nlc.hu
Gasztro

Almafajták sütéshez főzéshez

Mi kerüljön a pitébe, és melyikből készüljön a kompót? Így használd a különböző almákat

Rengeteg fajta almát lehet kapni, de nem árt tudni, melyiket mire érdemes felhasználni. Ami frissen fogyasztva isteni, nem biztos, pitében is beválik. Almaválasztási kisokos.

Lehet piros, sárga vagy zöld, édes vagy savanykás, az alma minden formájában nagy kedvenc. Sokáig eltartható, ezért nyersen fogyasztva télen fontos vitaminforrás, de egész évben ideális gyümölcs.

Az alma nagyon sokféleképpen felhasználható, isteni sütemények, saláták, kompótok készülhetnek belőle. Több ezer almafajta létezik a világon, nálunk is több tucatnyi kapható. De melyik fajta alma mire való? Nem mindegy melyiket választjuk, ha pitét sütünk, kompótot vagy szószt készítünk.

1. Gála

Gála alma

Az egyik legnépszerűbb almafajta a Gála – pontosabban Gala – Új-Zélandról származik, vele találkozunk a leggyakrabban a boltokban és piacokon. Piros és sárga színekben pompázik, édes, ropogós, kemény húsú és lédús. Önmagában is finom, de sütéshez és főzéshez is alkalmas. Pitét viszont ne ebből készíts, ahhoz túl vizes és kásás.

2. Idared

Idared alma

(Fotó: Wikipedia)

Nagy és piros megjelenésével a mesebeli almákra emlékeztet. Egyesült Államokban nemesítették 1943-ban. Mérsékelten viaszos héja van, húsa lédús, lassan puhuló, de nyomódásra érzékeny. Nem túl édes, nem túl savanyú, ő képviseli az arany középutat az almák között. Rendkívül sokoldalúan felhasználható, főzéshez, pitékhez, szószokhoz, kompótokhoz, de almalének is kiváló.

3. Jonagold

Jonagold alma

Két almafajta, a Golden delicious és a Jonatán keresztezéséből született, és a 70-es évektől kezdve nagyon népszerű Európában. Nagy és élénk pirosas-sárgás, jellegzetes illatú, íze harmonikus, savanykás, édes-fűszeres, húsa lédús. Kiváló alapanyag sütéshez-főzéshez, de tehetjük salátákba, desszertekbe, szószokba, és sajtok mellé is felszolgálhatjuk.

4. Granny Smith

Granny Smith alma

Ha zöldalmáról beszélünk, valószínűleg mindenki a Granny Smithre gondol. 1868-ban fedezte fel Mary Ann Smith Ausztráliában, róla kapta a nevét. Kemény, roppanós, savanykás ízű alma, héja nem túl vastag, viaszos. Szinte mindenre alkalmas: savanykás ízével kiváló szomjoltó a tikkasztó nyári napokon, de turmixokba, salátákba is kiváló, mert húsa nem barnul meg olyan gyorsan. Réteshez a legjobb választás.

5. Starking

Starking alma

(Fotó: MYCHELE DANIAU / AFP)

Sajátos formájáról könnyen felismerhető, mert alul apró kis lábai, púpjai vannak. Sötétpiros, szinte bordó színű, a formája megnyúlt. Édes, zamatos, nem túl leves gyümölcs, de húsa kásásodásra hajlamos, ezért sütésre nem alkalmas, inkább fogyaszd nyersen.

6. Golden Delicious

Golden alma

Az 1800-as években fedezték fel az Amerikai Egyesült Államokban, jelenleg az egyik leggyakoribb fajta a világon. Éretten sárgászöld színű, enyhe rózsaszínes árnyalattal. Édeskés, kellemes ízű, de elég vastag héja van, ezért sokan meghámozzák. Almáspitéhez, salátához tökéletes választás, de tudni kell, hogy hamar megbarnul.

7. Pink Lady

Pink Lady alma

(Fotó: Pinkladyapples.com)

Az 1970-es évek végén, Ausztráliában nemesítették. Formája picit hosszúkás, a gyümölcshúst viaszos héj veszi körül, nevéhez méltóan rózsaszínes árnyalatban pompázik. Húsa ropogós, de nem túl kemény, szaftos, enyhén savanykás. Igazi nagyágyú a konyhában, sütéshez, desszertekhez, salátákhoz, kompótokhoz kiváló, és frissen fogyasztva is isteni. Nagy hátránya, hogy a melegebb éghajlatot kedveli, ezért nálunk nem termesztik, ráadásul védjegyoltalom alatt áll, nem termesztheti akárki, emiatt nagyon drága.

8. Jonatán

Jonatán alma

(Fotó: Karl Schnörrer / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

A nagy klasszikus almafajta alapozta meg a magyar almatermesztés világhírét. A Jonathan azonban nem nálunk „született”, még 1800-ban fedezték fel az Egyesült Államokban. Nevét Jonathan Hansbrouckról kaptak, aki felhívta a figyelmet a fajtára. Színe sárgás-pirosas, húsa lédús, íze egyszerre édes és fanyar. Alkalmas sütésre is, de levesessége miatt inkább csinálj belőle kompótot. Ma már nem annyira elterjedt, kiszorították más fajták.

Ha megvan az alma, készíts belőle valami finomat:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top