nem kell, aki egyszer látta az anyukájától, nagymamájától, hogyan kell tepsi méretűre nyújtani a tésztát, az előbb-utóbb meg is tudja csinálni. Hódos Hajni receptje következik, aki szerint az almás lepényt disznózsírral a legjobb készíteni – azt hiszem, ehhez nincs is mit hozzátenni: valóban. Meg persze legyen benne sok-sok fahéj.

Fotó: Pixabay

Spenótsaláta almával, dióval, fetával 

Az almát persze nemcsak sütiként szeretjük, hanem azért is, mert kissé megédesíti, pikánssá teszi a sós ételeket. Ebben a salátában a sós feta és az édes-savanykás alma remekül kiegészíti egymást, a salátaalap pedig bébispenót levelekből áll. Kell még hozzá aszalt vörös áfonya, dió, és bevállalósoknak sült szalonna falatkák, az öntet pedig izgalmas, juharszirupos vinaigrette. Ezzel aztán feltöltheted a vitaminraktárakat a télre!

fotó: istock

Fahéjas sült almakarikák kisebb lelki bánatokra

Igazi gyerekkényeztető finomság elszontyolodás ellen, de persze felnőtteknél is beválik vigaszként kisebb lelki bajokra a fahéjas sült almakarika. Hogy a viharba ne, hiszen van benne cukor, zsír meg alma is! A kicsumázott almákat karikára vágjuk, villámgyorsan kikeverjük a tésztát, belemártjuk, és amíg a forró olajban kisütjük, végighallgatjuk, hogy mi az orrlógatás oka. Mire elkészül az édesség, és nagy egyetértésben mind befaljuk, valószínűleg nyoma sem marad a rosszkedvnek.

Fahéjas sült almakarikák (Fotó: istock)

Isteni karamellás alma egyszerűen 

A világ legnépszerűbb édességei muffinsütőben készülnek, és ez is. Fél almából lesz egy süti, a kész leveles tésztából kiszúrt sütialap alá sok-sok finom karamell kerül, majd a végén az egész a feje tetejére áll.  Ennyiből már látszik, hogy ez az édesség a francia tarte tatin muffinformás változata, ennek megfelelően nagyjából ötmillió kalóriát tartalmaz egy adag, de nem baj, megéri. Ráadásul elkészíteni sem bonyolult, sőt még videó tutorial is van hozzá a link alatt, amit annyival kommentálnék, hogy a forró karamellben párolódó alma kézzel való megfordításától inkább tartózkodjunk, ha vannak a jövőben még terveink az ujjbegyünkkel.

GIF
Karamellás alma

Ananászos almakompót megfázásra

Ha tényleg pillanatok alatt szeretnénk valami édes, finom, melengető dolgot készíteni almából, akkor az almakompót igen jó választás lehet. Ezzel még a nyűgös-torokfájós szeretteink vitorlájából is könnyen kifogjuk a szelet. Nem kell hozzá más, mint néhány alma, egy ananász és némi fűszer, pár perc alatt felfuttatjuk, és már kész is a finom, meleg ital. Másnap, és főleg meleg időben pedig üdítőként is kínálhatjuk, ha előtte jól behűtöttük.

Fahéjas-almás tekercs 

A szuperanyukat többek között onnan lehet megismerni, hogy a gyerek uzsonnásdobozába meglehetős gyakorisággal házi sütemény kerül. A fahéjas-almás tekercs éppen ilyen uzsonnásdobozba való édesség, annál is inkább, mert megfigyelésem szerint mi, magyarok múlhatatlan vonzalommal viseltetünk minden iránt, ami tekercs. Alighanem ez a megboldogult iskoláséveinkből maradt ránk, amikor is ünnepnap volt, amikor kakaós tekercs volt az uzsonna. Persze, a fahéjas-almás tekercs nincs rászorulva, hogy olcsó nosztalgiával tegyünk kívánatossá, anélkül is elég ütős süti, habár a tésztája fagyasztott leveles tésztából van, ennek köszönhetően viszonylag könnyen és fájdalommentesen válhatunk szuperanyuvá általa.

Fahéjas-almás tekercs (Fotó: istock)

Tarte tatin 

Na, és akkor természetesen álljon itt az eredeti tarte tatin receptje is. Azt ugye mondanom sem kell, hogy – mint mindenhez, ami francia – jó nagy adag vaj szükséges, a margarint most inkább felejtsük el. Először összedolgozzuk a tésztát, és amíg a hűtőben pihen, addig elkészítjük a karamellben párolt almaszeleteket. Tésztával a tetején sütjük, majd a végén talpára állítjuk (sok szerencsét hozzá!), közben mindent beborít a csodás, vajas-almás karamell. Nemcsak látványos, de mennyei is, ha jól sikerül. Ha nem, lehet újra próbálkozni.

Tarte Tatin (Fotó: istock)

Almapüré 

Mielőtt azt hinnéd, hogy bébipapiról van szó, szögezzük le, hogy az almapüré egy rendkívül sokoldalúan felhasználható szósz. Adhatjuk sültek mellé (ó, az a csodás édes-sós harmónia!), mártogathatunk bele kekszet, sütit, piskótát, tehetjük joghurtba vagy pillanatok alatt átlényegíthetjük krémlevessé (tetején pirított dióval), és még amit akarsz, ereszd el a fantáziád, ne csak én dolgozzak! Érdemes belőle egyszerre nagyobb adagot készíteni, kidunsztolni és a kamrapolcra tenni. Annyiban különbözik a lekvártól, hogy cukrot csak érintőlegesen tartalmaz, éppen ettől olyan finom és sokoldalú.

almapüré (Fotó: istock)

Sült alma fűszeres zabkásával töltve 

Végére pedig jöjjön egy egészséges édesség, amelyben hozzáadott cukor egyáltalán nincs, az almalétől viszont olyan édes és finom lesz, hogy még az is megszereti a zabkását, akit semmi ilyesmire nem lehetett rávenni azelőtt. Tulajdonképpen tálalás kérdése az egész, ahogy a világ nagy marketingesei mondják, a kivájt alma pedig elég ütős szerviznek tűnik. A mandula, a kardamom és a gyömbér ízének harmóniája szintén ügyesen feledteti, hogy nem is sütit eszünk, hanem zabkását, habár mindenképpen a minőségi fajtából. Jó étvágyat hozzá!

Töltött sült alma (Fotó: istock)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top