nlc.hu
Gasztro

Krémes sütőtökkrémleves recept

Sütőtökkrémleves, ami nagyon krémes, tejszínes

Olcsó, kiadós, ráadásul finom és egészséges alapanyag a sütőtök. Ezúttal egy nagyon krémes, tejszínes sütőtökkrémleves receptet mutatunk.

A sütőtök egy hálás alapanyag, amit sokféleképp használhatunk fel a konyhában, hiszen izgalmas, laktató és nem mellesleg finom ételeket varázsolhatunk belőle. Kiváló önmagában, süteményekben is, de isteni krémleves is készülhet sütőtökből.

Szuper krémes, egészséges sütőtökkrémleves

Isteni sütőtökkrémleves

Könnyedén, gyorsan valami finomat? Sütőtökkrémleves! (Fotó: Getty)

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma, durván apróra vágva
  • 2 fokhagymagerezd, durván apróra vágva
  • 600 g sütőtök, hámozva, apróra vágva
  • 1 burgonya, apróra vágva
  • 2 sárgarépa apróra vágva
  • 1 póréhagyma (csak fehér rész) apróra vágva
  • 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 3 csésze (750 ml) alaplé
  • 1/2 csésze (125 ml) tejszín
  • 1 evőkanál tökmag

Tipp: Tálaljuk apróra vágott petrezselyemmel, snidlinggel, pirított mogyoróval, szezámolajjal vagy reszelt gyömbérrel, így még finomabb ízvilágot kaphatunk.

Elkészítés:

1. Melegítsünk olajat egy nagy serpenyőben, közepes lángon. Adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és 2-3 percig főzzük puhára. Ezután következzen a fokhagyma, illetve a zöldségek, majd a szerecsendió is. Adjuk hozzá alaplét és 2 csésze (500 ml) vizet, majd forraljuk fel. Miután felforrt, vegyük vissza kis lángra a levesünk, fedjük le, és főzzük így további 25 percig, vagy amíg a zöldségek megpuhulnak. Hagyjuk egy kicsit hűlni.

2. Miután a levesünk nem túl forró, turmixoljuk össze az alapanyagokat, majd alacsony lángon keverjük hozzá a tejszínt, és fűszerezzük. Kész is vagyunk.

Többé nincs titok, így lesz igazán krémes a sütőtökleves:

  • Célszerű a turmixoláskor egy kevés olajat adni a tökhúshoz, ami nem nehezíti el a levesünket, ellenben nagyon kellemes krémes leves születik belőle.
  • Ha tej helyett tejszínnel dolgozunk, egy extra krémes, sűrű és isteni finom sütőtökrémlevest kaphatunk.
  • A tejszínnel vagy növényi tejjel való krémesítés esetében dolgozzuk el alaposan botmixerrel az alapanyagokat. A tejszínen kívül kitűnő választás még a mascarpone.
Gyorsan valami finomat: sütőtökkrémleves

A sütőtökben rengeteg vitamin található (Fotó: Getty Images)

A sütőtöknek rengeteg jó hatása van a szervezetünkre, így ha nem is rajongunk érte, egy próbát megér a kóstolás:

  • A sütőtök 90 százaléka víz, úgyhogy a fogyókúrázók is lelkiismeret-furdalás nélkül fogyaszthatják. Ráadásul a húsa és magja mellett még a virága is ehető.
  • A sütőtök gazdag A-, B1-, B2-, B3-, B6-, C-, E-vitaminban, folsavban és pantoténsavban.
  • Gyógyír az emésztési bajokra, segíti a máj munkáját, és a szívproblémák megelőzésében is hatékonyan használható.

Krémlevesek:

(Nyitókép: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top