Gasztro

2 kihagyhatatlan őszi recept

Hangolódj rá az őszre 100 százalékban a konyhában is!

Céklaleves

Fotó: iStock

Hozzávalók:

  • 35 dkg pucolt cékla
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 dl főzőtejszín
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 teáskanál frissen tört római kömény
  • fél dl olívaolaj
  • 4 teáskanál tejföl

Elkészítés:

A hámozott céklát vágjuk egészen apró kockákra, dinszteljük 5-10 percet az olívaolajon, majd öntsük fel 1 liter vízzel, adjuk hozzá a római köményt. Lefedve főzzük puhára a céklát. Mikor megfőtt, turmixoljuk le a levest, sózzuk, borsozzuk, keverjük el benne a tejszínt, majd tálaljuk tányéronként teáskanálnyi tejföllel.

Almás sütőtökleves

Fotó: iStock

Hozzávalók:

  • 40 dkg sütőtök (tisztított mennyiség) 
  • 1 nagy alma
  • 1 fej vöröshagyma 
  • 1 kis gerezd fokhagyma 
  • 2 dl kókusztej
  • 1 evőkanál mascarpone (tejszínnel helyettesíthető) 
  • 3 dkg vaj
  • 1 teáskanál curry fűszerkeverék (enyhe) 
  • tengeri só, frissen őrölt bors

Kockázzuk apróra a hagymát, kevés vajon dinszteljük meg, a végén adjuk hozzá a curry fűszerkeveréket és a zúzott fokhagymát. Adjuk hozzá a felkockázott tököt, a hámozott, felkockázott almát. Öntsük fel fél liter vízzel, sózzuk, főzzük puhára a tököt. Körülbelül 10-15 perc főzés után turmixoljuk le a levest, keverjük hozzá a mascarponét és a kókusztejet. Frissen vágott snidlinggel, pirított mogyoróval vagy szezámolajjal tálaljuk.

(Nyitókép: iStock)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top