Gasztro

Isteni finom krémlevesek késő őszi napokra

A krémlevesek soha nem mennek ki a divatból. Nyáron friss gyümölcsökből, az őszi-téli szezonban pedig zöldségekből készítjük őket

Joghurtos-narancsos édesburgonya-krémleves

kremleves, osz

Hozzávalók 2-3 adaghoz: 

  • 1 tk. só
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • pár csipet bors
  • 1 ek. vaj
  • 1 ek. olívaolaj
  • ízlés szerint (friss) koriander
  • fél narancs
  • 2 cm reszelt gyömbér
  • 1 dl natúr joghurt
  • 7 dl alaplé
  • fél kk. őrölt római kömény
  • ízlés szerint csilipor
  • 1 ek. pisztácia
  • 60 dkg édesburgonya

Elkészítés:

A finomra aprított hagymát a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén üvegesre dinszteled, finoman sózod. Ráreszeled a fokhagymát és a gyömbért, fűszerezed a köménnyel, ráborítod a burgonyát majd 1-2 percig kevergetve tovább pirítod. Hozzáöntöd az alaplevet, sózod, borsozod majd fedő alatt 12-14 perc alatt puhára főzöd. Ezalatt megpirítod a pisztáciát vagy bármilyen más magot, és durvára aprítod. A megfőtt levesalapot botmixerrel pürésíted, majd a narancs levével, reszelt héjával és a kikevert joghurttal dúsítod. Forralásig melegíted, ha kell, sózod, borsozod, és friss korianderrel, pirított magvakkal tálalod.

Sütőtök krémleves

kremleves, osz

Hozzávalók:

  • 1 nagy sütőtök
  • 1 liter húslevesalap (leveskockából is készülhet)
  • 2,5 dl kókusztej
  • 2,5 dl víz
  • 2 ek. vaj
  • 1 ek. olívaolaj
  • 2 szál zöldhagyma
  • 1/2 mk. szerecsendió
  • csipetnyi bors
  • ízlés szerint kakukkfű
  • ízlés szerint só

Elkészítés:

A sütőtököt vágd fel, pucold meg, távolítsd el a magját. Kockázd fel, ízlés szerint sózd, borsozd, locsold meg az olvasztott vajjal, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezve 200 fokon süsd puhára. Kb. 20-25 perc. Ha sütőtökben tálalod a levest, akkor a kerek sütőtökök tetejét vágd le ujjnyi vastagon, kapard ki a magokat, mosd meg kívül-belül, és ezeket is tedd a sütőbe.

Közben a letisztított zöldhagymát vékonyan karikázd fel, főzőedényben az olívaolajon 5-6 perc alatt fonnyaszd meg. Húzd félre az edényt.

A megsült sütőtököt pürésítsd robotgép segítségével úgy, hogy hozzákevered a leves negyedét. Öntsd a sütőtökpürét az ismét fölforrósított hagymára, keverd hozzá a kakukkfüvet, a maradék levest, a vizet és a kókusztejet. A forrástól számítva 10-15 percig főzd a levest – kizárólag lassú tűzön. Gyakran kevergesd meg. A főzési idő letelte előtt add a sütőtökkrémleveshez a szerecsendiót is.

Az elkészült különlegesen finom sütőtökkrémlevest forrón tálald, tányérba vagy a megsült sütőtökbe szedve.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top