nlc.hu
Gasztro

5 tipp, ha túl édes a sütőtökkrémleves

Neked is túl édes a sütőtökkrémleves? Így teheted izgalmasabbá!

Ha biztosra akarsz menni, akár az alábbi összes tippet bevetheted a siker érdekében.

Állítólag a pumpkin spice latte, sokunk számára azonban sokkal inkább egy színes és sűrű sütőtökkrémleves a bizonyíték arra, hogy visszavonhatatlanul itt az ősz. De egy kérdés talán már sokunkban felmerült: rendben van, ha szinte desszertszerűen édes?

A megrögzött és eltántoríthatatlan édesszájúak lapozzanak is tovább! Akik a leveseket, főzelékeket is több kanál cukorral eszik, bizonyára nem akadnak fent az édes krémleveseken sem. Sokunkban azonban felmerült már a kérdés, hogy mivel lehet egy kicsit játékosabbá, izgalmasabbá tenni egy meglehetősen édes zöldséglevest?

A sütőtökkrémlevesbe márpedig nem kell cukrot kanalaznunk, önmagában is édes. Számos recept mézet is ír bele, úgy végképp édességszerűen gejl lesz sokunk számára. Mondjunk le erről a levesről, vagy tegyük el a főétel utánra? Dehogy. Bevált tippek következnek a sütőtökkrémlevesünk ízvilágának kiegyenlítésére.

1. Az alaplé nem csak úri huncutság

Melyikünkkel ne esett volna már meg, hogy a mindennapi sietségben készülő ételek receptjében felsóhajtottunk a húslevesalaplé olvasásakor? A felkészült versenyzőknek lefagyasztva és kiporciózva vár az ízes, mély sárga alaplé a mélyhűtőben – mindenki másnak maradnak a komfortmegoldások. Ma már nátrium-glutamát nélkül is elérhetők kockák, porok, folyékony szárítottzöldség-kivonatok, amelyekkel gyorsan felfőzhetünk alaplevet valódi húsleves- vagy zöldségleves-főzés nélkül.

Habár valljuk be, a legtöbben ilyenkor még egyszerűbb megoldáshoz folyamodunk, és egyszerűen csak sós vízzel öntjük fel az ételt.

A sütőtökkrémleves esetében fontos befolyásoló a természetes ízfokozóként működő alaplé. Sokszínűbb alapízt ad neki, a húsleves aromái pedig a másik irányba billentik az összhangzattant.

Sütőtökkrémleves

Az alaplé a barátunk / Fotó: Katie Rosario, Unsplash.com

2. Savas plusz, de csak cseppenként, mert elronthatja

Logikus lépés az édes ízt savas hozzávalóval kompenzálni. Ez lehet fehérborecet vagy frissen facsart citrom leve is, ennél harsányabb, erősebb ízű ecetet nem javaslunk, hogy ne ölje meg a sütőtök aromáit. Lényeges továbbá, hogy csak igen kis mennyiségben, akár cseppenként adagoljuk a levesbe. Ha megszalad, bántó tud lenni az egyszerre töményen édesen savanyú ízvilág.

3. Sok lesz együtt a sütőtök, sárgarépa, póréhagyma, esetleg a kókusztej is

Sok recept kering kézről kézre, amiben túlburjánoznak az édes komponensek. Ha sütőtök, sárgarépa, póréhagyma, esetleg a szintén édes kókusztej is egy receptben, mézédes lesz a levesünk. Naná, ha még méz is!

Játszhatunk a hozzávalókkal. Érdemes tudni, hogy minél öregebb egy vöröshagyma, annál erősebb ízű, míg a póréhagyma lágy, enyhén édeskés. A sárgarépa szintén édesít, gondoljunk csak a húslevesre, amibe túl sok sárgarépát tettünk. A kókusztej szintén önmagában is édesebb, mint a tejszín. A joghurt azonban savanykás, tehát jól kiegyenlíthetjük vele a sütőtök édességét. Ezzel el is érkeztünk a következő ponthoz.

Sütőtökkrémleves

A ricotta vagy kecskesajt is mentő ötlet / Fotó: Cala, Unsplash.com

4. Komplex sós hozzávaló

Azért fogalmazunk így, mert simán a sózás a mi tapasztalataink szerint nem működik. Segít azonban, ha egy összetettebb ízű alapanyaggal dúsítjuk a levest, ilyen például néhány savanyított tejtermék, mint a natúr joghurt, ricotta, feta vagy kecskesajt. Ezek ugye nem csak simán sósak, hanem összetett ízvilágúak.

A csípős fűszerek azonban becsapósak, mert bár csavarnak egyet az édes ízen, valójában fel is erősítik azt. A sütőtökkrémlevesnek jól áll a chili, de minden játékossága ellenére édes marad.

Ugyanígy a sós olajos magvakkal is visszabillenthetjük az édes ízt. Ezek általában pörkölt sós termékek is, így a pörköléssel is plusz aromák kerülnek bele. A sós mogyoró, sós pisztácia, sós mandula vagy tökmag zseniális pluszt jelentenek a sütőtökkrémlevesekben.

Sütőtökkrémleves

Joghurttal, friss zöldfűszerekkel, frissen őrölt tarka borssal / Fotó: Monika Grabkowska, Unsplash.com

5. Friss zöldfűszerek, nem megfőzve

Önmagában a zöldfűszerekkel nem fogjuk kevésbé édessé tenni a levest, de az előző tippek némelyikével vagy összességével igen. Lényeges, hogy ne használjunk szárított fűszereket, és a friss zöldeket ne főzzük el a levesben, mert el fogják veszíteni a friss ízüket. A zsenge kakukkfű, tárkony, rozmaring mind remek ízesítői.

Jó kísérletezést!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top