nlc.hu
Gasztro

Alma köret recept

Almából készült mennyei köret a húsok mellé – recept

Az alma nemcsak arra való, hogy sütiket süssünk belőle, hanem csodálatos köretnek is lehet tálalni húsok mellé.

Az alma olyan sokoldalú gyümölcs, hogy mindig kell otthon legyen belőle pár kilóval. De nemcsak magában enni, vagy sütiben felhasználni érdemes, hanem próbáld ki köretként húsok mellé is! Csodásan illik a szárnyashúsok mellé, ráadásul pár perc alatt kész van, és kedved szerint fűszerezheted. Mutatjuk, hogyan lesz isteni köret az almából.

A legegyszerűbb köret almából

Hozzávalók:

  • 1 db Granny Smith vagy Gála alma szeletekre vágva
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • egy csipet só és bors

Elkészítése:

Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a vékonyra szeletelt almát (amit persze megszabadítottunk előtte a magházától, de a héját nyugodtan rajta lehet hagyni). Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a kakukkfűvel, és lefedve addig pároljuk, amíg megpuhul.

Készíts köretet az almából!

Csak egy serpenyő és fűszer kell hozzá, hogy köret legyen az almából (Kép: Getty Images)

Ez az alapreceptünk, de nem kell itt megállni, variálhatjuk még többféleképpen is, ahogy a kedvünk tartja. Hoztunk hozzá ötleteket:

Karamellizált hagyma almával – Amikor az almát rádobjuk a vajra, tegyünk hozzá egy fél bögrényi karikákra vágott vöröshagymát is, és szórjuk meg 1 teáskanál barna cukorral.

Tipp

Úgy lesz igazán finom a karamellizált hagymás alma, ha felöntjük negyed pohár fehér borral, és így pároljuk meg. Sertés mellé kitűnő köret.

Alma répával – Az alapreceptben leírtak szerint járunk el, csak az almákkal együtt sárgarépát és fehérrépát is teszünk a serpenyőbe, így kapunk egy teljes értékű, őszi köretet.

Rozmaringos alma krumplival – A kakukkfű helyett ebben az esetben rozmaringot használunk, és kis kockákra vágott krumplit is teszünk a köretbe. Ennél a fajtánál előbb a krumplit tesszük a serpenyőbe, tíz percig sütjük a vajon, csak utána adjuk hozzá az almát és a rozmaringot.

Tipp

Ha még egészségesebb köretet akarunk belőle, akkor édesburgonyával helyettesítjük a krumplit.

Zsálya, cukor, alma – A zsálya méltatlanul hanyagolt fűszer, pedig ha a kakukkfű helyett zsályával fűszerezzük az almát, megszórjuk 1 teáskanál barna cukorral és fél teáskanál fahéjjal is, akkor fantasztikus ízélményben lesz részünk.

Tudtad?

A zsálya nemcsak fűszer, hanem gyógynövény is. Illóolajakban gazdag levelei gyulladásgátló, gomba- és baktériumölő hatásúak. Enyhe izzadásgátló hatása miatt jó ellenszere a klimax tüneteként jelentkező éjszakai verítékezésnek.

via

Mit együnk ősszel?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top