Gasztro

Ilyen jót még nem főztél be: almás-sütőtökös chutney

Egyszerre édes, csípős és fűszeres, a legfinomabb szósz mindenhez. Lassan kezdhetjük készíteni a gasztroajándékokat.

Ki mondta, hogy csak nyáron lehet befőzni, mikor roskadozik a kert a gyümölcsöktől? Így az ősz vége felé még bőven akad mindenféle földi jó a veteményesben (vagy a piacon), amiből egy izgalmas, fűszeres és megannyi ételhez tökéletesen passzoló finomságot lehet készíteni. Olyat, ami lepipál bármilyen lekvárt és szószt, az egyetlen baj vele csak az, hogy pillanatok alatt elkapkodják majd a barátaid. Ez nem más, mint az ősz sztárja, az almás-sütőtökös chutney, ami egyszerre édes, csípős és fűszeres, és ami tökéletesen kiegészíti a vendégváró sajttálat, istenien megy a sültekhez, egy laza tévénézős estén pedig szuper mártogatós lesz belőle.

Sütőtökös-almás chutney. Mindenhez IS jó (Fotó: iStock)

Ráadásul érdemes pofás üvegekben eltenni, mert mindenki, aki egyszer megkóstolja nálad, követelni fogja, hogy neki is csinálj, így kiváló ehető ajándékötlet, amivel bárkit meglephetsz. Éppen ezért a receptből egy jó nagy adag készíthető.

Hozzávalók (2 kg chutney-hoz)

  • 1 kg sütőtök
  • 3 (500 g) savanykás alma
  • 4 ek. repce- vagy olívaolaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 50 g szeletelt gyömbér
  • 1 piros csilipaprika
  • 1 csillagánizs
  • 15 szem kardamom
  • 2 fahéjrúd
  • 1 ek. mustármag
  • 1 tk. kurkuma
  • 2 tk. tengeri só
  • 500 g barnacukor
  • 300 ml almaecet

Elkészítés

  1. A sütőtököt, az almát, a vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk. A sütőtököt és az almát kimagozzuk. és kockákra vágjuk mindkettőt, a vöröshagymát finomra vágjuk, a fokhagymát pedig átnyomjuk fokhagymanyomón.
  2. Az olajat egy nagy serpenyőben felmelegítjük, majd hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát és a gyömbért, a kimagozott és aprított csilipaprikát, a kardamommagokat, a fahéjrudakat, a mustármagot és a kurkumát. Öt percig pirítjuk, amíg a fűszerek illatozni kezdenek.
  3. Ezután hozzáadjuk a fűszeres hagymához a zúzott fokhagymát, a megpucolt és apró kockákra vágott sütőtököt és almát. Az egészet jól összeforgatjuk, és 10-15 percig pároljuk, amíg a hagyma és az alma megpuhul, és a sütőtök is elkezd puhulni.
  4. Ekkor hozzákeverjük a kurkumát és a cukrot, és hagyjuk, hogy utóbbi megolvadjon, majd lassú tűzön 5 percig főzzük, hogy kissé karamellizálódjon.
  5. Ezután hozzáöntjük az almaecetet, és hozzáadjuk a sót, majd újra felforraljuk az egészet, és 30 percen át főzzük lassú tűzön. Rendszeresen keverjük meg közben, de ne törjük össze nagyon a tököt és az almát benne, az a jó, ha kissé darabos az egész és kellemesen szirupos.
  6. Mikor elkészült, vegyük ki belőle a fahéjrudakat, és még forrón kanalazzuk az illatozó almás-sütőtökös chutney-t légmentesen zárható befőttesüvegekbe, majd fordítsuk őket fejjel lefelé egy időre. Tegyük száraz dunsztba, majd miután kihűltek, mehetnek a spájzba.

Ez az egyszerre fűszeres, csípős, édes és sós őszi különlegesség isteni kiegészítője egy sajttálnak, remekül megy a fűszeres steakburgonyához, feldobhatunk vele zöldsalátákat, jól illik a sültekhez, de akkor is vegyük elő, ha extravagáns hamburgerre vágyunk, és soha ne hiányozzon a mártogatósok közül sem. Ha pedig vendégségbe megyünk, bátran kapjunk le egyet a polcról, és vigyük el ajándékként, mert sokkal különlegesebb, mint egy doboz unalmas bonbon. Mi szóltunk, hogy gyorsan el fog fogyni!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top