nlc.hu
Aktuális

Tejhab nélkül nincs igazi cappuccino vagy latte, így készítsd el otthon!

Tejhabosítás a fapadostól a komfortosig: így csinálj isteni, krémes kávét otthon!

Valaki szereti egy eszpresszó „shottal" indítani a napot. Egy kicsit olyan ez, mint vekkerre felriadni korareggel. Egy fokokkal kellemesebb egy habos, tejes kávé napindítónak: ott van benne a koffeinadag, a habos tejjel viszont sokkal kényeztetőbb. De hogyan készíthetünk a kávézókból ismert habot otthon?

Olyan felhőszerű, de tartós tejhabot, mint a profi baristák, a kávégép gőzölő-habosító funkciójával fogunk tudni legkönnyebben készíteni. Ha viszont nincs megfelelő gépünk ehhez, rendelkezésünkre állnak otthoni megoldások is, amikkel szintén kísérletezhetünk. Latte art művészkedésre alkalmas, „szilárd” tejhabra ne számítsunk gépi gőzölő funkció nélkül, de egy krémesen habos kávét enélkül is elkészíthetünk.

Mire lesz szükségünk a tejhabkészítéshez? Egy néhány deciliteres űrtartalmú csőrös fémkancsóra, amit csak egyharmadáig, legfeljebb feléig töltsünk tejjel, hiszen a habosítás hatására meg fog növekedni a tej térfogata.

Egy tökéletes trükk

Ha nem szeretnénk hőmérővel ellenőrizni a tej hőmérsékletét, bízzuk a kezünkre. Ha a fémkancsó még kellemes melegérzetet ad a kezünknek, nem hevítettük túl a tejet. 70 Celsius fok fölé már nem szabad melegíteni.

Kávé tejhabbal

Nem lehet a kezünknek kellemetlenül forró a fémkancsó / Fotó: De’Longhi

Milyen az ideális tejhab?

Ez esetben csak részben érvényesül a főzésben oly sokszor irányadó szempont, hogy minél zsírosabb tejjel dolgozzunk. A habképzésben inkább a tej magas fehérjetartalma számít, hiszen a fehérjeszerkezet változik meg a metódus során. Minél magasabb a fehérjetartalma, annál tartósabb és szebb lesz a tejhabunk. Soványabb, 1,5%-os zsírtartalmú tejből is készíthetünk tejhabot; a porból készült, illetve UHT-tejek alkalmasak viszont a legkevésbé a tejhabosításra.

Gőzölgő latte üvegpohárban

Gőzölgő latte / Fotó: De’Longhi

Az ideális tejhab nem buborékos, hanem krémes állagú, szaknyelven apró habszemcséknek kell képződnie. A habosító eszközünkkel levegőt viszünk a tejbe, de nem szabad légbuborékoknak ellepnie a tejet. Egységes, krémes textúrát kell kapnunk, amelyben nem rétegződik külön a krémes és a buborékos „csík”.

A tejhab nem csak a látványról szól!

A habosítás során a meleg, de nem forrásban levő tejben, 40 Celsius fok felett kicsapódnak a tejfehérjék, megváltozik a tej szerkezete és az íze is. Próbáljuk csak ki!

Ha nincs más, elő a habverőt

Régiiskolás megoldás, nem túlságosan maradandó tejhabbal, de ha nincsen profi presszógépünk gőzkarral, habosíthatunk így is. Kelleni fog hozzá türelem és egy kis izommunka, de nem lehetetlen.

Mikrós + befőttes üveges lifehack

Egy barista nyilván keresztet vetne e módszer láttán, de a mikrós trükk is működőképes. Egy zárható fedelű üvegben fedő nélkül melegítsük fel mikrohullámú sütőben a tejet. Nem kell tűzforrónak lennie. Csavarjuk rá a tetejét, és kézzel addig rázzuk, míg tejhabot nem kapunk.

Otthoni kávéfőzőgéppel készített latte

Ha profi otthoni gépre bízzuk / Fotó: De’Longhi

A pumpálós kézi tejhabosító

Ezt a kis szűrőbetétes alkalmatosságot tűzhelyre tehetjük, és ebben melegíthetjük a tejet. Ha elértük a maxiumum 70 Celsius fokos hőt, húzzuk le a tűzhelyről vagy indukciós lapról, és egyik kezünkkel támasszuk meg a kis edényt, a másikkal fentről pumpáljuk a habosítót. Látni fogjuk, ha elkészült a tejhab.

Elemes tejhabosító

Két AA-s elem és beindul a kis kéziszerszám, aminek a forgófeje alkalmas tejhabosításra. Néhány ezer forintért már kapható, és a méreteihez képest meglepően erős kis motor van benne. Mozgassuk át teljesen a tejet a kis eszközzel, míg kipukkannak a kis buborékok, és krémes állagot kapunk. Turmixok és koktélok készítéséhez is bevethető.

A home made módszerek között szerepel a tej felturmixolása is, de ez nem éppen a legpraktikusabb módszer mindössze egy-két deciliter tej habosítására.

A legtutibb megoldás a kávégépünk gőzkarjával való habosítás vagy a profi tejhabosító készülék, amikkel akár a nehezebben kezelhető növényi „tejekből” is készíthetünk tejhabot.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top