Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Gasztro

Cékla, dió, sütőtök – 6 őszi recept, amit kár lenne kihagyni

Tévedsz, ha azt hiszed, hogy a céklából csak savanyúság készülhet, a dió csak magában rágcsálva finom, és a sütőtök csak sütve jó.

A cékla ősztől egészen tél végéig remek vitamin-, rost- és ásványianyag-forrás. Sok káliumot tartalmaz, ami hozzájárul az izmok és az állóképesség növeléséhez, de vasból és magnéziumból is sokat vehetünk magunkhoz a fogyasztásával. Értékes antioxidánsok, flavonoidok és folsav teszi igazán egészségessé ezt az őszi zöldséget. A cékla levének fogyasztásával szintén magunkhoz vehetjük ezeket a jótékony összetevőket, arra azonban mindenképp érdemes odafigyelni, hogy tiszta, bio céklalé kerüljön a poharunkba! A népi gyógyászatban hatékony vérképzőnek tartották, a modern klinikai vizsgálatok pedig be is bizonyították, hogy a cékla segít a vörösvérsejtek regenerálásában és termelésében. A legtöbben csak savanyúságként fogyasztják, pedig ennél jóval több van benne.

Almás céklasaláta

Almás céklasaláta (Fotó: RitaE/Pixabay)

Hozzávalók

  • 25 dkg puhára főtt cékla
  • 1 nagyobb alma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis pohár joghurt
  • 2-3 ek. tejszín
  • só és bors ízlés szerint

Elkészítés

  1. A reszelő legnagyobb lyukú oldalán reszeld le a céklát és a meghámozott, kimagozott almát, majd alaposan forgasd össze.
  2. A joghurtban keverd el az áttört fokhagymát és add hozzá a lereszelt céklához. Ízlés szerint sózd és borsozd, majd gazdagítsd pár evőkanál tejszínnel.
  3. Pár órára tedd hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek. Sült csirke, kacsa vagy hal mellé mindenképp próbáld ki

Céklahumusz

Hozzávalók

  • 20 dkg puhára főtt cékla
  • 115 g puha csicseriborsó
  • 2 ek. szezámkrém (azaz tahini)
  • 1/2 citrom leve
  • 1 csipet só
  • 1 kk. őrölt kömény
  • 2 ek. olívaolaj

Elkészítés

  1. Vágd kisebb darabokra a céklát, és turmixold össze a többi hozzávalóval. Ha túl sűrűnek találod, adj hozzá még egy kis olívaolajat vagy vizet.
  2. Vendégváró falatkákat vagy gyors harapnivalót is készíthetsz belőle, frissen szelt avokádóval, száraz serpenyőben pirított szezámmaggal vagy csírákkal a tetején.

De jó a dió!

A dió kedvező összetételben tartalmaz fehérjéket, telítetlen zsírokat, szénhidrátot, valamint ásványi sókat és vitaminokat, mégsem örvend akkora népszerűségnek, amekkorát megérdemelne. Magas energia- és kalóriatartalma miatt tökéletes választás a vérszegényeknek, a fokozott szellemi vagy fizikai terhelésnek kitett embereknek, de a kisebbek számára is hasznos, mivel támogatja a gyerekek növekedését és csontfejlődését. Kevesen tudják róla, hogy jó hatással van a hormonháztartásra, növeli a szexuális vágyat – nem véletlenül tekintenek rá afrodiziákumként is. A benne rejlő esszenciális zsírsavak csökkentik a „rossz” koleszterin szintjét a vérben, jótékonyan hatnak a szív- és érrendszerre. A legújabb kutatások szerint rendszeres fogyasztásával csökkenthető az infarktus és az agyvérzés kockázata is. Sajttal, almával, körtével, fügével vagy mézzel szinte észrevétlenül elropogtathatjuk a napi adagunkat, de azoknak, akik vigyáznak a vonalaikra, jobb nem túllépni az egy zárt ökölnyi mennyiséget a dietetikusok szerint. 

Klasszikus Waldorf-saláta

Waldorf-saláta (Fotó: RitaE / Pixabay)

Hozzávalók

  • 1 nagy vagy 2 kisebb fej zeller
  • 2-3 savanykás alma
  • 20 dkg dió
  • 2 ek. citromlé
  • 2 ek. majonéz
  • 2 ek. natúr joghurt
  • só és bors ízlés szerint

Elkészítés

  1. Az almát és a zellert hámozd meg, az alma magházát vágd ki, aztán vágd mindkettőt vékony pálcikákra és locsold meg citromlével, hogy meg ne barnuljon.
  2. Enyhén sózd, borsozd, és keverd össze a joghurttal hígított majonézzel. Alaposan forgasd össze, hogy az öntet szép vékonyan bevonjon minden szál zöldséget.
  3. A diót nagyobb darabokra vágva pirítsd meg száraz serpenyőben, és keverd a kész salátába. Tálalás előtt tedd hűtőbe legalább 2 órára.

Kéksajtos penne dióval és körtével

Penne gorgonzolával és dióval (Fotó: iStock)

Hozzávalók

  • 30 dkg gorgonzola (vagy más kéksajt)
  • 15 szem dió
  • 4 körte
  • 3 dl tejszín
  • 40 dkg penne tészta

Elkészítés

  1. A tésztát lobogó, sós vízben főzd meg a csomagoláson feltüntetett idő alatt. Közben száraz serpenyőben pirítsd meg a diót és tedd félre.
  2. A meghámozott körtét vágd vékony szeletkékre, a serpenyőben olvaszd meg a gorgonzolát, keverd hozzá a tejszínt, forgasd össze, és a végén tedd bele a körteszeleteket.
  3. Öntsd a szószt a tésztára, és jól keverd össze vele, hogy mindenhol bevonja, végül gazdagon szórd meg pirított dióval.

Tök jó, hogy ősz van!

A sütőtöknek nagyon magas a víztartalma (elérheti akár a 92 százalékot is), rendkívül gazdag rostokban, és igazi vitamin, illetve ásványi anyag bomba. Található benne A-, többféle B-,  valamint C-, E-, és K-vitamin, rengeteg káliumot rejt, de bővelkedik foszforban, magnéziumban, szelénben, cinkben, vasban, kalciumban és mangánban, ezért nagyon egészséges, sőt még szépít is! Még két hasznos anyagot rejt magában, amit érdemes külön kiemelni: értékes Omega-3 zsírsavakhoz és béta-karotinhoz is juthatunk a fogyasztásával. Ez utóbbi elősegíti, hogy az A-vitamin beépüljön a szervezetbe, és védi a bőrt a környezeti ártalmaktól, sőt még az öregedést is lassíthatja. Nem csak a testnek kedveskedik értékes összetevőivel, hanem a hangulatunkra is nagyon jó hatást gyakorol, ami lássuk be, a hideg és csapadékos időszakban mindannyiunknak jól jön. Hozzájárul a nyugodt és pihentető alváshoz, így természetes segítő lehet idegesség, lehangoltság, álmatlanság esetén is.

Sütőtökös sós „cappuccino”

Sütőtökös sós “cappuccino” (Fotó: iStock)

Hozzávalók

  • 400 g hámozott sütőtök
  • 200 g burgonya
  • 1/2 l zöldségleves
  • 1 póréhagyma
  • 2 rozmaringág
  • 5 ek. olívaolaj
  • só és bors ízlés szerint

A „tejhabhoz”

  • 160 g krémsajt
  • 250 ml habtejszín
  • 2 ek. mandulaforgács
  • 2 ek. szilvalekvár

Elkészítés

  1. A meghámozott és magjától megszabadított sütőtököt vágd kockákra, mosd meg a burgonyát, hámozd meg, és darabold fel. A póréhagymát is tisztítsd meg, és vékonyan szeleteld fel.
  2. Egy edényben hevítsd fel az olajat, kissé fonnyaszd meg rajta a hagymát, majd add hozzá a sütőtököt és a burgonyát.
  3. Szórd rá a felaprított rozmaringot, párszor keverd át, majd öntsd fel a zöldséglevessel.
  4. Ha a zöldségek megpuhultak, húzd félre a tűzről és hagyd kihűlni. Turmixold össze, majd sóval és borssal ízesítsd.
  5. Ezután készítsd el a „tejhabot”: keverd habosra a krémsajtot és a tejszínt (kóstolás után egy egész pici sót tehetsz hozzá, ha hiányérzeted lenne).
  6. Töltsd poharakba a sütőtökös krémet, kanalazd a tetejére a tejszínes krémsajtot, majd díszítsd egy kevés szilvalekvárral és szórd meg (pirított) mandulaforgáccsal.

Sütőtökös-almás morzsasüti

Sütőtökös-almás crumble (Fotó: iStock)

Hozzávalók

a morzsához

  • 160 g liszt
  • 100 g vaj
  • 100 g nádcukor
  • 1 csipet só
  • 1 csipet szódabikarbóna

a töltelékhez

  • 25 g vaj
  • 800 g hámozott és magjától megszabadított sütőtök
  • 3 alma
  • 60 g nádcukor
  • 5 g fenyőmag vagy mandula
  • 1 kis pohár frissen facsart gyümölcslé (például narancs vagy alma)
  • fahéj ízlés szerint

Elkészítés

  1. Először a tölteléket készítsd el: olvaszd fel a vajat egy edényben, majd add hozzá a kis kockákra vágott sütőtököt és az almát.
  2. Szórd meg a nádcukorral, keverd bele a fenyőmagot vagy a mandulát, öntsd fel a gyümölcslével és fűszerezd fahéjjal.
  3. Amíg a sütőtök és az alma puhul (nem kell teljesen puhára főzni őket), gyors mozdulatokkal gyúrj morzsás tésztát a jéghideg vajból, a szódabikarbónával elkevert lisztből és a cukorból.
  4. Kanalazd egy tálba vagy kivajazott tepsibe a sütőtökös-almás keveréket, majd morzsold a tetejére a vajas tésztát. Tedd 180 fokra előmelegített sütőbe és süsd 45 percig.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top