nlc.hu
Életmód

Olcsó pumpkin spice latte recept

Ne higgyetek a neten keringő pumpkin spice latte recepteknek, mutatjuk a tökéletes arányokat!

Világszerte sokakat izgat a kultikus a pumpkin spice latte fűszerkeveréke, el is hoztunk egy kipróbált receptet hozzá. Így sokkal olcsóbb lesz a Starbucksból világkarriert befutott, sütőtökös pite ízesítésű tejes kávé, és a következő fél évben bármikor melegedhetünk mellette.

A mi fülünkben is idegenül cseng a pumpkin spice latte név, de így terjedt el itthon, a Starbucks kávézólánc hathatós marketingjének köszönhetően is. Tény, hogy hangzatosabb is angolul, mint magyarul, ami így hangozna: fűszeres sütőtökös tejes kávé.

A lelkét a sütőtökös fűszerkeverék adja, plusz egy titkos plusz, amitől kiegyensúlyozott, mégis izgalmas lesz az ízmixtúra. Kipróbáltunk több internetes receptet, és a legtöbbjük nem működött. A túl sok gyömbér vagy szegfűszeg „kilóg” az összképből, akár csípőssé is teheti. Az alábbi arányokkal lett a legtökéletesebb.

Mit keres a sütőtök a kávénkban?

A sütőtök egészen Kolumbuszig ismeretlen csemege volt Európában – a pumpkin spice latte pedig néhány évvel ezelőttig itthon. Amerikában óriási kultusz övezi a sütőtököt, és kijelenthetjük, hogy az Egyesült Államokból érkező gasztrotrendek közül ez az egyik legegészségesebb. A Coca-Cola, pillecukor és XXL burgerek hazájából érkezett a sütőtök sokoldalú felhasználásának divatja is a köretként kínált pürétől a sütőtökös pitéig. Egy édesség a sütőből, amiben rendhagyó módon egy zöldség a főszereplő.

Pumpkin spice latte

Kekszet mártogatni bele is ér / Fotó: Mizina, Getty Images

Apropó, pite. A pumpkin spice latte tulajdonképpen sütőtökös pite ízű forró ital, gazdag, télies fűszerekkel, lágy tejhabbal vagy tejszínhabbal a tetején. Kétségtelenül az amerikai kávézólánc, a Starbucks futtatta be világszerte, mára az ősz egyik biztos jele, ha megjelenik a trendi csajok kezében.

Az ára 1700-1800 forintnál indul, ha nagyobb méretben kérjük, 2000-2100 forint is lehet,

az olyan extra kívánságokkal, mint a kókusz-, mandula- vagy zabtej további pár száz forinttal nő az ára. A menő kávézókban persze az életérzést is megvesszük, és az ott töltött időt is, tehát ilyen módon nem lehet összehasonlítani az otthoni készítéssel.

A pumpkin spice latte valójában nem drága, a presszókávén, a tejen és egyetlen kanál sütőtökpürén kívül a fűszerek alkotják csak.

nlc. tipp

Keverj össze egy dobozka pumpkin spice fűszerkeveréket, és ízesíts vele sütőtökös pitét, muffint, kekszet, zabkását, reggeli granolát és sütőtökös energiagolyókat.

Pumpkin spice latte

Karamellöntettel / Fotó: rez-art, Getty Images

A házi pumpkin spice latte receptje

Hozzávalók a lattéhoz:

  • 1 vagy 2 adag eszpresszó
  • 2,5 dl tej (vagy növényi tej)
  • 1 evőkanál sütőtökpüré
  • ½ kiskanál vaníliakivonat
  • 1 csipet só
  • Ízlés szerinti édesítés: méz, juharszirup, barnacukor, cukorpótló stb.

Hozzávalók a pumpkin spice fűszerkeverékhez:

  • 2 csapott evőkanál őrölt fahéj
  • ½ teáskanál őrölt gyömbér
  • ½ teáskanál őrölt szerecsendió
  • ⅛ teáskanál őrölt szegfűszeg
  • + 1 csipet feketebors
Sütőtökpüré, botmixer, sütőtök

A püré legyen natúr, ne fűszerezzük / Fotó: Tatiana Foxy, Getty Images

Elkészítés:

  • A fűszerkeverékhez elegyítsük a hozzávalókat, és zárjuk le egy fémdobozban vagy tároljuk fénytől elzárt helyen befőttesüvegben.
  • Készítsünk egy vagy két eszpresszót, attól függően, milyen erős kávét szeretnénk.
  • Natúr sütőtökpürét árusítanak is, de egyszerűen elkészíthetjük otthon. Tegyünk be egy cikkely sütőtököt a sütőbe, süssük puhára, majd botmixerrel pürésítsük. Ha igényel minimális vizet, adjunk hozzá azt is, de ne fűszerezzük.
  • Keverjük fel a kávét a sütőtökpürével, a mézzel vagy más édesítővel, és adjunk hozzá fél teáskanálnyit a fűszerkeverékből, a csipet sót és a vaníliakivonatot.
  • A tejet melegítsük fel, majd készítsünk tejhabot, és öntsük a kávé tetejére. Tejszínhab és ízesített szirup is kerülhet a tetejére.

Így készíthetünk otthon tejhabot a kávénkra!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top