nlc.hu
Gasztro
Sütőtökkrémleves a csodálatos Martha Stewart konyhájából!

Martha Stewart tucatnyi sütőtökkrémleves receptje közül ez az örök kedvencünk!

Sütőtökkrémleves, ahogy Martha Stewarttól érdemes eltanulnunk!

Martha Stewart sütőtökkrémleves receptje eszünkbe juttatta az október végi-novemberi szezont, amikor a boltokat ellepik a sütőtök-szállítmányok, és felpörögnek a sütőtökös receptek a neten. A kezdeti felbuzdulás aztán alábbhagy, amikor mindenki megfőzte a maga kedvenc krémlevesét, a halloweeni bulira pedig a sütőtökös pitét.

Érdemes pedig az egész téli szezonban porondon tartani ezt a tökfélét. Igazán könnyen kezelhető, hosszan eltartható, és az élelmiszer-ármezőnyben még mindig igen jól szerepel. A téli időszakban 400 forint körül alakul a kilónkénti ára. A megszokott készítési módokon kívül meglepően sokféleképpen felhasználható, a savanyítástól a lekvárfőzésen át (bizony!) igen változatosan elkészíthető, de a közös többszörös talán mégis a sütőtökkrémleves.

Lehet izgalmas a sütőtökkrémleves?

Minden gyakorló házi szakács tudja, hogy a sütőtökkrémleves elkészítése igen egyszerű. Egy-két főzés után azonban könnyen unalmassá válhat a megszokott, édes ízvilág. Érdemes tehát variálni vele. Ősszel mutattunk már egy okos módszert, hogyan terelhetjük más irányba az ízeket, ennek kulcsa a Hokkaido-tök. Ha maradunk azonban a kanadai sütőtöknél, más néven sonkatöknél, úgy is vihetünk bele egy kis extrát.

Martha Stewart oldalán több mint egy tucat sütőtökkrémleves receptet találunk. A megszokott zöldség-krémleveseken kívül mutat baconös és csirkés változatokat is, sőt gyümölccsel is főzi, az almás-sütőtökös verzióban.

Sütőtökkrémleves kókusztejjel és pirítóssal

Sütőtökkrémleves kókusztejjel és pirítóssal / Fotó: ASIFE, Getty Images

Martha Stewart ajánlásával

Martha Stewart így méltatja ezt a receptet: „krémes, de vegán. A konzerv kókusztejtől extra krémes lesz a leves, és mérsékli a gyömbér és a fokhagyma csípősségét. A kanadai sütőtököt a sütőben addig sütjük, amíg megpuhul és enyhén karamellizálódik, ami még jobban kihozza a tök édes ízét. Az egészet néhány újabb csepp kókusztejjel és tökmaggal fejezzük be, ha szeretjük.”

Egy sütőtök általában jóval nagyobb, mint az alább megadott mennyiség. Martha Stewart azt tanácsolja, hogy a magozás után megmaradt részeket takarjuk le nedves papírtörlővel, hogy a tök ne száradjon ki, és tároljuk légmentesen záródó edényben.

A 83 esztendős Martha Stewart 2024 decemberében egy New York-i eseményen

A 83 esztendős Martha Stewart 2024 decemberében egy New York-i eseményen / Fotó: Taylor Hill, Getty Images

Martha Stewart tippje: mentsük meg a tökmagot!

A környezettudatosság és takarékosság jegyében a sztárzsakács arra buzdít, hogy „ne hagyja, hogy a sütőtök magjai kárba vesszenek. Megpiríthatja őket kedvenc fűszereivel. Egészséges, ropogós rágcsálnivaló – egyben remek feltét a sütőtökkrémleveshez is.”

Kezdjük azzal, hogy a magokat néhány percre beáztatjuk egy tál vízbe. Ez segít elválasztani a magokat a belső, szálas és pépes részektől. Töröljük szárazra a magokat egy tiszta konyharuhával vagy papírtörlővel, majd pirítás előtt keverjók össze egy kis olívaolajjal, sóval, borssal és bármilyen fűszerrel, amit szeretünk. Ezek lehetnek a szokásos zöldfűszerek vagy akár „süteményfűszerek” is, amiket mézeskalácshoz használunk például. Így sós-fűszeres vagy édes ropogtatnivalót is készíthetünk.

Martha Stewart tálalási javaslata: „Ez a sütőtökkrémleves szuperkrémes, és tökéletesen alkalmas meleg kenyérrel való mártogatásra. Ehhez kiváló egy darab bagettet, vagy használhatunk puha lapos kenyereket, például pitát vagy indiai naant. Bármilyen saláta is remek párosítás a leveshez. Ez lehet egy egyszerű, könnyű leveles zöldsaláta, vagy tálaljuk valami kiadósabbal, például fodros kellel vagy kelbimbóval készült salátát. Próbáljunk ki hozzá olyan mókás feltéteket, mint a sült zsályalevelek, pirított kókuszreszelék vagy egy csöppnyi barna vaj.”

Sütőtökkrémleves kókusztejjel és pirítóssal

Sütőtökkrémleves kókusztejjel és pirítóssal / Fotó: ASIFE, Getty Images

Gyömbéres-kókusztejes sütőtökkrémleves recept

Hozzávalók:

  • 1,35 kg kanadai sütőtök, más néven sonkatök
  • 8 dl zöldségleves-alaplé – ha nincs: zöldségleves-kocka vagy víz
  • 140 mg sűrű, zsíros kókusztej + a tálaláshoz – kókusztejszínnel még krémesebb
  • 3 evőkanál semleges ízű olaj – Martha Stewart receptjében sáfránymagolaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma – Martha Stewart receptjében 112 g mogyoróhagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál apróra vágott friss gyömbér
  • ¾ teáskanál őrölt koriander
  • 1 evőkanál friss lime leve – citrommal helyettesíthető
  • Ízlés szerint só és frissen őrölt bors – Martha Stewart receptjében kóser só

Elkészítése:

  • Biztosítsunk egy sima felületet, amin dolgozhatunk, hiszen a méretes zöldséget elő kell készítenünk a főzéshez. Mielőtt félbevágjuk a tököt, egy éles késsel vágjuk le a tök mindkét végét, majd állítsuk fel függőlegesen. Így, állítva vágjuk hosszában ketté.
  • Egy nagykanál segítségével távolítsuk el a sütőtök magjait. Ezek önmagukban nem ehetők, de tegyük el őket egy későbbi nassolásra.
  • Zöldséghámozóval távolítsuk el a sütőtök héját, és vágjuk fel nagyobb darabokra a megadott mennyiséget.
  • Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és locsoljuk meg olívaolajjal a sütőtök-darabokat. Sózzuk, borsozzuk.
    200 fokra előmelegített sütőben süssük puhára. Nem baj, ha kívül már enyhén megfeketedik, közben karamellizálódni fog a cukortartalma. A zöldség textúrájától függően legalább 45 percig süssük 200 fokon, de lehet, hogy még egy kis idő, akár 50-55 perc is szükséges lesz ahhoz, hogy ne maradjon nyers belül. Az ízek koncentrációjához és a Maillard-reakció kiváltásához szükséges a sütés. Bár idő- és munkaigényesebb így főzni a levesr, sokkal intenzívebb ízek érhetők el így.
  • Hagyjuk hűlni körülbelül 15 percig. Ez idő alatt készítsük elő a többi zöldséget és a levest!
  • Hámozzuk meg, és vágjuk fel apróra a hagymákat, a gyömbért csak hámozzuk.
  • Egy fazékban hevítsünk 2 evőkanál olajat közepes hőmérsékleten. Adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát, fűszerezzük sóval és borssal, és dinszteljük, míg a hagyma megpuhul és áttetszővé válik, kb. 6-8 percig.
  • Ezután reszeljük rá a friss gyömbért (ennek híján tehetünk bele őrölt, szárított gyömbért) és a koriandert. Kb. 2 percig főzzük a hagymákon, míg igazán illatos nem lesz.
  • Adjuk hozzá az alaplevet, még 2,5 deci vizet, a kókusztejet és 1 teáskanál sót. Ha nem áll rendelkezésünkre alaplé, akkor helyette 8 deci vizet és esetleg zöldségkockát tegyünk bele. Lehetőleg natúr terméket, nátrium-glutamát nélkül.
  • A kihűlt tök jöhet a fazékba, forraljuk össze a hozzávalókat, majd vegyük vissza a hőfokot alacsony-közepesre, és néhányszor átkeverve főzzük 30 percig.
  • Hagyjuk 5 percig hűlni. A tálaláshoz az instrukciók feljebb olvashatók!

Forrás

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top