Gasztro

Finom, egészséges és kiadós: édesburgonya-krémleves vörös lencsével

Az édesburgonya tele van antioxidánsokkal, szóval még az öregedést is lassíthatod, ha gyakran fogyasztod.

Szívügyem, hogy minél több zöldség és gyümölcs kerüljön a tányérunkra itthon, ennek ellenére folyamatosan hiányérzetem van, és keresem azokat a recepteket, amikkel szinte észrevétlenül lehet zöldséggel etetni a család férfi tagjait, akik szerint egyébként kiváló zöldségforrásnak tekinthető a sült krumpli. Egy idő után rájöttem, hogy ha nem részletezem, mi minden került egy-egy fogásba, zokszó nélkül megeszik, így vált nagy kedvenccé nálunk az édesburgonya-krémleves, ami nem biztos, hogy osztatlan sikert aratott volna, ha áradozom róla, mennyi értékes anyagot és rostot vesznek épp magukhoz. Ugyanez volt a helyzet a répatortával, a cukkinivel felturbózott brownie-val és a céklás csokitortával – amíg nem derült ki, mi rejlik a tésztában, addig grimaszolás nélkül ették. 

Ha előre beharangoztam volna, hogy ebben a levesben édesburgonya és vörös lencse is található, nem biztos, hogy népszerű lettem volna: ezt a titkot csak evés közben fedtem fel, addigra pedig már senkinek nem volt ellenére, hogy ebből a kissé amorf gumóból készült az ebéd.  

Az édesburgonya vagy más néven batáta itthon is kapható az üzletekben, ősszel és télen pedig a piacon is találkozhatunk vele. Ha friss, akkor a héja feszes és sima, de jó, ha tudod, hogy csak néhány napig tárolható, méghozzá száraz, hűvös helyen, de nem hűtőben, mert a 10 °C alatt lezajló kémiai változások hatására keserűvé válhat. Meghámozhatod, de elég az is, ha csak vizesen ledörzsölöd, lekaparod a héját. Mivel levegőn hamar oxidálódik, hámozás és szeletelés után felhasználásig érdemes egy tál vízben tartani. Emiatt sokan inkább héjában sütik, pedig készülhet belőle leves, burgonyapüré, bundázott batáta vagy házi chips, ami jóval egészségesebb a boltinál.

Édesburgonya-krémleves vörös lencsével (Fotó: Chuttersnap / Pixabay)

A nyers édesburgonya fehérje- és zsírtartalma rendkívül alacsony, vitaminokban és ásványi anyagokban viszont kifejezetten gazdag. Még az értékes béta-karotinból is több van benne, mint a sárgarépában! Sok C-vitamint, B5- és B6-vitamint, valamint E-vitamint vehetsz magadhoz, ha édesburgonyát fogyasztasz, az ásványi anyagok közül pedig kálium, kalcium, mangán, nátrium, foszfor, szelén, cink, vas, réz és magnézium található benne. A batáta erőteljes antioxidáns, így semlegesíti a sejtek öregedéséért felelős szabad gyököket, és jó pár komoly betegség megelőzéséhez is hozzájárul. Az ízvilágában a sütőtökhöz hasonló édesburgonya rostban is nagyon gazdag, ami különösen jót tesz az emésztésnek.

Édesburgonya-krémleves répával és vörös lencsével

Hozzávalók

  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 nagyobbra nőtt édesburgonya
  • 4 sárgarépa
  • 2-3 ág friss kakukkfű (lehet szárított is)
  • 250 g vörös lencse
  • 1 liter víz
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 csipet őrölt kömény
  • 1 csipet kurkuma

Elkészítés

  1. Aprítsd fel a hagymát, majd egy edényben hevítsd fel az olajat, és párold benne üvegesre a hagymát.
  2. Add hozzá a kockákra vágott édesburgonyát, a felszelt répát és a kakukkfüvet, és forgasd jól össze. 
  3. Ezután jöhet hozzá a leöblített lencse, a só és a bors, azután a víz. Fedd le, és főzd 25-30 percig, hogy a zöldségek megpuhuljanak.
  4. Ha ez megvan, fűszerezd őrölt köménnyel és kurkumával, halászd ki a kakukkfűágat, és botmixerrel pürésítsd a levest. 
  5. Kóstold meg, ha szükséges, ízesítsd kedved szerint, s ha túl sűrű lenne, önts még hozzá egy kis vizet.

+1 tipp

Remekül passzol az édesburgonyához és a vörös lencséhez a kókusztejszín – a boltokban többnyire kókuszkrém néven található –, és a leves krémes állagának is jót tesz. Tálalás után pöttyözheted ezzel a levest, és megszórhatod frissen aprított petrezselyemmel is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top