nlc.hu
Gasztro

Almabefőtt nagyi módra

Gondolj a télre, készítsd el most a nagyi almabefőttjét!

Az almabefőtt desszertként és megfázásra gyógyírként is remekül szolgál, nem hiányozhat a kamrából!

Az almabefőtt – meg a bármilyen befőtt – gyerekkorunkban a mindennapok része volt köszönhetően a szorgos nagymamáknak, akik nyáron nem sajnálták rá a fáradságot, hogy eltegyék a gyümölcsöket százával. Az almabefőtt különösen jó választás, ha kezdő vagy a befőzésben, mert egyszerű elkészíteni, nem igényel sok hókuszpókuszt, az alma pedig hálás gyümölcs: könnyű meghámozni és eltávolítani a magházát. Már csak sok befőttesüvegre és almára van szükség ahhoz, hogy télen élvezd a nyári munka gyümölcsét – szó szerint.

A nagyi almabefőttje

A receptben nincsenek konkrét mennyiségek megadva, mert a befőtteknél minden attól függ, mennyi vízzel kell dolgoznunk. 2 kg almához nyilván kevesebb víz kell, mint 50 kilóhoz. Ezért kicsit számolni kell a befőzés elején: egy befőttesüvegbe tegyél feldarabolt almát, öntsd fel vízzel, hogy ellepje a gyümölcsöt, majd ezt a vizet mérd le és szorozd fel az üvegek számával. Ha megvan ez a szám, minden literhez számolj 30 dkg cukrot, és egyben tedd fel egy nagy lábasban a cukros vizet és alaposan forrald fel.

Készíts almabefőttet

Az almabefőtt télen az egyik legjobb dolog, ami a kamrából előkerülhet (Kép: Profimedia)

Amíg fő a cukros víz, addig hámozd meg az almákat, szedd ki a magházakat, és darabold fel mindet, majd oszd szét az üvegekbe a gyümölcsöket. A forró cukros vízzel öntsd fel az üvegekben az almát, tegyél egy kevés szalicilt mindegyik tetejére, egy kis fahéj és szegfűszeg társaságában, majd folpackkal kösd be a szájukat. Már mehetnek is a száraz dunsztba, ami annyit tesz, hogy takard be az üvegeket alaposan, hogy minél tovább tartsák a meleget. Pár nap múlva már mehetnek is a kamra polcaira, hogy várják a telet és felmelegítsék majd a lelkedet egy hideg estén.

Tipp

Tegyél a víz mellé bort is, ha felnőtteknek készíted a befőttet! Ha nem fahéjjal és szegfűszeggel készül az almabefőtt, hanem citrommal, akkor remekül megy hozzá a fehérbor.

Még több recept almából:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top